Wednesday, December 31, 2014

Babai 2014!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)

Babai 2014! Hahaha macam kejam gile je kan. Macam nak tahun 2014 cepat cepat je shuhhh shuhhhhh.
Aku tak rase la tahun 2014 ni macam tak best sangat. eh tak de la. So-so je la. Sebab 9 bulan pertama tu tak de nk meriah mane.

Aku malas nk recall balik ape hajat aku mase mule mule nk masuk tahun 2014 dulu. Tapi kan, kene belek jugak, nk tengOk KPI tercapai ke tidak. Muahahahahahaha. Oh rupenye tak de azam pape weh. Parah bebenor la idopkan.

Tak ade azam tak bermakna idop kite untuk tahun tu tak de hala tuju kan. Semuanye bergantung pade kite. Cume aku tak suke nk berazam bagai. Nanti bile dah akhir tahun, ade azam yg tak tercapai, terus rase down nk buat azam baru for the next year kan.

So, overall tahun 2014 ni tak de la setough 2013. Aku mulekan tahun 2014 dengan status penganggur (eh, dh 2 bulan menganggur mase tu kan!), pastu dengan hati hancur. Sebab ape hancur? Of kos la sebab makhluk tuhan tu ka. Sape suruh sentapkan hati aku di akhir tahun 2013? Lepas tu ape erk? Hahaha aku pun dah lupe.

Perkara yang berlalu sepanjang tahun :-

Januari

1. Majlis Kawen Chukie Sarah - kami adik beradik jadik rombongan pihak lelaki. Bidan Terjun namenye. Hahaha
2. Sambutan Maulidur Rasul SK Tok Kah - ni pun bidang terjun jugak


Februari
1. Rumah jiran aku terbakor - rumah aku jadi pusat transit jap. Takde hal pun bab tu. Tolong menolong sesama jiran

Mac
1. Mesyuarat Puteri Cawangan (Tahunan)
2. Mesyuarat Cawangan (Tahunan)


April
Pun takde mende best jugak

Mei
Birthday aku la kan. No celebration. No cake. Tapi ade hadiah untuk diri sendiri. 3 Hati

Jun
1.Ade Program tapi aku lupe name program tu. mungkin sebab tak berkenan ngan panel, sampai aku takde mention pun. haha
2. bulan Ramadhan

Julai
1. Majlis Berbuka Puasa Masjid Kg Tok Kah
2. Raya Aidil Adha
3. Interview SL1M Tabung Haji

Ogos
1. Kenduri Kak Long Sheema
2. 'Kes terpencil'
3. Interview  SPP-Penyelia Asrama
4. Perwakilan Puteri UMNO Bahagian Dungun
5. Perwakilan UMNO Bahagian Dungun

September
1. Interview Job House
2. Dungun-PJ-Melaka-Dungun

Oktober
1. Aidil Adha
2. Lapor diri kat Job House
3. Lapor diri kat Unisza
4. Start jadi penyewa bujang

November
1. Che Teh gave birth
2. 'Kes terpencil lagik'
3. Birthday makhluk halus berbadan besor
4. Banjir

Disember
1. Birthday Muhammad Azam Zolkaply
2. Career Fair Pesta Konvo Unisza
3. Met Puan BFF
4. Banjir 2nd wave

Ni je kot perkara yang aku rase agak menarik la untuk tahun 2014 atau lebih tepat ape yg terjadi dan aku mampu ingat. Muhahahaha. Sebab yang ni dah state kt entry kan. Yang lelain aku tak brape nk ingat. Tapi kes banjir ujung tahun ni paling terkesan untuk aku. Negeri Pantai Timur teruk kene attack. Jadi clueless ditambah lagik dengan pelbagai isu yg tak sahih duk viral. Pening minda nk mencerna semua tu.

Harapan di tahun 2015 memandangkan aku tak de spesifik azam, aku harap aku dapat keje yg lebih baik daripada sekarang. Muahahaha. I need my messy-fussy-chaos life back. Idop dengan keje sekarang tak berapa nk mencabar minda aku. Hahaha tapi aku still bersyukur dengan rezeki yg Allah kurniakan buat masa ni.
Amin.










Monday, December 29, 2014

Banjir

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt
=)

Still in banjir mode. Walaupun aku tak jadi mangsa banjir secara rasminye lagik untuk kali ke 2. Cuti Krismas aku sempat balik home town. Tujuan asal, memang balik untuk bercuti. (Cuti la sangatkannnnnnnnn) Tapi sebenarnye balik nk jenguk kampung halaman sendiri bile dapat tau Dungun dah kene attack ngan banjir. 

Sebelum balik Dungun, on Wednesday tu sempat call Tina, tanye keadaan di Kuala Jengal. Dat time, Tina kate dh few days tak leh contact ke kampung. Last dia tau air paras bumbung dan Ku kate banjir kali ni worst than 2012. Uishhhh berdesup tertikam ke jantung. Pastu bace pulak pasal di Kelantan. Lagik la jiwa ni tak tenteram. Tambah pulak, bile Mok Yah ngan family pun terlibat. Then, Pok Teh anak beranak pun kena jugak. Mak sedara aku sorang lagik yang kat Jeli tu tak tau cerita cam mane. Clueless

Balik je Dungun, pusing pusing Bandar dengan Along. Tengok air di area Che Lijah, air sungai Dungun dengan paras bahaya, ombak pun still ganas, dengan angin kencang, cam mane hati nk tenang? Balik minggu ni pun tak sempat jumpe Incek Abang, beliau busy bertugas di Pusat Pemindahan Banjir Sk Pulau Serai 

Bile duk bace posting-posting pasal banjir kat social medias, terdetik dalam hati aku, ade mangsa banjir yang benar-benar dalam kesusahan dan ade mangsa banjir yg pandai amik kesempatan dan tuding jari pada pihak berwajib. Macam mangsa-mangsa banjir yg terputus hubungan dengan pihak luar, esp Manik Urai, Kualau Krai semua tu, Orang di luar sini memahami keadaan di sana, tapi para petugas ade kesukaran untuk menghantarkan bantuan tapi they try their best to make sure semua dapat bantuan. Lambat atau cepat tak perlu dipersoalkan andai si keyboard warriors mampu memahami keadaan.

Ni yang tak jadi jadi mangsa banjir, melampau-lampau emonye. Duk sebab posting merapu-rapu. Tahu tak, bile anda duk berbuat macam tu, anda lagik mengeruhkan keadaan. Why not, anda duk berdiam, berdoa supaya keadaan terkawal. Biarkan pihak petugas menjalankan tugas mereka. aku tak salahkan mangsa banjir. Mangsa banjir dh 'terseksa' dengan dugaan ni, nape nk ditambah lagi derita mereka?

Bagi pihak petugas banjir, mereka dh cuba yg sehabis baik. Mental fizikal semua penat, dah le tu terpaksa hadap pelbagai tohmahan, cacian, fitnah lagik. Lagik lagik JKKK. aku nampak glamer benor la mereka ni. Mostly setiap hari ade  posting kat group pasal JKKK. aku malas nk komen. Sebab memasing ade kelemahan.

4 tahun bekerja untuk rakyat, buat aku banyak buka mata. Aku sendiri pernah menjerit pada pegawai JKM Dungun (sekarang dh berkhidmat tempat lain) sebab orang kampung duk keep calling, maklumkan bantuan dari JKM lambat sampai. Mereka kekurangan manpower. Bantuan dah dihantar pada pangkalan hadapan, tapi mungkin tak mencukupi, dan perlukan tambahan. Mereka pun tak cukup masa untuk berada di semua tempat satu tempoh mase. Untuk pegawai berkenaan, 'Hey dude, sorry sebab tertinggi suara dulu. I knew u did ur job very well. Sangat dihargai jasa anda'

Dan sekarang, bile aku jauh dari kampung halaman, andai kata Tok Kah dilanda banjir besar macam tahun 90-an dulu, macam mane la keadaan family aku. Mane nak selamatkan barang-barang, mane nk selamat haiwan ternakan mak aku, mane nak selamatkan kucing kucing aku, mane nak tolong jiran tetangga lagik :( Semuanya duk berlegar dalam kepale.

Yang kate aku tak pernah terperangkap di jalan raya sebab banjir, well aku dh rase mase tahun 2003. Dengan jalan jem, dengan bekalan makanan tak de. Perjalanan dari Raub ke Dungun lebih dari 12 jam. Stesen minyak semua penuh dengan kenderaan. Ujan lebat, air melintas di jalan raya. Memacam rase mase tu. Banjir tahun 90-an tu pun dah buat aku serik, walaupun aku mase tu umur 5 tahun, rumah dah tinggi, tapi masuk, tikar getah semua terapung, mak aku masak lempeng ubi kayu atas katil mase tu. Tu je bekalan yg ade untuk hari tu. Nk berak, berak dalam air banjir yg mengalir tu je. Dengan air tu jugak mak aku basuh berak. Bile air dh surut, aku tengok mak aku bersihkan rumah. Luar kawasan rumah, berlumpur bagai. Lembu lembu semua diangkut ke bukit belakang rumah. Jangan tanye macam mane arwah ayah aku angkut semua lembu lembu tu. Ayam itik belajar selamatkan diri sendiri. Kucing je aku ingat aku duk peluk.

Walaupun mase tu rumah aku tak terjejas teruk, tapi aku ingat ade jiran yang rumah dia dilarikan air. Tinggal tiang simen je. Lepas banjir, jiran tetangga bergotong royong usung rumah dia letakkan ditempat asal. Banyak kenangan. Pernah jugak, mase aku still keje kat Dungun, balik keje tengok kayu kayu balak tersangkut di Jambatan Dungun. Tuhan saje yang tau perasaan mase tu macam mane. Ibarat letak pisau nk potong leher sendiri.

Orang yang tak pernah merasa semua ni, mereka hanya mampu jadi keyboard warrior. Duk depan pc, lappy tak pun henfon, tablet di tangan, bum bang bum bang di media sosial, hentam orang tu, hentam orang ni. Sebar itu sebar ini, tapi memikirkan perasaan orang. Stop it foolish people! Baik duk diam diam, doakan semua akan kembali normal. Dugaan yg besar untuk pemerintah, untuk 'bangunkan' balik ape yg terjejas. Rumah rumah penduduk boleh dibina, tapi nk pulihkan semangat, emosi mereka will take times, people. Dah la, kesiankan la emosi mereka. Jangan dicalarkan lagik.

Dugaan yang datang, tanda Allah nak uji dan ingatkan kite tentang ape yg kite dah lakukan. Jangan disalahkan pemerintah sahaja, letakkan sedikit salah dalam diri sendiri jugak. We are human, kite tak kan lari daripada membuat salah.

Terima kasih untuk semua petugas dan sukarelawan banjir! Anda semua hebat! Pada mangsa banjir, bertabahlah. Allah uji sebab Allah sayangkan kite semua. Untuk JKKK Tok Kah, Wanita, Pemuda, Puteri, Rela Tok Kah, terima kasih kerana sama-sama berganding bahu memastikan segala mangsa banjir dipenuhi. Walaupun sedikit yang kitem lakukan, in Sha Allah itu sedikit sebanyak dah membantu mereka.

Semoga banjir cepat pulih dan kite kembali pada keadaan normal
Done.
Adios. 

Wednesday, December 24, 2014

Wordless Wednesday : Wefies

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

p/s : Kami memang suke WEFIE! 

=P























Tuesday, December 16, 2014

2 Bulan

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Dah bulan wehhhh. Macam tak percaye je. Baru 2 bulan, aku rase macam dh berkurun. Kikikikiki. Mungkin sebab keadaan tak berape nak busy jadi leisure time tu bersepah. Kikikikikikikiki

Tapi apa pun, syukur sebab masih mampu 'mengharung' kehidupan di bulan ke dua. Muahahaha. Macam teruk sangat bunyinye kan.

Career Fair dh settle. Walaupun target tak dicapai, tapi masih ade back up plan untuk menampakkan hasil keje yg gempak. Thanks Halim, Azfar datang menolong. Hahaha. Bukan sesaje aku rasuah dengan nescafe, air mineral, jajan bagai tu. Hahaha tapi korang support team yg mantap la. :)


Cume bulan ke tiga dimulakan dengan keadaan yang tak berape nk cun. Aish pakcik nape la suke sangat menduga kesabaran dan tahap kebekuan ego saye eh? Saye dengan jujur mengaku, saye dh memblock pakcik kat whatsapp. Jangan tanye sebab kenape. Hahaha. Jawapan ade dalam diri pakcik macam sebelum sebelum ni.

Kisah 3 bulan, mungkin betul betul akan jadi 5 bulan. Tak susah mane pun kan. 3 bulan saye boleh 'lepas' setakat tambah lagik 2 bulan, inshaAllah saye mampu walaupun pakcik dah dengar daripada mulut saye yg saye kate tak mampu. InshaAllah, saye mampu pakcik!

Kate la nk kate hape pun, saye memang kepala batu, hati keras. Malas nk kesah dah.

Bulan ke 3, baik baik je ngan saye tau.

Babai!

Sunday, December 14, 2014

Nama

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=)

Tadi duk membelek belek blazer, try pakai sebab dah 2 tahun buat kot tapi tak pernah nak pakai. Tup tup tadi cube sarung, tak leh nk butang. Oh maiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Sedapkan hati, blazer ni dah makin mengecik. Kikikiki

Pastu baru perasan, ade name aku rupenye kt belah dalam tu. Ejaan? Confirm le salahkan. Hahaha. Aku rase Uncle Jenal dah makan double O aku, pastu dia rasuah dengan U. Kikikikiki. Baju korporat office lame pun same gak. Dia letak 'Nurul'. Rasenye mase bagi list name aku taruk "Noorul". Sebab tu ejaan yg sebetulnye.

Tak pe la, kalu hilang senang sikit nk cari kan, sebab ade 'Nurul' kat dalam tu.. 



p/s : rindu Opis lame :(

The New Borns

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Ho laa... Belek belek kat posting, rupenye last aku bercerita pasal anak anak bulan 9 ari tu. Berbulan bulan lame dh tu. Mase tu Che Teh baru masuk sebulan pregnancy gamaknye.Now, dh deliver. Ade 3 babies. Kikikikikiki

Che Teh delivered baby 14.9.2014, pukul 2 pagi. Malam sebelum tu, kemain manja lagik. Datang dekat aku gesel gesel badan, mintak suruh gosok gosok tummy dia. Tak agak pun dia nk bersalin malam tu. Ceh Teh ni perut dia tak besar mane, mungkin sebab body dia kecik kan. So, layankan je la. Aku gosok gosok, pastu malam tu pun nk tido celah ketiak, aku layankan jugak. Pukul 2 pagi tu tersedar sebab bunyi bising mulut dia. Abo pun dh tak senang duduk. Rupenye, bile aku switch on lampu, nampak bontot Che Teh dah berdarah. Sahhhhhhhh Che Teh dah bersalin.

Amik Abo, bagi Puan Mak pegang dalam kelambu. Eh tak tido jugak mamat tu sebab duk dengar bunyi yg kecik tu. Dia kan jakun yang teramat. Carik kan kotak untuk Che Teh, letak kain buruk. Mane tau kot kot dia nak letak anak dalam tu. Eh tau tak mase aku sedar tu, anak dia dh ade atas katil. Aku syak Che Teh memang bersalin atas katil aku T_T

Malas nak menunggu, aku sambung tido. Esoknye bangun, bile aku bau hanyir. Pastu ade bunyi anak kucing duk mengiau. Ingatkan 2 ekor je, eh bile aku tarik plastik container, rupenye 3 wehhhhhh. Berderau darah.

Che Teh dah rase unsecure mase tu. Aku lapik kain selimut dalam kotak, kutip sekor-sekor anak Che Teh taruk dalam tu. Anak Che Teh semua kaler putih. Menurun si ibu. cume yg beza, tompok tompok atas kepale. Eh tapi ade sekor, yg fully whity.

Few hours after the birth

Aku agak Che Teh ni still confuse dengan kelahiran anak-anak dia ni. Sebab dia still young, untuk aku la. Walaupun ni dah kire second gave birth dia tapi dia still tak boleh adapt the situation. 
Sian dia -.-'
Dia malas nk breastfeed anak dia. Jenuh nk menunggu sebelah, kasik dia bf anak puas puas. Anak anak pulak jenis kebulur. Memanjang mintak susu. So far, aku check gender semua gigirl tapi tak tau la kalu aku silap. 

Abo tried to comfy Che Teh -__-

Malam yang lepas gave birth tu, aku tengok dia kemain manja lagik dengan Abo. Maybe nak kasik tau, dia sakit plus penat kot. Hahaha. Abo pulak layankan je. Tolong jilat-jilat and tried to comfy Che Teh. Sebak jap aku. 


Muke menyampah!
Ari ni dah genap sebulan. Tiga tiga eskor dh bukak mata. Dh boleh berjalan. Tapi bile taruk atas tanah, macam geli geli je nk pijak. Mengade korang kannnnnnnnnnn! Still bf tapi dh start nk belajar makan. Ade sekor tu dah start makan nasi ngan cookies. Mati tercekik jugak la kali ni.

Hey! Where's the other one?
Pastu perangai terbaru, dah tak nak duk dalam kotak. Rase sempit gamaknye. Dah pandai panjat-panjat kotak, pastu jump out. Nk lepak atas katil, senang nk membongkang! Semalam pun,aku biarkan je tido atas katil, Che Teh ade skali la. Kemain gumbira lagik. Senang depa nak bergolek sane sini. 

Sharing is caring *_*
Si Abo pulak, since Che Teh body dah tak meletop macam dulu, eh dah pandai carik yg lain. Rumah tu tempat makan je, kenyang je mule la angkat kaki. Malam dah tak tido kat rumah. Esok pagi balik, dari jauh dh dengar suara kebulur. Memang mintak kaki la kannnnn

Still together :)
Yang frustnye, aku tak leh nak tengok anak Che Teh grow up each days la kan. Balik 2 minggu skali, dh besar. Ni lagik 2 minggu aku balik, confirm da babies tak kenal aku dh T__________T

Thanks Che Teh for the grandchildren :)
Dah tua aku ghupenyeeeeeeeee

Babai! 


Wednesday, December 10, 2014

Rambut Sama Hitam

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)

Aku tak sure bile last aku update blOg dalam keadaan beremOsi marah dan sentap. Hahaha. Tak suke sebenarnye update dengan emOsi cam tu. Sebab dah bOleh agak, Orang nak bace pun rase menyampahkan. Tapi dah blOg sendiri, kekadang tu taip entry tak de nak pikir pun perasaan Orang yang nk membace tu. Selfish kan?

Aku sebenarnye bukanlah spesis yang kesah dengan tanggapan Orang sekeliling Or sesape sahaja yang tak de dalam koordinat berdekatan ngan aku. Tapi skarang aku KESAH!

Erm..
Pisang setandan kat pokok, kalu kite harvest, tak kesah la yang dh masak ke, yang belum masak ke (eh ade tau orang harvest pisang belum masak sebab nk buat kerepek Or buat pisang masak acar!) belum tentu lagik dalam setandan tu akan semua Ok. Mesti ade la yang buruk ke, fizikal tak segebu dan secantik yg lain.

Kan Kan Kannnnnnnnnnnnnnnn

Pepaham sendiri la maknenye. Malas aku nak menghurai pepanjang. Sebab aku pernah mention dah kot hal ni.

Ha gitu la kan. Jadinye, rambut same hitam, perasaan hati jiwa tak semestinye akan same.

Sekian

Tuesday, December 2, 2014

Ruang & Peluang

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Hye blOg yang hampir ter'dilupa'kan 
T__________________________T

Ruang dan peluang. Eh rase macam pernah up entry dah pasal ni. Tapi aku malasnk scroll, cari balik entry lame-lame. Sangat pemalas okeh.

Aku selalu terpikir pasal orang yang dapat peluang, tapi tak dapat ruang. Dapat ruang, tapi peluang tak de.
Tak paham eh? Aku pun tak paham.

Contoh senang, ko dapat keje tapi ko tak diberikan ruang untuk mengekspresikan segala kepakaran dan pengalaman keje ko. Hahaha.

Ni tak de kene mengena dengan aku pun sebenarnye. Cume aku duk terfikir je.

Tapi kekadang, ade je Orang yang dapat peluang, dapat ruang tapi tak digunakan dengan seelok-eloknye. Rugi tau. Sebab bukan semua orang akan dapat ruang dan peluang.

Entah ar.
Entah.
Dan, entah... 

Disember

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)




Hye December, please be good to me.

Lets end 2014 with lots of joy!

Erm...

December 2013, left me with a lots of lovely memories.
I miss u damn much, Pakcik!

14-Years-Old-Friendship

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt..

I met my long-distance-bff on Sunday. Last jumpe rasenye 2 years ago kot. Kami ni bukan spesis selalu jumpe, selalu lepak same same, or spesis yang selalu calling-calling, whatsapp or ape ape je la.
Hahaha. Pelik kan?
Kekadang mesegnye 'Hye beb. Miss u bebeh'. Pastu balas, "Miss u too. take care"
Jangan dipelik, itu memang cara kami -_________-

Kebetulan, last Friday dia datang KT. Tapi tak sempat jumpe on that day. Aku balik Dungun sebab nak kene attend meeting (meeting la sangattttttttt). Pastu janji jumpe on Saturday. Cancel jugak atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan. So, the last chance is on Sunday. Rushing dari Office ke LT Sultan Mahmud. Walaupun airport tu dekat je dengan rumah sewa, tapi hampir hampir sesat jugak. Jadinye, sempat la jugak catch up sejam lebih lebih gitu. Can be considered as our quality time. Kononnnnnnnnn

Budak lapar sebelum boarding =)

How we met?
Kami satu sekolah, SMK Tengku Intan Zaharah. Kenal mase form 3. Aku kelas Intan, dia budak Ibnu Sina (jangan memain, budak ni pandai Arabic =P) . 
Daripada situ start kawan, ye la kelas sebelah-sebelah je kan. Then, masuk form 4 kami dapat same kelas. Masuk kelas 4Sc2, pastu upgrade jadi 4Sc1. Sampai le SPM still lagik bersama. 
Form 6, dia masuk kelas Sains before sambung buat Diploma kat UiTM Segamat.
Mase dia buat degree kat Shah Alam, kami lost track jap. Jumpe balik dalam FB around 2009 kot. Start dari tu, tak pernah 'berpisah' dah.

Tipu la kalau our friendship tak pernah ade ups and downs. Standart la tu kan.
Tapi aku enjoy dengan friendship kami. Walaupun kekadang, kalu depan-depan, orang tengok kami bercakap macam nk bergaduh, ayat kasar sikit-sikit tapi tu cara kami.

Dear bebeh Syila Rasyid, 
Thanks for the wonderful friendship. It's 14 years old and still counting!
Hope our friendship will last till Jannah.
Thanks for always being there, thru my thicks and thins.
Love u muchoooooo! 

Persamaan kami? Kami pengguna Cik Epal Putih!

Sunday, November 9, 2014

Sebulan

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Dah sebulan rupenye.
Kejap.
Singkat.
Sekelip mata.

Rezeki dari Allah kite tak patut dustakan walaupun kadang kadang ianya lambat dan bukan dalam bentuk wang ringgit.

Alhamdulillah.


Thursday, November 6, 2014

Tempat Baru

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Situasi 1 

Student : Assalamualaikum Kak! Tumpang tanye boleh? (sambil tolak pintu Opis)

Me : Wslm. Boleh boleh

Student : Kami nk tanye, surau kat mane yer? Kami nk p solat, lepaih tu nk tunggu kawan pompuan tu lawan futsal (sambil muncung mulut tunjuk court futsal)

Me : Erkkkk akak pun baru sini, why nOt try tanye guard tu (sambil tunjuk pak guard) Rasenye bangunan yang belakang post guard tu surau. Cube la tanye

Student : Time kasih kak . Kami p tanye dulu yer

*Mesti student tu ingat akak ni tak solat. hehe akak tumpang solat kat opis sebelah ye dik.*



Situasi 2 

Lelaki : Assalamualaikum. Tumpang tanye sikit boleh?

Saya : Wslm. Boleh. Ape dia yer?

lelaki : Kat mane ATM dalam ni yer?

Saye : Erkk jap erk saye tanye kawan. *Terus jerit pada Jaa*  Mintak maap yer incek. saye newbie kat sini. Kalu incek tanye luar dari U, saye boleh la jawab. Kene p 7e

*Incek tu tersengih je* 



Yes seriOusly, kali pertama kOt tempat baru yg aku malas nk explOre. Ye la, TUMPU ni boleh consider as luar dari pagar UniSZA walaupun sejengkal je dari pintu belakang. Teruk tak?

Duk sini dah nak masuk sebulan, nk draw duit, singgah 7E or Petronas jek. Tu je yang aku tau. Bank bank aku rase semua kat bandar KT. Oh ade bank rakyat depanUniSZA ni tapi tak pernah nk singgah. Hahaha. Teruk kan =_=

Nk singgah / explore cam mane, kalu jalan nk balik rumah pun selalu terlupa. Ohssssssssss

But, seriOusly, it takes times to adapt the new environment. Ibarat kate Orang, kunyah sirih rase pedas, kunyah chewy gum, rahang jadi lenguh.

Babai!



Monday, November 3, 2014

AWAK

www.tips-fb.com





untuk awak Incek Zul 

ISU

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)


Hari Isnin pertama di Bulan November. Oh myyyyyyyyyy its already November beb! Hehehe less than 2 weeks to go. Hahaha. Standart la pepagi kan mood macam spoil. Cehhhh sorry la im not that morning-person la. Susah kot pepagi nak happy happy lelompat bintang. 

Ok, let start with the 'ISU" 

1. Tetibe pagi tadi terfikir (sebab terpandang jalan raye yg sesak!) jalan raya dh berlorong lorong, nape kesesakan still berlaku? Mungkin lambakan kenderaan yang semakin meningkat (skema nk mampssss ayat!) Lagik la waktu pagi dengan time orang balik keje. Jalan raya utama mesti penuh kan. Selama hampir sebulan jadi warga-tidak-berniat-untuk-kekal-lama di Gong Badak ni, jalan raya sentiase sesak ehhh sibuk dengan kenderaan. Oh memang hari hari setiap kali nk balik keje, nk kene set mase betul betul supaya tak perlu nk cari jalan jauh untuk sampai ke rumah. Bayangkan la, simpang nak masuk ke rumah sewa tu berdekatan dengan traffic light, baru 2 kali dapat masuk ke simpang tu tanpa perlu u-turn jauh. Aishhhh. Sebab nye kenderaan banyak, dan i dont know how to cross without bump into others punye kenderaan kan. So, the solution sanggup pegi u-turn depan kawasan Mydin baru tu. Tak ke semakin jauh? Jadinye, kesesakan ni sebenarnye bukanlah berlaku disebabkan oleh jalan raya yg sempit tapi sebab lambakan kenderaan. Kenderaan dan jalan raya memang berpisah tiada. 

2. Pagi semalam i decided to try one of the kedai makan pagi yang ade kawasan rumah sewa tu. Semangat gile. Dalam kepale mesti kedai ni makan sedap, sebab pepagi nampak kereta berderet-deret. Tapi memang pun, once sampai mate terus terpacak kat bihun goreng yg ditabur daun sup dan hirisan red chilli. Bukan sekadar enak menjamu mata tapi memang tekak pun bergembira. Hehehee. Tapi tu bukanlah ceritanya yang perlu dihighlitekan sebagai isu. Isunya di sini, kerana terlampau rindukan ayam goreng, gatal gatal p order ayam goreng seketul dengan spesifik lagi, it was a chicken wing. Mase nk membayar tu baru la ternganga ibarat terperanjat melihat bola yg disepak Mat Yo berjaya ditangkap oleh goal keeper Pahang. Hahahaa. Nak tau, harga ayam goreng seketul itu RM 4!! Mahal gile kot untuk seketul ayam yg hanya disalutkan tumeric powder campur garam bersama sedikit air dan digoreng secara berjemaah dengan ketulan ketulan yang lain. Ke memang harganya begitu dan daku yang lame ini ketinggalan kereta kuda? Cuba bayangkan, seekor ayam dipotong 14. RM 4.00 x 14 ketul = RM 56. Sedangkan seekor ayam ratenye RM15-20 seekor tu pun kalu yang berat lebih dari 2 kg. Aishhh selamat tinggal kedai. Daku rela mencari kedai lain yang mampu memuaskan hati tekak ku! 

3. Memandang tekak terlampau rindukan masakan-orang-rumah, dah banyak kali ternampak jemput jemput sayur ni. Tapi hati masih menidakkan rase kempunan dan keinginan tekak. Last friday, breakfast dengan Kak Kay, terbeli la jejemput itu (di kedai lain). Rupa bentuk yang perghhh nampak crunchy dan gebuss tapi bile sampai je lidah dan tekak, rasenye bukan la seperti gambaran awal. Oh otak saye, sila la janganlah memberikan harapan palsu kepada perut ku. Hahaha. So hari ni, nekadkan hati untuk membeli jejemput di kedai yang selalu disinggahi. Alhamdulillah, rasenye seperti masakan-orang-rumah. Lega hati. Pencicah pun best. Sayur banyak, ade rase pedas pedas walaupun sedikit oily. See, lega hati. Isunye di sini, wahai penjual penjua makanan, jual la makanan anda dengan rase yang sepatutnye. Bukanlah dengan niat hanya untuk menjual dan meraih keuntungan tapi kepuasan pelanggan ke laut. Erghhhh 





Jadinye, itu sahaja isunya pada hari ni. 

Sekian.

p/s : ape kejadahnye bahase tetibe tersangat sopan? aishhhhh 

Thursday, October 30, 2014

Punch Card!

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=)

Tahu hari ni hari ape? Hari ni hari Khamis! 
Yeayyyyyy!!!!!!!
Hari ni jugak birthday ke 29 coursemate yg pertame aku kenal mase kat UUM . 
Happy birtday my dear Farhana Noor bt Nuraddin.

Nak tau nape tajuknye punch card? Hahaha.. Gini kisahnye. Aku tak kena punch card sebenarnye.
Aku just kena log in / out system untuk kedatangan / kepulangan pejabat.
Masa nak log in log Out tu ikut Office hOur UniSZA la kan memandangkan aku dipertanggungjawabkan kat sini.

Nak dijadikan cite, hari ni merupakan hari ke 3 aku terlewat lOg in. Takde lewat mase. Terlewat 3 minit je. Tapi rase cam tak best. Sebab dh terbiase lOg in before 8 kan. Pastu hari tu ade 2 kali lambat, sebab  tidO kat umah Orang kan. Dengan jalan sedikit sesak pagi pagi, lepas tu ngan memacam hal lagik, last last aku lOg in pukul 8.15 lebih. Dushhhhhhh. Jahanam KPI aku. Hahaha 

Gamaknye kalu kena punch card, mau merah kad aku kan. Iskkk cam tak prOper je rasenye.
Yang hari ni lambat memang salah aku. Dah le bangun lambat, lepas mandi bOleh pulak lepak lepak main game. Lepas tu, sempat lagik singgah kedai beli Mee Goreng untuk breakfast. Dah tu mule la terlari lari bukak pintu Office. Tak bOleh diamalkan weh. Nanti lama lama memang jadi habit. Tak mo la kan.

Bile datang Office awal, aku  rase aku ade banyak mase untuk buat persediaan untuk bekerja on that day la kan. Tak de la gopoh gapah nak terkejar itu ini. Hahaha.

Dan sempena 'punch card' aku merah hari ni, aku selitkan sebijik gambo bertudung merah. Tak berbatik ye hari ni. Aku tak larat nak iron baju batik. Hahahaahaha


Selamat berhujung minggu semua!




Adios !

Tuesday, October 28, 2014

Rindu

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Tajuk memang tak menahan la kan. Tajuk jujur sebenarnye tu. Yeah, rindu yang teramat! Tak de tipu tipunye.

Cam gedik je kan bunyi nye kan. Hahaha. Bile dah start keje baru ni, tetibe rase rindukan pekerjaan dulu. Rindukan segala stress dan kesibukan yang kadang kadang tak berape nk sibuk tapi buat buat sibuk!

Rindu ape lagik yer? Rindukan UUM. Tahun ni tak jejak kaki lagik ke sane. Aish. jangan kate UUM, kawasan Kedah pun tak jejak lagik ni. Kemaruk kemain lagik. Agaknye kot aku je bekas student UUM yg duk rindukan UUM hari hari. Hahaha.

Rindukan rumah. Rindukan bilik sendiri. Rindukan mesin basuh, peti ais, dapur, tv segala bagai. Walaupun dekat rumah sewa semuanye complete, tapi tak same weh. Hahaha kalu boleh nk rumah sewa sebijik sejibun macam keadaan rumah sendiri. Ade sesape ke yg perangai macam aku? Nak angkut semua barang dalam bilik bawak ke rumah sewa, lepas tu balik rumah time weekend, masuk bilik rase serba tak kena. Nak amik itu, ade kat rumah sewa, amik ni pun kat rumah sewa. Grrrrrrr!


Tapi yang paling terindu, confirm la family members kan. Sob sob. Dah terbiase bangun pagi dengar suara Puan Emak, Puan Kakak, petang petang boleh merayap ke rumah Incek Abang. Tapi skarang semua tu kene tunggu hujung minggu. Eh weekend pun belum tentu lagi boleh balik rumah. Oh sangat sedihhhhhhhh. rindu Abo ngan Che Teh jugak. Eh, my dear babies, do both of u miss Ibu? uwaaaaaaaaaa

Dan... awak, saye rindu awak T______________T. Sape awak? Awak je yang tau T______________T


Nah, amik seketui muke sebesar dulang untuk tatapan semua T___________T



Chow! 
Adios amigos!



Thursday, October 23, 2014

Sakit

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

Just a simple and quick update. Kihkihkihkih 

Sakit. Semua orang merasakannya. Cume bergantung tahap 'kekuatan' sakit tu.
Macam aku, tetibe sakit kat pergelangan tangan. Tak tau kenape. 


Nak kate ade terjatuh dalam seminggu dua ni. Eh tak de. 



Nak kate tergeliat urat. Aish lagik la tak. 

Bile diurut, sendawa kemain lagik. Banyak angin gamaknye.

Aku tak kisah sangat bile sakit, sebab tau sakit itu penghapus dosa dosa kecik.

Hahaha. Tapi ni bile yang sakit tu pergelangan tangan kanan, sikit sebanyak kecergasan nk membuat keje tu agak terbantut.

Bila sakit datang, baru rase menyesal sebab tak pernah nak jaga anggota badan elok elok.

Ape la kan. Dah terhantuk baru nak terngadah.

Itu je aku nak update.

Chiow!


Sunday, October 19, 2014

Makanan Lagik!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Mati le asyik duk update blOg ngan gambOr makanan kan. Nak buat macam mana, dah spesis suke makan kan

T_______________________T

Tambah lagik, sejak dah duk rumah sewa ni, lagik la kene pandai cari makan sendiri. Dulu, balik rumah dah ade Orang masak. Pagi nak g keje, dh ade Orang buatkan air. Ni semua kene buat sendiri dh.
Sedihnye kan 

T________________T




Keropok lekor cheese. Ni kat cafe area TUMPU ni. Sadisnye kan, dari pagi tak makan pape, tetibe lunch makan keropok lekor ni jek. Sile salahkan makcik kedai makan sebab tak bukak kedai on dat day.


Bihun gOreng bungkuskan dalam daun  pisang. Sedap la jugak tapi rase manis sikit. 




Nasi berlauk. Erk... yang ni memang tak menepati selera tekak aku. Tapi habis jugak sebungkus. Hahaha

Ni je? Haaa ni je. Entry lain nanti nanti la. Bile tu aku tak tau la

Adios !!



p/s : plus minus sebulan je lagik weh. I is nebes U!



Monday, October 13, 2014

Hai Oktober!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Bulan seploh dah weh! Lagik 2 bulan dah nk akhir tahun. Kejap je kan. Ni pun dah masuk second week. Ok la. Straight forward. Dah berbulan kOt aku tak de update pasal diri sendiri dalam blOg. Last week, on 7th October, aku Officially dah start keje balik. Jawatan biase biase je. Tak pe la kan, at least dah ade kerja balik. Hahaha. So, On Tuesday tu start repOrt Duty kat HQ kat Petaling Jaya. Jauh tu. Sempat le merase jam nk ke KL hari Isnin tu. Tap hari ni 12nd October ni la start bertugasnye. Lebih kurang seminggu kat HQ, blaja sistem serba sikit, study company profile dan cube adapt dengan new environment wOrk place. 


sO, keje baru ni tak spesific bOs yang akan minOtOr 24 hours la kan. Buat keje tapi akan ade yg guide dan supervise la kan. Office baru Ok. Hahaha cume biase la akan take times untuk biase kan diri. Mane Mane tempat pun same je sebenarnye, janji pandai bawak diri kan. 

Erm... after setahun lebih 'bercuti' ni kan, dia punye rase semangat nak keje tu cam slOw la sikit tapi tak pe, slOw slOw la bertatih kan. Kikikikiki. Tu ayat nak menyedapkan hati sebenarnye, padahal kepale dah berserabut bagai ni. Tak tau nk start mane yg dulu. Tetibe nak log in system pun jadi blur.com

Tapi tu la. Hanya family members, kawan kawan yang terdekat je cam mane tau keadaan aku thru setahun yang penuh dengan kedownan ni. Orang lain hanya mampu memandang dan buat rumusan sebab diaOrang tak lalui semua tu. Standart la manusia kan. 

So, selamat bekerja pada diri sendiri. Kikikikiki

Adios!

Wednesday, October 8, 2014

Cik Epal Putih!

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Setelah hampir sebulan, Cik Epal Putih kembali berkhidmat. Dh ditukarkan 'jantung' tu ha. Melayang RM 120.00. Kalu aku tau la dari awal bateri yg problem, aku tukarkan bateri je. Ni tak, tetiap bulan duk beli charger baru. Dari awal tahun, sampai ke bulan lepas, bile dicampur-campur, total harga charger tu lagik mahal daripada bateri ko!!! 

So, mintak mintak Cik Epal Putih takde banyak songeh lagi la lepas ni. Boleh berkhidmat dengan elok elok. Nanti cite cite lain aku story entry lain. Aku rajin sesangat kannnnnn! 

Adios! 

P/s : ip6 plus kan sangat menggoda jiwa! Awak, belanja sebijik plishhhhhhh! 


Wordless Wednesday : Qoute

www.tips-fb.com


Tuesday, September 9, 2014

#20FactsAboutME

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Ko dh kenape  budak debab? Tajuk berhashtag bagai? Nak jadi hashtag abuser macam makhluk makhluk pelik jugak ke? Hahahaa... Tak de kene mengena pun sebenarnye. Tapi kan, alang alang aku dah tertaip ni baik aku cakap je kan. Lately aku rase semak sket dengan makhluk yg sibuk hashtagkan semua mende. Ko dah kenape????? Dah la tu, mende alah ni kan '#' dibuatnye pagar kiri kanan. Macam ni ha #hatiterluka# #jiwakacau#. Oh sila pahamkan la penggunaan hasthtag tu tak termasuk lagi dengan up gambar bersukaria lepas tu taruk hashtag #prayformh370. weh penyakit ape ni????

dahhh......

Aku sebenarnye kan, terjebak jugak la duk membaca yg Orang update pasal 20 Facts pasal diri sendiri kan. Tak de sesape yg tag aku pun. Sendiri sendiri nk update jugak. Tapi aku pernah update ko pasal diri aku kat blOg ni dah. Tapi biar arrrrr aku nk buat jugak. sO, check it Out bebeh!

SATU

Aku suke tido. Aku boleh tido mane mane je. Tapi skarang susah nak tidO malam. sebab aku tau siang tu aku dah tak keje Office hOur (buat mase ni la)

DUA

Aku suke makan. Boleh makan macam macam makanan. Tapi cerewet jugak sikit

TIGA

Aku tak makan durian dan segala makanan yg ade unsur unsur durian. Aku pernah makan durian sampai aku masuk usia remaja. Lepas tu dah tak makan. Sebab? Tak de sebab tapi it comes naturally. Heh

EMPAT

Aku anak bOngsu mak ngan ayah aku. Tapi bukan jenis tido celah ketiak mak.

LIMA

Aku suke kaler biru. Agak fanatik jugak. Pink pun aku suke

ENAM

Penggemar huruf Z. Dan, segala mamat yg pernah aku crush mesti ade huruf Z. Ibarat kate Cik Reen 'ZUL ARIPINGGGG"

TUJUH

Pakai kasut saiz 8.5 kekadang 9. Macam perahu kaki kan. Hahaha

LAPAN

Aku gile burger. Kalu burger yg jual kat stall kecik kecik tu, aku bOleh makan sampai 5 biji. Aummmmmmmm

SEMBILAN

Spesis pelupa password. :) No pin atm card aku dh setkan same je smuanye. Password yg lain lain tu jenuh aku nk hafal. Bile iphone rosak, aku gune nokia. Jenuh nak log in semua social networks. So, skarang jadi budak baik. Boleh on whatsapp dengan facebOok je. Kikikik

SEPULUH

Lebih gemar menulis pakai pencil compare to pen. Kalu tulis pakai pen pun, sure pakai pen kaler kaler. Fancy sikit kot. Cam gempak je kan.

SEBELAS

Aku graduate dr Universiti Utara Malaysia dalam cOurse InternatiOnal Affairs Management. Macam hebakkkkkk je kannnnnn! 

DUA BELAS

Aku suke kain cotton. Kalu dh berkenan ngan satu corak kain tu, aku sanggup beli berkaler kaler

TIGA BELAS

Aku tak reti drive! Rempir aku pandai. Nanti nanti le aku blajo drive kete kebal yer. Keperluan tu memang tapi kehendak takde. Acaner?? 

EMPAT BELAS

Ringtone phone aku tak pernah lagu Melayu. Gile berlagak kan? Tapi sejak pakai ipong, takde ringtone best pun. Pakai je ringtone yg ade dlm tu. Ibarat kate Syila, "kalu tak, orang tak tau kite pakai ipong tau! " hehhhhhh 

LIMA BELAS

Aku tak makan ulam petai, tapi kalu sambal bilis taruk petai, aku suke giler? Paham tak spesis ape ni?? Hahahaa

ENAM BELAS

Aku pernah menganggur setahun 6 hari. Ade hari jugak tu kan. Lame gile jugak kan. Tapi aku consider tu sebagai cuti rehat aku selama 4 tahun yg tak brape nk dicutikan tu. Kikikiki

TUJUH BELAS

Aku ni kalu masuk toilet, mesti bukak paip dulu, nk tengok ade air tak. Sebab aku pernah terkena, dah buang air, baru perasan tan de air sebenarnye. Haru kan. Berinstinjak pakai bahan ape yg ade je. Hahaa

LAPAN BELAS

Spesis senang terkena penyakit akibat salah makan. Contoh, makan kacang lepas tu kembung perut. Lepas tu cirit birit. Lepas lepas tu penyakit lain pulak. Tapi tak paham paham bahase jugak. Makan je jugak. Biar menyeksakan diri pun. 


SEMBILAN BELAS

Sekarang terkena penyakit payah nk tido malam. Siang memang aku bantai tido. Tapi ni dah tak boleh nk tido siang kecuali  weekend je dah. Payah oo nak paksa mate biar reti tido malam. Dah le dua tiga hari ni nak kene bangun pepagi bute. Haru la wehhh

DUA PULUH

Bukan peminat sukan yang tegar. Tak tau la kenape. Kalu tengok badminton match kat tv, 1st round je aku layan. Masuk 2nd round, orang yg main game tu yg tengok aku. Jadi pepaham la yer. Sukan yg aku minat bola tampar je. Last aku main rasenye 6 tahun lepas. Hahahahaa

Itu jeee rasenye pasal aku kot. Arghh pegilah godeh godeh blog aku. Bace semua yg ade tu, nanti paham le kot pasal diri aku. Kannnnn 

Adios! 


Tuesday, September 2, 2014

Anak Bulus

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Lame gile tak update cite budak budak bulus ni kan. So, here's da story.. 



Ni sesi bermanja. Si Abo dh terlentok tido tapi Che Teh still duk menjilat. Che Teh tengah pregnant time ni. Aku rase dia quite manjakan Abo lately. 


Tu kemain lagi tido. Lepas kene hempuk ngn hanger. Nakal kemain. 


Ni lagi satu. Mane Che Teh tido, situ la dia nk duduk. Manje sangat ni! 


Ni time 2 months ++ pregnancy. Tak leh duduk elok elok dah. Mengah agaknye


Ni paling win tido. Berdengkur bagai ko. Selesa agaknye tido macam ni


Ni edisi pasrah. Haha. Dia tahan je pakai shawl ni. Muke bengang pun ade. Sian ko Abo. 

Btw, dalam 2 hari lepas Che Teh dah selamat deliver baby. Yang tak bestnye, bilik aku dh bertukar jadi labour room. Anak sekor dh complete jadi kucing. Comel. Warna kelabu. Patern bulu sebijik cam Abo. Yang 2 ekor lagi baru jadi kucing xde bulu lagi la. Macam anak tikus je nampaknye. Aku rase ade sekor lagi dalam perut. Aku dh syak kandungan dia cam tak lame dh. Sebab last week aku rase xde pergerakan babies dh. Pastu time mandikan dia pun, perut mengeras, nampak baby ketul ketul. Hari ni nk balik Kelantan tu, dia dh start merengek. Mengekor kemain. Bile sampai Dungun tak deliver lagi. Ni lepas deliver, manja kemain. Mak aku kate meroyan. Mengekor je mane aku pergi. Bile tak nampak aku, mule la meraung sekuat alam. 

Its ok la Che Teh, u are too young to be a mummy. Boleh try lagi kan. Biar lah umo sampai setahun dulu. 

Dah, tak de story dah. Nanti aku update lagikkk

Adios




September, Hye!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt


=) 

Hola september. Be good okeh! 
Bring some good news k! 
Tak mo dh cite cite sedih cam last year! 

Untuk tahun ni lagu Wake Me Up When September Ends tu macam tak brape nk relevan utk aku. 

Haha

Adios! 

Thursday, August 14, 2014

Interview Penyelia Asrama N17

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Ni interview ke dua aku untuk tahun ni. Haha. Poyo je kan. Tapi tak kesah la, still nk share jugak. Bukan pe, nanti Orang lain boleh buat rujukan. 

By the way, jawatan tu dah setahun lebih kot aku apply. Lupe pulak mase apply tu memang aku apply ke tak jawatan yg dipanggil interview tu. Seingat aku, yg dipohon tu Pembantu Pengurusan Murid dengan Pembantu Makmal. Tapi tak pela, dah namenye rezeki kan. Kite terima dengan redha dan hati terbuka je la. 

Untuk jawatan ni memang kelayakan yg diperlukan memang SPM je tapi make sure la subjek yg kredit tu banyak sket esp BM, English, Maths, Science tu kan. Apply kat mane? Apply di web Jobs Malaysia, jawatan kosong under Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia. Tempoh mase nak dipanggil temuduga tu aku tak pasti la, mungkin berdasarkan kekosongan la kan. 

Untuk jawatan Penyelia Asrama, korang kene tau skop kerja macam mane. Termasuk la cara cara nak handle situasi di asrama. Macam aku semalam, dapat 2 situasi. Yg 1st, cara nak mengurangkan vendalisme di kalangan pelajar asrama. 2nd cara untuk memastikan kualiti makan di asrama terjamin dan tidak dibazirkan oleh pelajar. Pada sesiapa yg ade pengalaman tinggal di asrama, gunakan la pengalaman anda untuk menggoreng para penemuduga. 




Tu aku dh kasik few websites yg korang boleh buat rujukan. Then, mende mende simple macam brape harga yuran asrama pun korang kene tau. Berapa kerajaan bagi subsidi makan perhari. Haha memacam la. Yang penting jangan gugup tau. Aku bernasib baik la sebab mase interview tu tak de la masuk sorang sorang, kene masuk berlima. Bile Org bagi pendapat, kite boleh dengar dan buat huraian kite sendiri pulak. Yang penting, BERCAKAP! Jangan jawab tak tau. 

Tu part skop kerja penyelia. Besides, ade jugak soalan pengetahuan am, isu semasa. Pasal Kementerian Pelajaran Malaysia, especially carta organisasi tertinggi kena hafal. Dari Menteri sampai la ke Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri. Haa lagik satu, dalam carta Organisasi tu kalu name name tu ade pangkat, make sure tak de tertinggal satu pun, waima Yang Berbahagia, Yang Berusaha. Tu semua di amik kira yer... 

Isu semasa yang aku kene pasal Senarai Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) hahaa dah few years kan PM launched tapi still ade lagi la kan tambahan year by year. Sila la alert. Bukan susahkan, sekarang main google jek. Lepas tu pasal Parlimen Malaysia. Ade berape Dewan, Macam mane care pemilihan Ahli Dewan, ape fungsi dewan dewan tu. Haaaaa koooooooooooo. Menangih nk jawab koo. 


Tapi jangan gelabah la. Buat cool je depan penemuduga. Bile kite cool orang orang sekeliling pun akan cool. Soalan tu jawab je seconfident mungkin, biar la korang tak sure jawapan janji semua berjawab. Jangan cepat nk jawab tak tau. Macam time aku tu, aku rase frust sangat bile ade sorang calon jawab "Maaf Encik, mase PM lancarkan Program NKRA saye masih dibangku sekolah dan saye kurang mengambil maklum pasal isu isu semasa" Dikkk, nak nangih akak dengar jawapan ko.. 

Tu la, bile fikir balik, betul la generasi muda skarang kurang mengambil tahu isu isu semasa. Diorang prefer nk bace pasal gosip, khabar je dari semua bende ni. Aishh. 

Mende dah lepas kan. Pada mane mane calon yg nk interview lepas ni, be well-prepared! Pakaian kena kemas, yang lelaki sila la pakai tali leher. Adab adab macam nk masuk ketuk pintu, bagi salam dulu, nk duduk tunggu sampai disuruh. Nk keluar pun, jangan lupe ucap terima kasih. Biar jawapan merapu, janji ade manner. 

Okeh, tu je ahkak nk membebel. berdebor nk menunggu result ni. Berjaya ke tak , itu terserah pada rezeki. Dah cube sebaik mungkin kan. 


Adios :)

Interview SL1M

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=) 

Entry penuh berilmu untuk bulan ni. Last month, tetengah bulan puasa tu kan, aku ade join walk in interview untuk SKIM LATIHAN 1 MALAYSIA under Tabung Haji. Yg tu intake ke 4. Terengganu ni tempat interview yg ke 3 last. After Terengganu, Johor then continue dgn Kuching untu part paling last. Untuk seluruh Malaysia ni, TH nk
200 orang calon sahaja, yg asalnya 100 orang je, tapi kouta ditambah. 

Aku mula mula xtau interview tu akan dijalankan macam mane. Cume bile bace kat whatsapp tu ade yg bagi info kene study pasal hukum tajwid, fardhu ain segala bagai. Kan dh lame tak hadap semua bende tu kan, mane tak gelabahnye weh. 

Meh aku cite step satu satu. Memandangkan ramai dh bace macam mane keadaan yg berlaku kat tempat interview sebelum2 ni, jadi masing2 cuba hadirkan diri seawal mungkin. Bayangkanlah pukul 7 pagi dh ade yg terpacak kat kaunter pendaftaran. Ye la yg datang tu bukan dari Terengganu semata mata tapi jugak, dari Kelantan ngan Pahang. Aku sampai kat TH Hotel & Convention Centre tu dalam pukul 7.45 am. Dh 3 line orang beratur. Whatsapp Dila, dia dh lepas saringan yg pertama. Duk berasak asak tu, dalam pukul 8 lbh lepas la kaunter pendaftaran tu. Mase yg 1st saringan tu urusetia mintak salinan transkrip U. Kalau pointer below 2.5 kene reject. Mane mane yg grad x sampai 6 bulan pun kene reject. Memang sadis la kan. 

Aku duk perati bukan aku je la yg terlebih usia. Ramai lagi weh. Ye la skarang kan susah nk dapat keje. Bukan tak de keje, keje banyak tapi nak dapatkan yang setaraf ngan kelulusan tu payah la. Nk kena compete la kan.

After urusetia dh wat saringan, mane yg dah lepas tu kene naik level atas untuk ujian bertulis. Short essay je, jawab dalam mase 20 minit. tapi kiteorang ari tu terlebih mase, sebab lame sangat menunggu untuk interview. Soalan tak susah pun. Soalannye?

1. Apakah kelebihan Skim Latihan 1 Malaysia
2. Apakah expectation kite sendiri pasal SL1M under TH

Jangan berangan nk jawab dalam BM ye, sila jawab fully ENGLISH. Tak payah panjang panjang sangat. Short and simple je tapi padat.


Lepas ujian bertulis ni, makanya kene la menunggu untuk giliran dipanggil temuduga. Yg ni memang take times la sikit. Tak sikit kot. Aku tunggu since 9.30am, hampir hampir pukul 4 pm baru urusetia collect resume. Nak nangis tau menunggu. Tapi time menunggu ni sempat la wat revision dengan kawan kawan baru. Tahan mane mane Org yang dh siap interview tanye soalan ape yg tanye. 

Soalan tu depends pada penemuduga la. Macam tu untuk lisan tu, ade 2 part. Mase ni masuk 3 Orang skaligus. Ni nak tengok kite punye skill bercakap je pun. Untuk forum, dia kasik pepatah, suruh bincang dan bagi opinion. Aku dapat "Jauh Berjalan, Luas Pemandangan" . Thanks tu Tina. Memang tip top la budak tu, laju je idea dia. Speaking pun kebabooommmmm. Yang ramai ramai ni ok, then part individu tu, dalam 3 Orang tu soalan aku la payah sikit. Aku dapat soalan short essay tu. Jenuh la nk recall ape yg ditulis bile dh gelabah kan. Ade yg dapat soalan ape korang punye favourite food/sports/subject. Lepas tu ape yg ko jangka ko akan jadi in 5-10 years. Pastu ape cite cite ko. Tapi memacam lagi la soalan. Dan soalan paling maut, kesanggupan korang untuk dihantar bertugas ke Sabah dan Sarawak. Pleaseeee, time ni cakap Yes, Im willing! Jangan memandai nak cakap, tak leh nk consider la ke hape. Terima je dulu. Sebab diaOrang nk tengok tahap kesanggupan kite je sebenarnye. 

Sudah yg ni baru la pegi ujian fardhu ain semua tu. Yg ni individu. Ustaz akan bagi 3 ayat Al Quran dari surah mane aku dah tak ingat. Bace je, jangan gelabah, jangan gugup pun suara tu. Lepas tu kene bace maksud dalam tulisan Jawi. Part ni aku terror. Kikikikiki. Then Soalan hukum tajwid. Aku dapat soalan simple simple je.. Macam huruf ikhfa' hakiki ade brape. Tapi ade yg dapat soalan pasal mad bagai tu. Bersedia la. Baik study betul betul. Bende simple je tapi lepas skolah memang tak brape amik port sangat. Soalan la, jenis jenis air. Yg ni aku sempat belek belek time last minute tu. Memacam soalan jugak, as simple as berape bilangan malaikat, rukun iman, rukun islam dan ade jugak soalan yg perlu korang berfikir secara logik. 

Ape yg penting, adab adab ketika interview :



1. Berkasut bertutup, jangan gatai gatai nk pakai sandal
2. Berpakaian kemas

3. Kalau penemuduga beragama Islam, nk masuk tu bagi salam, ketuk pintu dulu 
4. Duduk bile disuruh, jangan main duduk je 
5. Kedudukan badan, jangan duk pusing sane pusing sini, Duk diam diam, few minutes je pun 

6. Senyum 

Tu je aku nk share. Kalu ade SL1M under GLC's lain pun, pastikan korang amik tau serba sedikit pasal GLC tu, isu semasa kene alert, hal pentadbiran negara. Hahahaa. Tapi TH tak tanye pun, mungkin kesuntukan mase. 

Dah, tu je.. Tatata

Thursday, August 7, 2014

Untuk Awak ~!

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt

=) 

Hye awak! Mesti awak pelik tetibe kan bile saye tanye macam kalu 1 hari saye tibe tibe hilang. Pelik kan. Tapi tu la kenyataannye. Perlu ke saye hilang tibe tibe? Memang la hilang tibe tibe kan. Mane ade Orang nk hilang dia bagitau siap siap bile dia nak hilangkan diri kan. Hehehe..

Awak tau tak nape tibe tibe saye tanye cam tu? Nak tau sebabnye.. Sebab saye dah penat sakitkan hati saye sendiri. Saye dh terlupe yg saye pun ade hati jugak untuk dijaga. 


Yang ni memang saye tuju khas untuk awak. Bukan saje saje nk tujukan, tapi saye nk awak paham. Saye bukan desprado, saye bukan terhegeh hegeh nk kejar awak. Saye tau awak dah bace kan :) 


Ingat tak, pernah saye cube jauhkan diri? Tapi, saye tak kuat kan :) saye korbankan ego saye, saye korbankan rase sakit hati saye, saye still lagi setia dengan persahabatan kite kan :) tapi, kali ni saye memang pasrah. Andai awak memang ditakdirkan untuk saye, saye terima. Andai bukan, saye redha. 

Saye malas dah nk rase kecik kecik hati ni. Malas dah nk merajuk, lepas tu pujuk hati sendiri. Tapi, in the end, kecik hati jugak. 

Awak, saye ni bukanlah spesis complicated to be understood. Saye same macam perempuan perempuan lain yg awak kenal. Yeah, except the beautiness. Saye tak lawa, tak slim macam kawan kawan perempuan awak yg lain. Tapi saye ade hati macam diaorang jugak. Nk jugak awak layan saye macam diaorang. Tapi, tak kot. Awak cari, awak layan saye bile awak nak. Bile awak tak nak, awak buat macam saye tak wujud. Saye tak mintak awak spend 24hours perday, 7days perweek untuk layan saye. Cukup sekadar dalam seminggu, awak text saye tanye khabar or just say hi. Tak susahkan. Saye tak mintak awak call saye dari malam sampai ke awal pagi. Pernah ke saye mintak macam tu? Tak kan..

Awak tau ape yg saye sedar? Saye bukan sesiapa. Saye tak bawak kepentingan pada sesiapa. Ingat lagi tak bile saye tanye, kalu one day saye bukan 'sesiapa' dah, awak still nk kawan dengan saye tak? Ermm mesti awak dh tak ingatkan, sebab mende tu tak penting untuk awak kan. 

Andai awak bace entry ni, satu je saye mintak, jaga hati perempuan lain walau ape skali pun pengalaman lampau yg pahit awak tu. Jangan jadikan orang lain bahan ujikaji or as back up plan untuk awak. Cukup la saye sorang yg rase semua tu :) 

Saye tak maksudkan awak ni teruk, mungkin pengalaman lepas yg buatkan awak bertindak macam tu. Tak pe wak, setiap orang ade alasan tersendiri untuk tindakan yg dia lakukan. The same thing goes to u :) 

Saye pun tak tau mane datang segala kekuatan datang untuk taip entry ni. Tak tergamak rasenye nk remove awak dr fb's friend list, block kat all social medias. Eh ye, saye block awak kat whatsapp. Tapi i've already gave the reason rite :)

Tapi kan wak, katakan lah one fine day saye 'hilang', jangan paksa diri awak untuk cari saye tau. Cari saye biarlah berdasarkan keikhlasan hati awak tau. Ikhlas sebab nk cari balik kawan yg hilang, bukan cari sebab untuk selesakan hati saye tau :) 





Lastly, awak kawan yg terbaik saye pernah ade :) since da 1st day saye nampak awak, saye tau awak mampu jadi kawan yg sangat baik. Bile saye menjauh, bukan saye membenci tapi saye nk elak dari perasaan yg ade skarang ni daripada makin bercambah. Dont worry, orang lain tak tau siapa 'awak'. Hanya awak dan saye je yg tau. Saye mintak maaf banyak banyak, andai entry ni bakal memburukkan lagi keadaan skarang ni. Maaf jugak untuk segala kekhilafan, kenakalan dan keterlampauan saye ni. Walaupun saye menjauh, in sha Allah, tak kan sedikit pun perasaan benci towards our persahabatan akan wujud. Awak memang seorang kawan yg baik! 

Jaga diri baik baik. Semoga Allah sentiasa melindungi dan memberkati kehidupan awak :) teruskan tersenyum, sbb awak comei bile tersenyum.. 

Maaf sebab dah rosakkan persahabatan kite dengan perasaan yg tak patut wujud ni. 

Babai and take care.. 

Ikhlas, 
Mokyue 

P/s : i will miss U and I Do! 

Sepasang Kurung Biru

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=) 

Still on raya mode? Good! Rayekan sebulan. Hehe confirm banyakkan open house. Aku sejak self-employed ni malas ar nk attend open house. Kemain malas nk iron baju, iron tudung, bersiap bagai. Hehee 

Aku kan dlm banyak banyak lagu Raya, aku paling suke lagu Sepasang Kurung Biru. Sebab? Aku kan memang peberet kaler biru. Macam tahun ni, aku tak de baju raye tapi bile selongkar balik, aku jumpe la sepasang yg tak pernah pakai lagi. Kaler biru. Lepas tu jumpe yg baru pakai sekali. Kaler biru jugak. Last last aku iron 4 pasang baju kaler biru. Siap stand by sutera sepasang. Pun biru jugak. Hahaa

Selama aku keje dulu, tetiap tahun baju raye memang warne biru. Last year pun ade unsur biru. Tanah kaler putih, bunga biru. Tudung biru. Tak boring ke? Memang itulah kehendak hati aku. Kalu beli baju pun, memang laju dgn warne biru. Kikikiki

Tapi yg sebenarnye, ade kesah dengan baju raye warna biru. Hehe. Ade satu tahun tu, mase aku still sekolah, aku tunggu someone datang beraye. Dari pagi aku pakai baju kurung warne biru. Lepas maghrib baru dia sampai. Tak kan le nk pakai baju tu sampai ke malam kan. Datang datang terus tanye, mane baju kurung warne biru. Nk je aku kakikan mase tu. Tapi kene control hehe. Lepas raye, tayang baju tu kat dia. Dia kate comel. Hikhikhikhik. Tapi tu semua dh tinggal kenangan. Tak mungkin kot kiteorang boleh beraye bersame lagik. 

Since then, bile raye pakai baju kurung biru je mesti teringat kat beliau. Haishhhh. Bertabah la hati.



Nah, lagu ni special untuk readers. Kikiki biarle lirik tak de kene mengena ngan aku pun kan. Tapi dh jadi lagu raye kesukaan aku. 

Dan, untuk penutupnye, aku blanje gambo pakai baju kurung biru sepasang. Ni gambo 4th day raye dh. Yg 1st day aku tak sempat nk snap. 


Ketinggian kami dh hampir nk same. Ohmaiiii. Tak sanggup menjadi makhluk katik di samping anak sedara sendiri. Haha 

Dah dah. Adois! 

P/s : suke tengok awok pakai baju melayi biru. Napok comei. Kikikiki

Tuesday, August 5, 2014

Raya Datang Lagi

www.tips-fb.com





Assalamualaikum wbt 

=) 

Macam tak caye Ramadhan dah berlalu pergi. Aku still blur bile bangun pagi. Boleh breakfast ke tak ni. Eh dah habis puasa kan. Haha. Pastu bile time Maghrib asyik duk terpandang pandang je meja makan. Gile ar. Kemaruk nk berpuasa. Itu la jadinye bile hari hari terakhir Ramadhan dh naik bendera Jepun. 

Ni dh masuk minggu ke dua raya. Aku baru amik mood nk update pasal raye. Tahun ni Incek Abang balik beraye ke Losong. Puan Ustajah beraye kat Raub dulu. Puan Kakak beraye kat Teluk Lipat. Jadinye, tinggal la Mok Ja beraya kat Tok Kah ngan aku dan mak. Memandangkan raye ke 3 Mok Ja ngn Abg Zul dah start keje, dioarang decide nk balik Kole Berang lepas Sembahyang Raya. Puan Mak nk ikut, aku pulak malas. Sebab perut duk meragam. Lepas tu rase penat, sebab pagi pagi dh duk gonyoh periuk belanga bagai. Malam raye boleh pulak tak de air. Bengang je wehhhhh. 

Jadinye, lepas pikir namploh kali, aku ikut le jugak ke Kole Berang. Tengah duk siap siap, eh ramai pulak tetamu bertandang. Diaorang layan, aku duk pakai tudung. Skali duk belit belit half moon shawl tu, tak menjadi. Gamaknye dh lame tak pakai shawl, gitu la jadiknye. Terus iron tudung bawal. Abis cite. Kikikiki 

 
Time ni elok lagi dia punye perangai.


Time ni dh otw balik Dungun. Tak kasi aku bercakap. Eh tak habis lagi cite pasal raye Kole Berang. Dalam pukul 1 cam tu sampai la ke Kg Alur Lit. Skarang kan musim buah. Kiri kanan jalan nampak buah rambutan, duku, langsat. Meleleh air liur. Rumah kakak Abg Zul pun same. Kemain lebat lagi buah. Siap ade manggis lagi. Aku kan perut tengah sentap, makan buah buah, pastu minum sunquick. Duk berdoa jangan la sakit perut. Dalam pukul 4 Abg Zul ajak balik. Before masuk highway, cepat cepat suruh Abg Zul cari masjid. Nk menuju ke toilet la. Perut dh kemain tak selesa. 

Sampai sampai rumah, terus terkam makanan. Aku kan tengah diet nasi, kemain lapar perut ni. Tak kan nk masak megi kan, amik le jugak nasi himpit seketul. Tak menahan nengok kuah kacang dengan rendang ayam. 


Ni yg belum masak. Yg dh masak aku lupe nk snap. Alahai sedapnyeeee. Siap makan, kemas kemas dapur, lipat kain. Duk doa dalam hati, jangan la ade orang datang beraye malam tu, sebab dh tak larat sangat. Pukul 9 lebih masing masing dh tertido. 

Esoknye, Incek Abang, Puan Ustajah pun sampai. Malam tu semua makan malam kat sini. Cukup korum anak beranak. 

Lauk simple je. Ayam goreng, telur dadar, rendang paru, ikan singgang, sambal hitam, ulam ulam, budu. Perghhh sedap. Aku makan bihun dengan lauk lauk. Kikikiki. Boleh lagi kawal nafsu nk bernasi tu. 

Esoknye beraye umah MokCik. Raye ke tiga baru sampai. Pegi waktu petang, xde juadah meriah la. Makan kuih kuih je. 



Nampak tu, Abg Long kawasan duk urut kaki Puan Ustajah. Kemahinnnnnn kannn


Budak budak tanye, aku nk g mane. Aku cakap p cari 3g. Padahal aku duk perasan selfie dengan pokok rambutan. Sedap koooo makan rambutan fresh dari pokok. Aishhh


Hari raya ke 4, ade kenduri rumah Pok Su Seri. Rumah dia selang 4 buah je dari rumah. Tapi malas nk jalan. Naik kereta. Along parking betul betul depan rumah pengantin. Haha. Bile turun kereta, semua orang pandang. Lahabau betul ar budak ni. 


Puan Ustajah sebuk suruh snap gambor dia makan kerabu sere tu. Tu Abg Long kawasan ambilkan kerabu penuh sepinggan utk bini kesayangan dia. Kenyang, balik rumah. Eh ade suprise pulakkk. Mak sedare belah arwah ayah aku datang. Tak de inform pulak tu. Dah le aku ngn bebudak je duk kat rumah. Berkejaran kiteorang buat air. Eh duduk je tak sampai setengah jam, terus nk balik. Rase cam marathon 4x4 wehhhh. 
Lepas diaorang balik, Incek Abang sampai. Nk g makan kenduri. Pegi lagik skali.


Echah kusyuk tawaduk duk main game. Aku makan bubur kacang je. Lapor balik. Kikikikiki. 

Itu je cerita raye tahun ni. Untuk minggu pertama la. Minggu lain lain aku tak tau. 

Kesempatan ini, aku nak mintak maaf banyak banyak kalu kalu ade entry aku yg menyakitkan jiwa raga orang lain selama aku berblogging ni. Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. Eh tak lupe jugak, Chukie Sarah, thanks sebab mati beraye ke Tok Kah tahun ni. Next year mai bertiga pulak yer.

Kilokiki. Aku belanja gambor 3 anak dara sekeping yer. Aku nk buat entry lain pulak. 

Adios! 


tt