Tuesday, September 3, 2013

Hi September!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Hola September !

Dah 245 hari berlalu di tahun 2013 ni. Kejap je mase berlalu kan.
Ogos dah berlalu cam tu je la.
Banyak bende yg best, tak best pun banyak..

1. Rezeki.  Okeh. Awal-awal Ogos ari tu, senang cite di minggu akhir Ramadhan aku dapat berita sedih. Sedih mungkin time tu dekat nak raye. Rase speechless sampai nk beli keperluan raye pun jadi blur. Whatsapp sOrang kawan aku. Share bad news yg aku dapat tu. Dia suh sabar :) Dan, di akhir Ogos (few days before Merdeka Day), ade berita gembira yg tak terduga. Alhamdulillah, syukur Ya Allah atas rezeki yang Kau kurniakan. Amin.

2. Kesihatan. Last week, i met someone yg dah lame aku x jumpe. Aku rase berbulan jugak. Before this, beliau sakit terlantar (sakit secara mengejut). Terserempak dengan beliau pun secara tak sengaja. After few months terlantar, beliau kembali sihat. Alhamdulillah. Erm.. Antara aku dengan beliau adelah sedikit salah faham. aku ingat perkara tu tak lah berlanjutan selepas beliau sihat rupenye tak. Mase terserempak tu, aku senyum (ye, aku spesis payah nk senyum) tapi bile terpandang je muke aku, terus beliau tarik muke dan pandang tempat lain. Oh. Terkejut jap. Okeh. Aku paham.

Bile keadaan tu jadi, aku terpikir. Allah pernah berikan kita ujian (sakit terlantar) dan dengan kuasa-Nya kite kembali sihat. Bukan saje-saje Allah bagi kite sihat semula, Allah bagi kite kesempatan ke dua. Untuk perbetulkan balik ape yg tak betul selama ni. Tapi kalu kesempatan yg ade, tak digunakan sebaik mungkin, sia sia je. Kesal. Tu je yg aku mampu gambar. Saudara, saya doakan semoga saudara sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik untuk terus beribadat kepada Allah dan untuk terus berkhidmat pada masyarakat. Buang la segala kekeruhan tu.

3. Tanggungjawab. Alhamdulillah. Aku dapat tanggungjawab baru. Agak sinonim ngan diri aku. cume lain sedikit. Cam mane tu.  Hehe. tak ramai yg tau pasal perkara ni. Tanggungjawab yg baru ni aku rase sedikit 'berat' sebab banyak perkara perlu diperbetulkan. banyak perancangan tapi tak tau mane yg perlu dimulakan. Tak pe la, kite cool dulu. Susun perlahan perlahan.

4. Social Networks. Aku deactivate facebook. tak lame dlm 4,5 hari cam tu la. Sebab? akur ase muak. then, malas nk amik port sangat dengan dunia luar. Twitter pun jarang jarang aku update. tapi malam ni laju sedikit. Isu minyak. Mih mih mih. Instagram? Yang ni laju sket. sebab post gambar je pun. Tapi bukan muke aku la. Wechat, Whatsapp, Viber, Line, Kakao Talk semua tu ade je terinstall kat Ipong neh. tapi tak tergune pun. No celcom? Lagi la diam. Aku ingat tak de yg perasan aku 'hilang' kat facebook. Tetibe pagi tadi Reen Puan Yayang whatsapp. Tanye mane aku 'hilang' sebab tak nampak kat facebook. Hehe. perasaan jugak beliau. Dah active kn balik facebook tu. Ade sebab...

5. Diam. Apesal aku diam? Aku diam bile aku rase aku tak nak kehadiran aku mengganggu kehidupan Org lain. Phew. Paham? Ye la, dalam setahun, kite perlukan jugak mase untuk diri sendiri. masa untuk duk diam, berfikir sejenak, merenung balik ape yg dah kite lakukan. Macam muhasabah diri. Ye la, tak kan setiap kali kite ade masalah, kite kene bercerita kat Org lain. Tak. Especially macam aku sekarang ni. Aku rase kepale aku sarat dengan macam macam. So, aku pilih jalan untuk diam sekejap. Bagi masa untuk diri aku bernafas, bagi darah aku mengalir dengan balik dan penuhkan balik oksigen kat kepale kan. Sampai mase, aku 'ceria' semula. Dan, tak perlu lah nk sangka bukan bukan. Aku pun manusia biasa. Tak sempurna.


Tu je kot aku share di awal September ni. So, September, please bring some 'sun shine' to me okeh!
Adios 
=)

p/s : Betul wak, rezeki ade di mane mane :) Rezeki kite bukan terletak di tangan mane mane individu. Semuanye ditentukan oleh Allah swt ..

p/s/s : Maaf. Kalu aku diam, aku buat ko 'terase'

1 comments:

Mazatul Azura Muhamad said... [Reply]

I like to quote. Salam ziarah & salam kenal :)

tt