Thursday, August 14, 2014

Interview SL1M

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=) 

Entry penuh berilmu untuk bulan ni. Last month, tetengah bulan puasa tu kan, aku ade join walk in interview untuk SKIM LATIHAN 1 MALAYSIA under Tabung Haji. Yg tu intake ke 4. Terengganu ni tempat interview yg ke 3 last. After Terengganu, Johor then continue dgn Kuching untu part paling last. Untuk seluruh Malaysia ni, TH nk
200 orang calon sahaja, yg asalnya 100 orang je, tapi kouta ditambah. 

Aku mula mula xtau interview tu akan dijalankan macam mane. Cume bile bace kat whatsapp tu ade yg bagi info kene study pasal hukum tajwid, fardhu ain segala bagai. Kan dh lame tak hadap semua bende tu kan, mane tak gelabahnye weh. 

Meh aku cite step satu satu. Memandangkan ramai dh bace macam mane keadaan yg berlaku kat tempat interview sebelum2 ni, jadi masing2 cuba hadirkan diri seawal mungkin. Bayangkanlah pukul 7 pagi dh ade yg terpacak kat kaunter pendaftaran. Ye la yg datang tu bukan dari Terengganu semata mata tapi jugak, dari Kelantan ngan Pahang. Aku sampai kat TH Hotel & Convention Centre tu dalam pukul 7.45 am. Dh 3 line orang beratur. Whatsapp Dila, dia dh lepas saringan yg pertama. Duk berasak asak tu, dalam pukul 8 lbh lepas la kaunter pendaftaran tu. Mase yg 1st saringan tu urusetia mintak salinan transkrip U. Kalau pointer below 2.5 kene reject. Mane mane yg grad x sampai 6 bulan pun kene reject. Memang sadis la kan. 

Aku duk perati bukan aku je la yg terlebih usia. Ramai lagi weh. Ye la skarang kan susah nk dapat keje. Bukan tak de keje, keje banyak tapi nak dapatkan yang setaraf ngan kelulusan tu payah la. Nk kena compete la kan.

After urusetia dh wat saringan, mane yg dah lepas tu kene naik level atas untuk ujian bertulis. Short essay je, jawab dalam mase 20 minit. tapi kiteorang ari tu terlebih mase, sebab lame sangat menunggu untuk interview. Soalan tak susah pun. Soalannye?

1. Apakah kelebihan Skim Latihan 1 Malaysia
2. Apakah expectation kite sendiri pasal SL1M under TH

Jangan berangan nk jawab dalam BM ye, sila jawab fully ENGLISH. Tak payah panjang panjang sangat. Short and simple je tapi padat.


Lepas ujian bertulis ni, makanya kene la menunggu untuk giliran dipanggil temuduga. Yg ni memang take times la sikit. Tak sikit kot. Aku tunggu since 9.30am, hampir hampir pukul 4 pm baru urusetia collect resume. Nak nangis tau menunggu. Tapi time menunggu ni sempat la wat revision dengan kawan kawan baru. Tahan mane mane Org yang dh siap interview tanye soalan ape yg tanye. 

Soalan tu depends pada penemuduga la. Macam tu untuk lisan tu, ade 2 part. Mase ni masuk 3 Orang skaligus. Ni nak tengok kite punye skill bercakap je pun. Untuk forum, dia kasik pepatah, suruh bincang dan bagi opinion. Aku dapat "Jauh Berjalan, Luas Pemandangan" . Thanks tu Tina. Memang tip top la budak tu, laju je idea dia. Speaking pun kebabooommmmm. Yang ramai ramai ni ok, then part individu tu, dalam 3 Orang tu soalan aku la payah sikit. Aku dapat soalan short essay tu. Jenuh la nk recall ape yg ditulis bile dh gelabah kan. Ade yg dapat soalan ape korang punye favourite food/sports/subject. Lepas tu ape yg ko jangka ko akan jadi in 5-10 years. Pastu ape cite cite ko. Tapi memacam lagi la soalan. Dan soalan paling maut, kesanggupan korang untuk dihantar bertugas ke Sabah dan Sarawak. Pleaseeee, time ni cakap Yes, Im willing! Jangan memandai nak cakap, tak leh nk consider la ke hape. Terima je dulu. Sebab diaOrang nk tengok tahap kesanggupan kite je sebenarnye. 

Sudah yg ni baru la pegi ujian fardhu ain semua tu. Yg ni individu. Ustaz akan bagi 3 ayat Al Quran dari surah mane aku dah tak ingat. Bace je, jangan gelabah, jangan gugup pun suara tu. Lepas tu kene bace maksud dalam tulisan Jawi. Part ni aku terror. Kikikikiki. Then Soalan hukum tajwid. Aku dapat soalan simple simple je.. Macam huruf ikhfa' hakiki ade brape. Tapi ade yg dapat soalan pasal mad bagai tu. Bersedia la. Baik study betul betul. Bende simple je tapi lepas skolah memang tak brape amik port sangat. Soalan la, jenis jenis air. Yg ni aku sempat belek belek time last minute tu. Memacam soalan jugak, as simple as berape bilangan malaikat, rukun iman, rukun islam dan ade jugak soalan yg perlu korang berfikir secara logik. 

Ape yg penting, adab adab ketika interview :



1. Berkasut bertutup, jangan gatai gatai nk pakai sandal
2. Berpakaian kemas

3. Kalau penemuduga beragama Islam, nk masuk tu bagi salam, ketuk pintu dulu 
4. Duduk bile disuruh, jangan main duduk je 
5. Kedudukan badan, jangan duk pusing sane pusing sini, Duk diam diam, few minutes je pun 

6. Senyum 

Tu je aku nk share. Kalu ade SL1M under GLC's lain pun, pastikan korang amik tau serba sedikit pasal GLC tu, isu semasa kene alert, hal pentadbiran negara. Hahahaa. Tapi TH tak tanye pun, mungkin kesuntukan mase. 

Dah, tu je.. Tatata

3 comments:

syidasunflower said... [Reply]

salam...dapat ke sl1m ni,,?

Anok Pok Mat Kapok said... [Reply]

@syidasunflower

Wslm. Saye tak dapat tapi ade yg pergi interview same, dia dapat

DD Homestay said... [Reply]

maksud kena grad tu kena dpt official transkrip ke?

tt