Thursday, November 3, 2016

Kacau Kacau Bubur Asyura

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Lame gile tak bersiaran kan :P Mintak mahap la tahap kemalasan tahap teruk sekarang. Mahapkanlah saye yer... 

Ni last week punye cerita. Ade orang tumpang nk masak bubur asyura kat rumah. Bukan dia tumpang masak, tapi dia bagi modal yang masak tu kami. Hahha Thank U Pok Su Imi. Tahun depan buat lagik yer 

Kiteorang start kacau pukul 8 pagi.. Buat sekawah je, beras 5 kg. Bahan bahan lain tu prepare dari malam lagik. Kacang hijau, kacang merah dh rendam siap siap malam tu. Bawang bawang, keledek kopek siap siap. Tak de la kalut sangat kan pagi tu. 



Time ni dah masuk semua dh tu. Kecuali rempah ratus. Yang lemak ni pun dah sedap yang amat. Menyesal sejukkan siikit je. 




Ni budak termenung jauh. Nak masuk rumah anak dara ramai . Hahaha




Ni yang dah last kopek. Semua dah masuk. Tunggu 'serring'. Serring tu maksudnye bubur dah betul betul masak, kat atas tu dah berkedut kedut macam brownies tu. Ngam ngam orang balik Solat Jumaat, bubur dh boleh angkat. 





Orang jauh balik kacau asyura. Muke kemain serius padahal duk dengar Kak Long nyanyi lagu Cinta Dirgahayu. Hahahaha 

Sila abaikan background tu yer. Sekawah tu kiteorang dapat 100 bekas lebih. Pok Su Imi  amik yang bahagian dia, pastu yang lebih tu kiteorang bagi bagi kan kat orang kampung. Puan Kakak siap tulis name ats bekas, supaya senang kiteorang nak g hantar. Hahaha

Malam tu semua tido awal, ternganga keletihan. 

Tu je, ade rezeki next year kite buat lagik yer.

Adios! 

2 comments:

Sheila Adziz said... [Reply]

siap nyanyi lagi mesti sedap la bubur tu.... :)

Anok Pok Mat Kapok said... [Reply]

@Sheila Adziz Alhamdulillah, sedap sis :D

tt