Assalamualaikum wbt
=)
Holaaaa Guys!
Lama tak masukkan gambar makanan dalam blog. Kikikiki. Tu petanda rajin nau masuk dapur.
So, aku memang pencinta tegar acar ni. Kecuali acar buah aku memang tak makan. Sebab rase cam pelik sikit kan.
Aku bagi name ni acar campur campur. Sebab suke tengok warna warni gitu.
Bahan-bahan ;
Timun *Buang kulit dengan bijik, pastu potong nipis nipis*
Carrot *Disagat je kalu malas nk potong nipis nipis
Kobis *Potong halus halus cam nak buat bunga rampai*
Cili
Bawang Merah *mayang nipis nipis*
Gula
Garam
Cuka
Cara-cara ;
1. Gaulkan sekali bawang merah, gula, garam, cuka. Bagi sebati dan layukan bawang dulu
2. Masukkan carrot & kobis
3. Masukkan timun
Btw, kalu ade nenas, boleh masukkan nenas. Lagi sedap tauuu. Bawang merah boleh gantikan dengan bawang holand. Tu pun lagi sedapppp
Orang kate buar acar ni senang, memang senang tapi kalu tak kene gaya, memang tak sedapla. Kene cukup semua masam manis masin tu. Timun kalu tak buang kulit, memang rase pelik sikit.
Sekian,
Peminat Tegar Acar
0 comments:
Post a Comment