Tuesday, December 22, 2015

Review 2015 ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

2015 dh sampai ke penghujung. Sedih. Sebab rase macam tak de achievement langsung untuk 2015.
Gile hampeh le kehidupan kan kan. Hahahahaa. 

So, kite go through month by month le. 

JANUARI 
1. Incek Boss masuk ICU kat KMC 
2. Program Maulidur Rasul kat Masjid Kg Tok Kah
3. Bengkel Pemantapan GE EGEC kat Residence Inn Cherating

FEBRUARI
Tak de hape kotttt
Eh adeeeee! Incek K tetibe muncul !


MAC
1. Bagi Talk Sempena Karnival Fakulti Akaun
2. Kene pindah masuk office baru
3. Puan Mak's birthday celebration
4. Retreat 1441 Dun Rantau Abang kat KLIH

APRIL
1. Bengkel Persediaan Kerjaya Siri 1 untuk FKI
2. Persidangan 4 Peringkat Cawangan Tok Kah
3. Career Talk sempena Open Day FSK
4. Ceramah Agama di Masjid Kg TOk Kah
5. Kursus Transformasi J3K Dun Rantau Abang


MEI
1. Kak Ngah & Abg Alip's Kenduri
2. Achik & Sue's sambut menantu
3. My 30th birthday
4. Hari Komuniti UniSZA
5. Incek Boss passed away - AlFatihah
6. Sambutan & Ceramah Isra' Mikraj di Masjid Kg Tok Kah

JUNE
1. Walk In Interview Programme
2. Kenduri Ijad Sabri
3. Kenduri Pok Teh
4. Ramadhan

JULY
1. Masjid Berbuka Puasa at Masjid Kg Tok Kah
2. Iftar Dayang Dayang
3. Aidil Fitri
4. Pindah Rumah

AUGUST
1. Persidangan 4 Peringkat UMNO Bahagian Dungun
2. Persidangan UMNO Bahagian Dungun
3. Merdeka Day!

SEPTEMBER
1.Audit Penarafan Bintang JKKK
2. Karnival 3P JAS Peringkat Negeri Terengganu
3. Aidil Adha

OCTOBER
1. 1st Anniversary dengan JH
2. National Sport's Day
3. En Mad Noor passed away
4. Pesta Konvo UniSZA
5. Pesta Konvo UMT
6. Program Bubur Asyura Masjid Kg Tok Kah

NOVEMBER
1. ZZA's birthday!
2. Caca masuk UiTM

DECEMBER
1. Program SMART 2015 FSK
2. PAU 2015
3. Malam Jasamu Di Kenang UMNO Bahagian
4. Malam Jasamu Di Kenang KRT Kg Tok Kah 

Tu je kot review sepanjang tahun 2015 ygaku ingat. Alhamdulillah. 365 days in 2015 aku dah tempuhi dengan penuh tabah. 

Harapan untuk 2016, aku nak bahagia. Tu je. Bahagia. Hahaha

Selamat tahun baru semua! Semoga 2016 memberikan kebahagiaan buat kite semua. 

Adios! 


Kawan

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 







Aku pernah tanye sorang kawan aku (cite 2013 punyer ni), andai kata satu hari aku hilang jawatan yg aku ade time tu, agak-agaknye dia nk kawan lagik tak ngan aku. Jawapan yg aku dapat, aku rase jawapan tu agak cliche dan one day boleh berubah. Hahaha memang berubah pun. 180 darjah berubah. Jawapan yang aku dapat dat time, 

"Saya kawan awak sampai bila-bila. Kite berkawan bukan sebab jawatan awak"'

So after 2 years and plus plus, aku rase jawapan beliau tu tak relevan dah dengan ape keadaan yang berlangsung sekarang ni. Hahahaha. Gelak selagik boleh gelak, Noorul. 

susah kot nak cari kawan yang boleh stick dengan kite through all the thicks and thins. Yang berjanji palsu banyaklah. Katenye kawan sampai ke mati. Tapi kawan dalam kesusahan, mintak tolong sekali, lepas tu terus diamkan diri. Takut kawan mintak tolong lagik lain kali. Walaupun sebelum ni declare '' She's My BFF"

Tapi tu la. Nak buat macam mana, nasibkan lah kalau dapat kawan kawan macam tu. Frankly speaking, selama setahun lebih aku jobless, pernah beberapa kali mintak tolong dari kawan kawan, lot of excuses aku dapat. Hahaha. Chill beb. Kekadang kite ni bukan nak mintak tolong sangat, tapi saje nk uji tahap penerimaan kawan kawan macam mane. 

Bile dah tau kite dah berkerjaya balik, barulah slow slow datang nak menghimpit. Well, mane ko waktu aku susah dulu? 

Same jugak macam kes yang kawan aku ni. Aku memang perasan ketidakrapatan kami. Tapi aku tebalkan muka lagik. Bukan setakat rasa sayang kawan, tapi rasa sayang tu dah bercambah jadik lain. Rase macam terkejar sesuatu yang tak kan pernah dapat. Membazirkan banyak masa dan kudrat dh. 

Bukan mengalah, bukan mengungkit. Tapi serious aku dah bosan dengan keadaan yang tak de penghujung ni. Malas dah nak berharap. Malas nk jadik positive thinker dah. Memanjang nak positif, last last aku jugak yang sakit hati. 

Time orang nak kite, sesibuk mane pun dia, confirm ade ruang dan masa untuk kite kan? Sekarang? Hahaha jangan harap la. Nak tunggu reply mesej pun berkurun, bab call lagik la tak payah berangan. Memang tak de maknenye la. Nampak sangat kan, bile kite ni dah tak de kepentingan, slow slow orang buang kite jauh jauh. Kesian betul la dapat kawan kawan macam ni kan. 










If I got locked away and we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same
If I showed you my flaws if I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same

Right about now
If I judge for life
Would you stay by my side
Or is ya going to say good-bye
Can you tell me right now
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty would it be alright
C'mon show me that you do

Now tell me would you really ride for me (would you really ride for me)
Baby tell me would you die for me (would you die for me)
Would you spend your whole life with me (wassup)
Would you be there to always hold me down (uh huh uh huh)
Tell me would you really cry for me (would you really cry for me)
Baby don't lie to me (Baby don't lie to me)
If I didn't have anything (wassup)
I want to know would you stick around

If I got locked away and we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same
If I showed you my flaws if I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same

All I want is somebody real who don't need much
I gotta know that I can trust
To be here when money low
If I did not have nothing else to



Digest la lagu Locked Away tu betul betul. Saya pun rase awak dh tak kan carik saye macam dulu lagik kan. Alah macam zaman zaman saye berkepentingan dulu. Sekarang ni sape je la saye ni kan. Tak de interest pape pun. So, better make a move dan carik orang yang boleh bagi personal interest kan. 

Semoga tahun depan (bermula 1 Januari 2016) kita akan jadik orang asing. Orang yang tak pernah kenal satu sama lain. Orang yang tak pernah berhubungan. 

Awak buat hal awak, saye buat hal saye. 

Saye kejar mase depan saye, awak kejar mase depan awak. 

Persahabatan, rase sayang tu anytime je boleh 'mati'. Kenangan pun boleh 'mati'. 

Alaaa ape ade hal sangat kan? 

Dan, 

untuk term 'BFF' tu pun aku dah tak gune pakai lagik. 

Sorry la kawan. Aku ko panggil bff, ye bff yg ko carik bile ko bermasalah. Bukan sentiasa ade untuk persahabatan kite. 

Aku tak de harta 

Aku tak de rupa 

Aku tak de harta

Aku tak de pelajaran tinggi 

TAPI 

Aku ade sekeping hati, untuk aku sendiri jaga

InShaAllah. 


kepada En ZAZ, terima kasih kerana pernah bersahabat dengan saye. 

Ape lagi? 

Selamat bertabah wahai hati! 

Monday, December 21, 2015

Kerja Di Hujung Minggu ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Bulan 10 berderet 2 hujung minggu kene keje. Bulan 11, free. Rileks terbongkang. Bulan 12 baru ade program balik. Mihmihmihhhhh. Heaven keje gini.

So, on 5th Dec tu budak budak Persatuan Sains Kesihatan ade buat Program SMART 2015. Program orientasi la kirenya untuk student student baru. Tak de la ramai sangat, below than hundred la. Sebab ade yang terlibat dengan program lain.

Bagi aku program cam ni bagus lah untuk freshie sebab nak memperkenalkan ape bidang yang diaorang akan belajar sebenarnye dan hala tuju selepas menamatkan pengajian. Zaman aku blajo dulu ade ke tak eh? Cume rasenye pengenalan kepada fakulti dan course je. Kikikikikikiki















Program ni buat kat Kem IM4U UniSZA, kat Merang Setiu. 1st time sampai sini. Rase kagum pulak bile UniSZA ade kem yang best tu. Hahaha gile jakun aku ni kan. 

Thanks pada photographer merangkap driver merangkap body guard on that day, Abam Ain. Hahahaaa. 

Alhamdulillah, lega bile kite boleh share serba sikit ilmu yang ade pada orang lain. Nampak simple je kan. 

Cam tak caye pulak Noorul Jannah boleh bagi talk kan. Herhehehehe

Adios! 

Sunday, December 20, 2015

Weekend Di Gong Badak ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=) 

Macam champion rasenye bile straight 2 minggu tak balik Dungun. Lepas tu duk bermastautin di Gong Badak. Cadangnye minggu lepas nk balik. Tapi pagi Jumaat tu bangun, ade rase migrain. Tak berani weh nak balik dengan keadaan macam tu. 

Last 2 weeks, gigih pepagi bangun buat cucur bawang. Kikikiki. Taruk sawi, ngan sosej. Licin budak budak makan. Hehehee


Pastu semalam pulak, bangun pagi rase tekak macam teringin makan spageti. Padahal selang sehari kot makan kat Warung Cikgu. Tapi gigih jugak, keluar pegi beli barang. Hehehee

Puas hati jugak makan walaupun tak pedas. Saje buat kurang pedas sebab Nani tak makan pedas. 
Gile gigih kan? 



Next weekend nak masak ape pulak? 
Kikiki rasenye tak de masak pape sebab aku akan bercuti panjang, lepas tu next weekend pun akan ade di Dungun. 

Babai! 

Enjoy ur weekend! 

Saturday, December 19, 2015

Buku Lagik ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 


Bahan bacaan lagik. Kikikiki. Sebab aku rase macam tak de idea sesangat dh nak update blog. At least, aku membantu korang untuk dapatkan bahan bacaan kan. Kikikiki




Ni best seller kat few book stores tau. Tak berat mane isi dalam tu. Cume aku sedih bile bace. Sebab kite bermain dengan emosi seorang bapa yg 'kehilangan' anak dia. Ni cerita betul tau. Aku pernah folow jugak la kisah ni dulu dulu. Tak silap time ni aku secondary school lagik. 

Ade mase, korang bace la. Banyak manfaat tau! 

Sebelum terlupa, antara faktor aku beli buku ni sebab tajuknya yang agak catchy. Auchhhh




Ni pun best seller jugak. Author semua doktor. Ade siri 1. Yang 1st aku tak buat review. Yang 2nd ni ade tambahan penulis. Gaya bahasa simple je, untuk memudahkab orang ramai memahami profesion perubatan. 

Ade jugak nasihat, teguran yang 'slow' tapi terkesan untuk pembaca. 

Ade peluang korang beli erk. 

Chow! 



Wednesday, December 9, 2015

Growing Grass Head

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 


Pernah tengok tak tanaman ni? Ni namanya Growing Grass Head. 
Aku pernah terbaca posting Kak Filla pasal mende alah ni. Dia tanye mane boleh nak beli. Kebetulan hari tu pergi Mr DIY, ternampak la Si Kepala Rumput ni. Tengok harga pun murah je. So, meh le kite beli. RM 4.90. Murah je kan. Ade yg lagik satu tu, dalam RM 8.90, tapi tak de la kepale macam sup bunjut ni. Yang tu dalam pasu seramik. 

Senang je nak membela ni. Kepala yang berbunjut tu sebenarnye dah ade campuran biji benih rumput ngan habuk kayu. Tak susah pun. Kepale berbunjut tu rendam dalam air for 2-5 hours. Agak agak dah tenggelam dan sebati air dengan kepale, bekas yang bawah tu isi air sikit. Agak agak talian hayat tu mececah air dah la. Pastu placekan kepale berbunjut tu atas bekas berair tu. 

Biarkan for 2-3 days, nanti boleh la nampak anak anak rumput mula tumbuh. Kepale berbunjut tu sila pastikan sentiasa ade kelembapan. 

Ni hasil hari ke 3. Aku dah angkut bawak datang office. Risau nak tinggalkan kat rumah. Gile insecure kan minah ni. Hahahaa. Pokok rumpput je kot. 



Pokok ni tak perlu beriya korang nak siram hari hari. Cuma pastikan bekas bawah tu ade air dan kepale berbunjut tu lembap je. Aku just spraykan air sikit sikit. Pastu air dalam bekas tu dalam 2-3 hari sekali aku tukarkan, tak nak bagi berbau. 




Ni dah kena trim. Nampak panjang berserabai. Tak reti nak tocang tocang ehhhhhh. 



IRVAN

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Lama tak menayang bahan bacaan dalam ni kan. Well, semangat membaca dah kembali menggila. aku rase dh 2 bulan kot aku memang well spent untuk bahan bacaan. Menggagau carik buku setiap hari. Macam tak cukup sifat je bile tak bace buku sebelum tido. 

Aku memang quite inspired dengan tulisan Melur Jelita. Aku follow buku dia start dengan ILUS. Padahal 1st novel dia Awak Suka Saya Tak. Tapi ILUS lagik ade kick untuk aku. Then bersambunglah dengan My Precious Iris. Mase MPI tu 2 minggu aku tunggu nak dapatkan novel. Memang tak senang duduk tunggu van pos laju. Hahahaa 

Salah satu sebab aku suke novel novel MJ ni, sebab ade unsur Islamik. Tak extreme tapi mampu buat kite rase tersedar daripada lamunan terhenti. 

The Unsung Hero ni dah lame ade kat market. Selame ni aku pandang je. Memang pandang, tak de rase nak beli pun. Tak berminat langsung. Hehhhhhhhhhhhh. Jadiknya last 2 weeks, aku rasa aku nak bace something yang heavy tapi light. Buku buku pixie dah tak nak. Sebab memang terteleng kepale aku nk habiskan yang Terima Kasih Si Babi Hutan tu. 

Pusing pusing SMO, nampak The Unsung Hero ni ade last pieces dah. Nak tak nak tak nak takk nakkkkkkkk. Tapi tak leh jadikkkk. Nak jugakkkkkkkkk. Makanya bermula kehidupan untuk mengenali sape Irvan ngan Mariam. 

Mula mula tu ade la rase sedikit sangsi, agak agak novel ni aku akan bace sampai titik terakhir ke tak. Tapi bile dah start bace confirm payah nk berenti. Terus nk dig in, ape yang jadik. Part paling emosi, bile babah ngan Chik serta adik beradik Irvan meninggal sekali gus. Sentap wehhh. Emosi gile. Tutup novel, terus nangis sampai basah sarung bantal. Hahaha 

Emosi sejenis perempuannnnn! 

After a week, settle bace. Rase nak tau ape yang jadik lepas tu terus menghantaui pemikiran. Amboiih kemain ayat kan. 





Ni la sambungan, The One! 


Dah separuh jalan bace. Dah jatuh chenta dengan kechomelan Chahaya. Kikikikikikiki. Ntah ape hal aku boleh terbayang muke Irvan tu macam muke TMJ. Hahaha ni mesti penangan kes Johor Royal Family minggu ni kan. Jadik terbawak bawak dalam imaginasi. 

MJ ni memang pandai olah jalan cerita supaya kita tak bosan and terus nk dig in what will happen next. Next next next. 

Rase cam nak baca lambat lambat dengan the lowest speed. Tak nak cepat cepat habis cerita ni. Hihihi.

Meroyan sungguh la kan. 

Irvan !

Mariam ! 

Chahaya! 

Babai. 

Sunday, November 22, 2015

Belated Birthday ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Hye Awak, 

Happy belated birthday! 

Semoga pertambahan usia ini dimanfaatkan dengan sepenuhnye. 

Adios ~ 

Wednesday, November 18, 2015

Wordless Wednesday : No WORDLESS!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 


Cerita hal makanan lagik yer =P 

Macaroni Bolognese - Ari Isnin punye menu. Terrajin bangun awal ari tu. Masak sebab nak habiskan barang barang. Hahaha daging cincang xde. Aku pakai daging burger yg ayam punyer. Potong dadu dadu mase tengah beku lagik. Kalu dah defrost memang lembik ar nak potong. Campak sosej, tambah carrot ngan cili api. Capsicum xde, mushroom pun tak de. Makan je la ape yang ade. 




Petang tu lagik sekali tekak meroyan. Dah few weeks aku craving nk makan tauhu goreng cicah sambal kicap. Kebetulan Farah nak g beli barang basah, kirim siap siap belikan ketul. Dia beli 6 ketul besar, semua skali aku goreng. Patutnye tauhu tu marinate le dulu ngan serbuk kunyit + garam sikit, tapi dasar pemalas kan, goreng bodoh bodoh je cam tu. Kenyang gak makannya. Hilang dah mengidam.




Ni pagi semalam punye breakfast. Aku tak sempat nak bakar roti kat rumah, siap angkut toaster bawak datang opis. Gile semangat kan. Pastu yang tak tahannya aku hanguskan roti sampai berasap office. Hahahaha


Farah tapaukan bihun goreng. Tak sempat nk snap gambar dah habiskan makan. 

Alhamdulillah. Kenyang 

Babai 


Sunday, November 15, 2015

Makanan Makanan dan Makanannnnnnn ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Saje nak update pasal makanan. Bior le orang kate gile ke hape. Hahahahaahahahaah



Ni last two weeks punye hal, Ika ngan Leli tak de kat Office, pastu tak reti nk breakfast ke mane. Jadinye, mcd je la paling senang. Ermmm sedapnyeee hot coffee ni



Pastu sosej ready made bawak bekal g office. Makan banyak banyak, pastu rase pening pening sebab terlebih seasoning. 



Rempeyek ni de bomb! Beli kat Sabasun. Krup krap duk kunyah dalam office. 



Megi rebus ala ala mee rebus hari Sabtu, sebab aku memang dah tak reti nak masak ape, memandangkan duduk sorang sorang. Pastu Farah & Farah balik, aku paksa budak 2 orang ni pulak makan. Hahaha 


Roti bakar instant. Haha sapu planta, pastu tepek kat kuali. Senang. Toaster tak de. Nak makan, sapu kaya banyak banyak. Ni pun aku buat banyak banyak, pastu paksa Farah & Farah makan. Hahaha 



Nasi minyak ayam guringgg 2 ketul. Ni hahaha ade amukan kegilaan ayam guringgg minggu lepas. 2 ketul sekali sebat. Memang nikmat yang amat arhhhhhh


Babai!








Dear Stalker,

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)

Sehat ke semua? Hahahaha tetibe tanye sehat ke tak kan. Kekonon friendly la sangat kan. Erm ade cite menarik sebenarnya. Pasal STALKER. Tau tak amende stalker tu? Stalker ni sejenis seketul manusia yang suke intip pasal orang lain. Tak kesah la stalker berniat baik atau tak.

Tapi yang aku punye kes ni,stalker yang dh hide kan aku daripada menengok segala posting dia, block aku kat whatsapp tapi still nak mengamik kesah dengan ape posting aku kat fb. Eh kesian sangat dengan orang macam ni.

Aku agak orang macam ni life dia kurang membahagiakan. Sebab tu dia sibuk nak sentap tengok posting posting orang. Haishh sangat kesian tau.

Perlu ke nak perasan setiap posting aku ade kene mengena dengan life ko? Ehh aku tak sempat nak pikir langsung pasal ko, apatah lagik untuk spend time semata-mata nak skodeng ape mende posting ko kat social medias. Aku ade life la.

Dan...

Aku doakan 'stalker' ni akan terus dikurniakan kehidupan yang membahagiakan selepas ni.

Dan jugak pada nasi tambah,

Dah dah le jadi penambah seri dalam kehidupan orang lain. Ape yang anda buat tu dah mengharukan hidup aku tau takkkk

Makan Makan Punyer Cite ~

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Cite Khamis lepas ni. Memula decide ngan Leli, Kema, Azie je. saje nak makan makan soto yang mama Azie. FYI, mama Azie punyer soto memang terbaikkkkkkk lah. Pastu dh senaraikan barang barang bahan masakkan yang nak beli tu, Leli acah acah mintak sponsor ngan Ain Abam, suruh sponsor ayam, skali Ain kasik sekor setengah. Aummmmmm. Jimat belanjakan. 

Jadinya, tengah hari Rabu tu kami pun pergi le membeli bahan. Okeh. Ade lawak, kami terkial kial nk cari daun bawang, daun sup, ketumbar semua. Daun bawang similar to daun kucai. Daun ketumbar looks alike daun sup. Hahaha. Start gelabah nak cari kan. Tapi semua dapat. Siap singgah kedai Eco beli mangkuk sudu bagai. 

Pastu malam tu baru le teringat, tak de bincang nak buat air ape. Kami memang ade habit, beli makanan tapi tak beli air. Kikikikiki. Pastu dengan menggunakan kuasa veto paksa Ika sponsor air. Nak homemade punyer. Ika ikut jeee. Hahahahaah

Nak dijadikan cite hari kejadian tu, makanan lambat sampai. Hahaha memang naya la kan. Ella pukul 1230 dah call cakap dah otw nk datang. Wehhh nak makan ape, nasi himpit je ade time tu. Pastu tengah tengah gelabah, Kema ngan Ain sampai. Pastu bising bising tak de desert. Okeh sib baik cream puff Izzah ade untuk jadi penyelamat. Hahaha









Soto Mama Azie memang cukup rukan ar. Ehhh terbayang pulak kesedapan bergedil gemuk gemuk bulat tu. Aishhhhhhh 



" Settle dh program makan makan tadi. Special thanks to mama Azie sebab sudi masakkan soto utk kami, Nur Ain thank u sebab sponsor ayam. Lenkali sponsor lagi deh 
😂
 Nur Atikah Ismail tokei air hok xdan nk bancuh air, kalut nk balik. Tukang keluor modal Leely NyzLeey , Nur AkMaliza tukang g mari g mari. Pastu terima kasih jugok pada tetamu hok sudi mari Nor Suhaila (lain kali xmboh suruh Ella wat air 
😂
Cik Ma tetamu paling awal sampai. Hahahah pstu xlupe jugok tetamu dekat Kak Hayatie My.
Maaf sebab makanan lambat sampai ye para jemputan. Lain kali kite makan makan lagik
Ehhh apehal tak jumpe nk tag Jijah niii " 


Aku copy terus ape yang aku update kat fb. Giler pemalas kan. Btw, special thanks untuk semua yang hadir. Sorry pasal banyak kekelamkabutan. Hahaha nanti ade rezeki lebih, kite makan makan lagik yer kawan kawan. 


Eh lupe jugak, thanks Farhan bawak kawan kawan datang habiskan makanan. 

=) 



Monday, November 2, 2015

SABAR

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 



Aku tau aku spesis tak tahan sabar. Baran. Tapi aku cube kawal semua tu. Tapi kalu aku tahan, aku pendam lagik la bermasalahkan. Last Thursday pun aku dah meletup sikit sikit. Aah kategori sikit la tu aku rase. Sebab tak de mendatangkan kecederaan fizikal pada sesape, cume yang terguris perasaan confirm ade la. Tapi ape aku burst out tu mende yang betul. Bukan sesaje rekaan. 

Tapi yang ni memang aku hilang sabar. Aku memang ade fews kepantangan especially when it comes to personal stuff aku  la kan. 

Aku tak kesah orang nk pakai, tapi biar reti bahasa. Dh guna, put it back where its belong. Sedangkan dengan family members sendiri pun aku strict bab ni. 

Give and take. Banyak mane aku give tapi yang banyak mane yang aku take back? Less than my expectation. 

Mungkin kena banyakkan lagik bersabar. 

Tapi semalam memang hilang sabar, masuk office tengok office tunggang langgang. Balik rumah pulak, ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.... 

Mane aku tak meletop.

Ya Allah, kurniakanlah kesabaran yang berganda-ganda lebihnya untuk hamba-Mu ini 

=( 

KACAU BUBUR ASYURA 2015

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 


Macam tetahun lepas, tahun ni buat asyura lagik kat Masjid Tok Kah. Well, sangat impress sebab aku tak muntah kali ni. Hahahaaha. Ade improvement kan. *banggagilersiot* 

Tahun ni aku rase program start agak lambat sikit. Plus aku sendiri pun hegeh hegeh nak bangun pagi tu. Siap kene tazkirah dengan Puan Mak. Maklumlah hari tu kan hujan, memang sedap la membuta. Moksu Saodah siap memanggil dalam whatsapp. Baru la aku kelam kabut start motor pegi masjid. 

Sesampai tu kawah 4 bijik dah dinaikkan. 3 kecik, 1 besar. Meriah. Aku malas nk buat keje berat, so join orang orang lame kupas bawang je. Pastu sambung kupas labu, keledek, dan segala bahan yang nak ditambah dalam tu. 


Giler sedih aku tengok muke Sue duk mayang bawang. Hahahahaha. Siap request tahun depan no more 'Pok Awang'. Kikikikiki 



Ramai jugak yang datang tolong mengacau. Orang-orang muda pun ade. Kira program menjadik la kan. 

Tapi satu je yang dikira nasib baik, ari tu tak hujan weh. Kalu tak jenuh nak lari sane sini, nak selamatkan kawah. Walaupun buat bawah garaj, tapi still tempias. Maklumlah sekarang musim hujan + angin kencang. 

Menu tengah hari tu, nasi putih + ikan aye singgang + budu + ikan kering + ulam ulam. Menambah 2 pinggan nasi weh. Balik rumah, aku rase muke aku dah bulat macam besen. Makan banyak gile. 

Dalam pukul 1 cam tu asyura tu start macam nak masak, memandangkan aku tak makan yang berempah tu, cecepat cedok yang lemak. Hahaha bawak balik rumah. 2 sudu je kot aku makan. Rase sama macam kuih kacang ijau tu. Kikkikiki








Dalam 2.30 cam tu dah ready untuk disejukkan pastu deliver kat rumah orang kampung. Time ni ade rase loya loya sikit. Aku lari lari sikit. Kalu tak maunya ade yang muntah pulak kali ni. 

Pukul 3.30 semua dh settle. Kemas kemas balik rumah, terus tido. Kepale berdenyut giler. 






Mintak mintak tahun depan ade lagik. Tapi aku dah request, tahun depan buat yang lemak je, rempah ratus tak payah. 

Adios! 




KELIRU LAGI

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Last week ade buat keje gile sikit. Aah sikit je. Tapi tak tau la mane datang keberanian nak buat keje gile tu. Hahahaa. Mungkin sebab dicabar atau pun memang mencabar diri sendiri nk berdepan dengan situasi macam tu. 

Tapi bile fikir balik, aku jadi keliru. Keliru dengan perasaan sendiri. Keliru dengan ape yang ade dalam pemikiran dia. 

Nak kate dia tak tau, segala mende dia tau. Nak kate dia tak peduli, gayanya peduli. Pening. 

" U have to stay" 

Aaah kene 'stay' tapi dibiarkan terkulat kulat, macam tak tau ape tujuan. 

Ape yang awak nak duga sebenarnye? Perasaan? Hati? Jiwa? 

Kesah tapi dalam masa yang sama melarikan diri? 

Sampai bile nk berterusan macam ni? 

Sumpah, memang aku keliru! 

p/s : setiap kali aku pandang incek koala tu dalam laci, aku rase nk pijak pijak pijak pijakkkkkkkkk

Mata Masuk Habuk

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Cerita last week punye ni. Kan last week kami ade bukak booth kat UMT sempena Karnival Penyelidikan & ICT UMT. Wehhh skema giler sebut seketul ketul. Kikikikikiki. Eh btw, time kasih Incek Apih jemput kami yer. Next time kami datang lagik. 

Ok, sambung cite. Cam ni citenye. Di tengah-tengah kekalutan duk layan orang yang datang, datang le seorang pensyarah. Aku guess je yang dia tu pensyarah. Dia tanye macam mane nk register jadi job seeker. Aku pandang dia, dia pandang aku. Pelik la kan. Dah nampak macam pensyarah tak kan nk apply keje lagik kan. Pastu dia cakap dia nk registerkan ex student dia. 

Erm, makanya bermula la cite pasal dia ngan ex student dia tu. Panjang jugak citenye, pasal macam mane dia kenal student tu dan segala pertolongan yang dia bagi untuk memastikan student dia boleh grad on time. 

Aku tak kan cite detail la pasal student tu. Cume yang aku nk highlightkan kat sini, tugas pensyarah bukan sahaja memberikan ilmu, tapi jugak sebagai penunjuk arah untuk pelajar tu berjaya dalam hidup. Bukan senang tau nak memastikan amanah dan tanggungjawab tu dipikul, dilaksanakan dengan jayanya.

Bukan setakat pensyarah, tapi sama jugak macam pendidik pendidik yang lain. Memang aku respect la. 

Untuk pensyarah ni, memang aku tabik spring kat dia. Semoga usaha, pertolongan dan budi yang dia taburkan akan terbalas di sana nanti. 


p/s : aku selalu rasa aku ni dilahirkan dalam keadaan yang susah, tapi rupanye ramai lagik yang susah kat luar sana tu. Bersyukurlah dengan segala rahmat yang Allah dah kurniakan. 

Saturday, October 24, 2015

Ke UMT La Pulakkkk

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 


Bersiaran langsung dari UMT pulak hujung minggu ni. Gigih betul bekerja di hujung minggu. 

Hahahah dh 2 minggu keje straight ni. Ikhlas ke tak, tak tau la ni. Tapi bile fikir amanah dan tanggungjawab, diketepikan semua negarite vibes. 


So pada sesiapa yg free, meh le singgah booth kami sempena Pesta Konvokesyen  UMT. Booth kami kat foyer Kompleks Siswa. 



Okbai! 

Tuesday, October 20, 2015

Tido Yang Berkualiti ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Lately aku rase memang tido aku tak de kualiti langsung. Walaupun tido panjang tadi nikmat tu tak sampai klimaks. Tengab mimpi yang indah indah tetibe ade gangguan. Cheeseee cakeeee ar. Stress gilosss. Esoknye bangun confirm kepale berdenyut. 

Biase badan letih yang amat, tido mesti lena. Skarang tak weh. Aku rase antara faktor, tido ramai ramai. Aku kan semenjak dewasa ni mane tido share bilik dengan orang, kecuali time pergi kursus la. Tapi bile kursus, roomate pun same naik penat dengan kite. Jadi tak de la nk menggangu letih kite. Same same layan tido. Esok pagi bangun fresh je.

Tapi skarang memang aku tak de kualiti langsung. Walaupun mase tido tu panjang, tapi hakikatnye tido tu acah-acah je. Kang tersedar sebab dengar bunyi tu, kang sedar sebab bunyi ni. eh memang seriously tak lena la. Kualiti tido tu aku tak tau la tahap mane.

Sudahnye, pagi bangun kepale rase pening. Ari Sabtu bukak booth main main je, sebab kepale aku sakit sesangat. Last last masuk tido dalam opis. Main taram je tido dalam panas. Dah le black out.

Sedih tau bile tido tak de kualiti ni. Mood memang out la. Ting tong je kepale. Semua mende rase tak kene.
Eh sape selalu kene cam aku ni?
Meh le tolong advice.
Sedih dah ni

Huarghhhhhhh

I just need my beautiful sleep

-________________-

Friday, October 16, 2015

PESTA KONVO UNISZA

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 



Short upadate je hari ni. 

Pada sesiapa yang ade berada di kawasan sekitar UniSZA, meh le singgah ke Booth Jobhouse untuk mendapatkan info-info mengenai kerja kosong di Malaysia. 
Pendaftaran Jobseeker adalah FOC. 
Yang nak belajar buat resume pun kami akan berikan tunjur ajar. 
Nak g interview pun kami boleh consultkan cam mane 

Booth kami no 4 bersebelahan JTK & LHDN. 
Bukak dari 10 pagi hingga 6 petang 
Start hari ni sampai 19 Oktober ni . 

Jumpeee di saneeeee!

tt