Wednesday, August 3, 2011

Oh ! Jatuh Chenta....

www.tips-fb.com

so Yummy =P~

Hye.. My 2nd Entry fOr tOday.. Mesti semua tau ape bende dalam pic tu kan.. Puding Caramel.. ..
Owh, sejak masuk bulan pOse neh dah jatuh chenta same puding berkenaan.. Duk terbayang bayang jek puding tu.. Isk, bOleh kurang pahala pOse neh.. nak wat x payah pun sebenarnya.. Tapi kemalasan yang melanda diri tu, xleh nk diperkatakan pape la lagik kan..

So, fOr thOse yang nk try puding neh, leh amik resepi..

utk caramel:
1/2 cwn gula
sedikit air panas mendidih

utk kastad:
1 tin susu cair
1 tin air ( sukat guna tin susu tadi)
5 telur
1/4 cwn gula (atau secukup rasa)
1 sudu besar vanilla
Sedikit pewarna kuning jika suka
Utk buat caramel: masukkan gula ke dalam periuk yg agak tebal dan masak di atas api sederhana sehingga gula cair dan bertukar warna keemasan (jangan dikacau gula tersebut). Dengan cepat dan berhati tuangkan air mendidih dalam suku cawan dan kacau. Masak sehingga larut ketulan2 gula (jika ada). Tuang caramel ke dalam loyang atau bekas yg tahan panas. Ketepikan 
Satukan bhn2 utk kastad dan kacau sehingga gula larut dan adunan sebati. Tapis ke dalam acuan yg berisi caramel tadi. Kukus selama lebih kurang 45 minit hingga masak. Sejukkan di dalam peti ais dan terbalikkan ke dalam bekas hidangan sebelum di hidangkan
Selamat Mencuba :)

p/s : ari ni nak beli lagik la :)

2 comments:

Emilia said... [Reply]

ku tiap2 hari buat ni jnnah... wat jual...

Anok Pok Mat Kapok said... [Reply]

@emilia : la yeke.. rajin mung...

tt