Assalamulaikum wbt
=)
Rase cam pelik je tajuk entry kali ni. Hahaha. Sebab aku tak tau nak panggil ape name mee ni. Tu je yang terlintas, memandangkan aku masak mee ni kala cuti Ulangtahun Pertabalan Sultan Terengganu ( 4 Mac 2015). Tapi yang sebenarnye dh banyak hari tekak terase nak makan mee goreng. Ye la pepagi tak berape nak nyempat nk singgah kedai, tapau mee. Jadinye, alang alang dah ade cuti di tengah tengah minggu, mari la merajinkan diri kan.
Ni mee goreng paling senang nak masak. Jangan risau -________-
Rase cam pelik je tajuk entry kali ni. Hahaha. Sebab aku tak tau nak panggil ape name mee ni. Tu je yang terlintas, memandangkan aku masak mee ni kala cuti Ulangtahun Pertabalan Sultan Terengganu ( 4 Mac 2015). Tapi yang sebenarnye dh banyak hari tekak terase nak makan mee goreng. Ye la pepagi tak berape nak nyempat nk singgah kedai, tapau mee. Jadinye, alang alang dah ade cuti di tengah tengah minggu, mari la merajinkan diri kan.
Ni mee goreng paling senang nak masak. Jangan risau -________-
Bahan bahan ;
Mee Kuning
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Cili besar
Cili besar
Sawi
Cili kering yang dah dikisar
Kicap
Sos cili
Sos Tiram
Gula, Garam secukup rasa
Isi ayam
Cara Memasak
1. Panaskan kuali, masukkan minyak untuk menumis. Mula mula skali tumiskan cili kering. Anggaran dalam 3 sudu besar. Biarkan cili kering tu masak dulu, kalu tak nanti rase pedas pelik.
2. Bawang putih, bawang merah, halia ni kalu rajin boleh kisarkan skali. Tapi semalam aku agak malas, tiga- tiga bahan ni aku mayangkan aje. Bile lada kering dh masak, masukkan bawang bawang dan halia. Tumiskan sampai naik bau.
3. Bile bahan bahan tumisan tu dah naik bau, masukkan isi ayam yang dipotong dadu. Nak tambahkan fish ball, fish cake semua boleh. Udang, ketam pun boleh. Tapi aku ade ayam je, jadikan masukkan ayam je. Jangan lupe masukkan air dalam anggaran 1 cawan.
4. Nampak isi ayam dh masak, maukkan la kicap, sos cili, sos tiram. Bahan bahan ni semua sekadar secukup rase je semua. Biarkan mendidih, pastu baru masukkan la gula garam secukup rasa.
5. Mee kuning tu, basuh dan toskan. Bile rase bahan tumisan tu semua dh ok, masukkan mee kuning, sawi ngan cili yang dipotong.
6. Gorengkan sampai semua bahan sebati
Eh simple je kan? Nak lagik best, makan panas panas, pastu kasik tambah telur goreng, telur tu pulak biarkan telur kuning tu separuh masakk. Perghhhhhhhh
Karang ade yang mengata, masak mee pun nak tayang dalam blog. Alah, jangan dengki. Aku pun beginner jugak bab masak memasak ni, apesalah kalu kite berkongsi ngan orang lain kan? Ilmu kalau ade, tak dikongsi lame lame Tuhan tarik balik tau.
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment