Monday, November 2, 2015

Mata Masuk Habuk

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Cerita last week punye ni. Kan last week kami ade bukak booth kat UMT sempena Karnival Penyelidikan & ICT UMT. Wehhh skema giler sebut seketul ketul. Kikikikikiki. Eh btw, time kasih Incek Apih jemput kami yer. Next time kami datang lagik. 

Ok, sambung cite. Cam ni citenye. Di tengah-tengah kekalutan duk layan orang yang datang, datang le seorang pensyarah. Aku guess je yang dia tu pensyarah. Dia tanye macam mane nk register jadi job seeker. Aku pandang dia, dia pandang aku. Pelik la kan. Dah nampak macam pensyarah tak kan nk apply keje lagik kan. Pastu dia cakap dia nk registerkan ex student dia. 

Erm, makanya bermula la cite pasal dia ngan ex student dia tu. Panjang jugak citenye, pasal macam mane dia kenal student tu dan segala pertolongan yang dia bagi untuk memastikan student dia boleh grad on time. 

Aku tak kan cite detail la pasal student tu. Cume yang aku nk highlightkan kat sini, tugas pensyarah bukan sahaja memberikan ilmu, tapi jugak sebagai penunjuk arah untuk pelajar tu berjaya dalam hidup. Bukan senang tau nak memastikan amanah dan tanggungjawab tu dipikul, dilaksanakan dengan jayanya.

Bukan setakat pensyarah, tapi sama jugak macam pendidik pendidik yang lain. Memang aku respect la. 

Untuk pensyarah ni, memang aku tabik spring kat dia. Semoga usaha, pertolongan dan budi yang dia taburkan akan terbalas di sana nanti. 


p/s : aku selalu rasa aku ni dilahirkan dalam keadaan yang susah, tapi rupanye ramai lagik yang susah kat luar sana tu. Bersyukurlah dengan segala rahmat yang Allah dah kurniakan. 

2 comments:

cik hani said... [Reply]

Semoga dipermudahkan urusan mereka..

Anok Pok Mat Kapok said... [Reply]

@cik hani InshaAllah. Aminnnn

tt