Tuesday, February 19, 2013

Tipah Tertipu !!

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

T_______________T

kOrang nampak tu. Betapa mencukanye perasaan aku ketika ni..
sOb sOb sOb !

pernah tak kOrang kene tipu idOp-idOp?
ni Org yg idOp je buat, sebab Org dh mati memang dah tak mampu nk menipu !

Pernah tak korang berada dlm situasi di mana ade insan yg memerlukan bantuan / pertolongan dan anda tidak mampu menolong? Dan, di akhirnye anda mengetahui yg memang insan itu berhak untuk mendapatkan pertolongan / bantuan?
Kompem rase terkilan dan 'tersangkut di halkum kan' ?

Uhuk uhuk..

Tapi,

Macam mane pula, dengan insan yg menipu minta pertolongan? Padahal, semasa pertolongan diminta, anda dah terase was was untuk membantu. Dan, di akhir cerita, anda dapat tau yg insan itu telah menipu anda dengan propaganda penipuannye?

Itu la yg aku rase sekarang neh

T_____T

kOrang tau, dulu ade sorang kawan aku yg mintak tOlOng katenye On behalf anak yatim. Anak yatim yg tak berbapa itu memerlukan bantuan persekolahan. Atas dasar prihatin + tanggungjawab + word 'anak yatim' aku ni dengan rela hati la menolong... Rupenye, bantuan untuk sedara dia sendiri. anak-anak yatim yg dimaksudkan tu anak yang masih berbapa beribu yg berkemampuan.

Sadis, walaupun penipuan itu dah berlangsung lebih kurang beberapa tahun yg lepas, tapi sampai ari ni aku duk simpan dalam kepale Otak..

Dan, yg paling aku terkilan dulu, ade sOrang OKU mintak tolong dan mase tu memang aku tak mampu dan menolong, tapi sayangnye beliau tak paham dan free free je aku kene ceramah.

Kesimpulannye, menolong pun kene berpada-pada dan berhati - hati. Jangan mudah percaya kata-kata yg kuar + mimik muka kesian..

aku nak sambung 'terkilan' lagik

T____________________________T

p/s : wat baik kang terkena. kang tak buat baik lagik la kene....

2 comments:

sentebale-hk said... [Reply]

Apa nasib la si tipah tu, asek terkena aje....dah nama keje mcm tu, xkan x da nye yg baik sbb bermaksud....sabau jela, tu yg mudah org cakap....terkena sekali boleh la kan? 2 kali okayy x ready! 3 kali mmg nak kena ketuk la kalau kena lagi!

Nuyue Jannah said... [Reply]

@sentebale-hk asek terkena je adik kamu ni kak yah Oii. makin lurus bendul gamaknye

tt