Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday !

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt semua :)

wOrdless Wednesday?! Rase nye xkan jadik wOrdless bile kamu bangun pagik jek, segala bagai masalah dah muncul. Gulp ! Tekak nk menelan air liur pun rase sakit semacam. Mungkin, kesan tidO lambat malam tadi . tidO lambat ke? bukan tidO yg tersekat-sekat. Erm. TidO pun ade tersekat-sekat jugak yerk. Kesudahannya, mOOd akan meragam sepanjang hari T_T. So, apekah jalan penyelesaiannnye ?

1. makan cekelat banyak-banyak :)

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa coklat merupakan makanan, minuman dan snek yang popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori, enak tetapi tidak berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. Yang nyatanya, coklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif. Sebagai contoh, kandungan zat di dalam coklat susu berbanding coklat putih. Coklat adalah satu hadiah yang istimewa untuk diri sendiri. Ia juga satu hidangan yang diketengahkan untuk pelbagai majlis keraian baik sambutan hari jadi mahupun majlis perkahwinan. Coklat umpama membawa mesej yang berkata, ‘Terima kasih’, ‘Saya cintakan kamu’ dan ‘Ia khas untuk diri saya’. Makan coklat adalah satu langkah memanjakan diri. Sungguhpun bagi sesetengah individu coklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.

Antara kelebihan coklat yang dikenalpasti:
a)         Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b)         Membantu menguatkan hafalan
c)         Membantu menajamkan mata dan minda
d)         Membantu memulihkan keletihan saraf
e)         Membantu menguatkan daya ingatan
f)          Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
g)         Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
h)        Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
i)          Melambatkan proses penuaan

2. Dengar lagu-lagu yang bOleh menceriakan jiwa 
 
accidentally in love by counting crows
layan lagu yg bOleh menceriakan balik idOp anda. jangan p dengaQ lagu yg lentOk lentOk. nanti makin le mOody tu menjadik-jadik. Esp, lagu-lagu jiwang yg meruntun jiwa. hadOi !

3. tidO !
cOmei jek dak neh tidO.. grrrOrang kate tidO bOleh melenyapkan segala permasalahan yg duk membelenggu kite.. tapi bOleh ke kite tdO bile tau banyak bende yg duk bersarang kat kepale. Hokeh ! jOm tidO, arap pas bangun tidO kite dh x mOody. tu pun kalu tidO kite x diganggu Oleh sebarang anasir jahat =.= hOkeh, dah cukup untuk ari ni. kepale dah ting tOng gile. tekak dah mual. papai !

0 comments:

tt