Tuesday, June 23, 2015

AYAM MASAK LEMAK CILI API BERKENTANG DAN BERNENAS

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Hye semuaaaa *lambai lambai tangan* Duk buat ape semua? Mesti memasing duk sibuk fikir juadah ape untuk berbuka kan? Hahaha same le kite. Baru 6 hari puasa tapi macam dah tak tau nak makan ape. Huarghhhhhh

Ni cite semalam. Pegi bazar, macam dah tak tau beli ape kan. Tapi terpaksa beli jugak sebab tak nak makan nasi kan. Jadiknye, beli la puding ape xtau, memang jujur tak de rase langsung, karamel puding pun tak berape nak capai piawaian tekak, then mee goreng. Eh mee goreng tu sedap tapi tak kan nak makan mee goreng tu plain je kan. Eh beli la pulak fried chicken wings 2 ketui. Cukup le tu.

Pastu balik rumah call Cik Osmet tanya dia nak makan nasi tak, sebab terase nak masakkan nasi untuk dia. Dia cakap nak, pastu suruh dia belikan lauk yang ikut selera tekak dia. Pastu teringat ade ayam dalam esbok, so lets cooking la kan. Masak yang sesimple je. Asam masak lemak cili api. So, dengan ini saye tersangat baik hati untuk mengkongsikan resepi ayam masak lemak cili api ikut selera tekak saye. 



AYAM MASAK LEMAK CILI API BERKENTANG DAN BERNENAS

Bahan - bahan : 

Ayam *potong siap siap ikut saiz yang kite nak*
Ubi kentang *potong empat*
Nenas *potong kiub* 
2 Keping Asam Keping 
3 Batang Serai *ketuk ketuk je ye*
Santan 
Air 
Garam penambah perisa 

Bahan untuk dikisar 

4 ulas Bawang merah 
3 ulang Bawang Putih 
10 biji Cili Api *bergantung tahap kepedasan yang korang nak*
2 cm Halia
Kunyit 

Cara Memasak 

1. Kisarkan bahan bahan yang nak dikisar tu. 
2. Masukkan bahan yang dah dikisarka tu ke dalam periuk bersama dengan ayam yang dh dicuci bersih
3. Masukkan air, pastu biarkan mendidih
4. Bile dah mendidih, masukkan kentang, asam keping dan serai yang diketuk-ketuk tu. 
5. Bile nampak ayam dan ubi kentang dah empuk, masukkan santan dan nenas
6. Bile dah masukkan santan tu, kena kacau kacau sebab tak nak kasik pecah minyak. Bile pecah minyak, masakkan tak lawa sebab santan akan berketul ketul. 
7. Bile nampak semua dh ready, perisakan  dengan garam 
8. Kalu nak tambahkan daun limau purut or daun kunyit pun boleh. Nanti bau masak lemak ni lagik la terangkatttttttttt
9. Andai kate kuah tak berape nak kuning, boleh tambahkan kunyit yang serbuk tu eh. 


Senang je sebenarnye. Eh bile duk tenung pulak lame lame ni kan, terliur la pulak. Adeh. Kang tak pepasal batal pose pulak. So, selamat mencuba.

Dah tu, ape menu korang malam ni? Aku?? Meronda kat bazar lagik la hari ni 

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

0 comments:

tt