
Assalamualaikum wbt
=)
8 Ramadhan baru muncul. Hahahaa. Lame nau berhibernasi kan.
Sebenarnye dah lame Kak Sue request nak makan aglio olio, tapi aku malas nak cari bahan. So, memandangkan semalam last day aku 'beraya' sebelum raya, gigihkan diri cari bahan bahan.
Sebenarnye dah lame Kak Sue request nak makan aglio olio, tapi aku malas nak cari bahan. So, memandangkan semalam last day aku 'beraya' sebelum raya, gigihkan diri cari bahan bahan.
Aglio olio ni sebenarnye senang je. Tak de susah mane pun
Bahan bahan :-
Bawang Putih - cincang halus
Bawang Holand - Dadu
Dada Ayam - dadu or hiris nipis nipis
Sotong
Udang
Lada Benggala
Brokoli
Lada Kering *Optional kalu nak pakai chilli flakes pun no hal*
Spageti Angel Hair
Mix Herbs
Cara-cara nak masak ;
1. Tumis bawang putih bawang holanda pakai minyak zaitun. Pakai minyak biase pun boleh je
2. Masukkan isi ayam, tunggu sampai nampak dah separuh masak masukkan udang, sotong. Biarkan kejap.
3. Agak agak rencah dah masak, masukkan lada benggala
4. Letakkan mix herbs, lada kering ( lada kering ni potong la ikut suke hati macam mane pun )
5. Perisakan dengan garam, nak letak secukup rase pun boleh
6. Masukkan spageti yang dah dicelur awal awal
7. Last skali baru masukkan brokoli. Brokoli ni aku dh rendam dengan air garam, lepas tu celur siap siap
8. Sosej tu saje taruk. Risau kot rase plain sangat, makan ngan sosej kira ngam ngam la
Ni aku punye version la. Lain orang lain cara.
Kalu sebelum makan tu nak spread ngan cheese pun boleh.
Aku tak letak pun.
Dah tu je resepi ikut suke hati aku.
Bai!
0 comments:
Post a Comment