Friday, December 27, 2013

Disember

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt 

=) 

Haip! Lagi beberape ari bulan Disember nak abes. Baru hegeh hegeh nak update blog. Muahaha. Teruk teruk. Dah beku idea gamaknye. 

Erm, Disember tahun ni kan.. Macam macam emosi bercampur baur. Da worst December dalam idop aku gamaknye. Muahaha. Tapi tak pe, Disember tak berakhir lagi kan. Mane tau kot kot boleh berubah jadi yg best best kan. 

Lets start with 4 Dec, bangun pagi dengan senyuman. Erk. Bukan bangun pagi la, pada hakikatnye aku tak tido pun malam tu. Paginye baru aku tido. Tu pun tido pukul 8, pukul 9 aku dah terjage. Sudahnye, muke aku kembang macam pai epal. Sighhhhhhhhhhh 

6 Dec dah start ujan lebat weh. Mase tu dah start Perhimpunan Agung UMNO (PAU). Pastu berterusan dengan banjir. Hoi! Hangen jugak time tu, sebab bengang pemimpin UMNO duk bersidang tapi few tempat dah start banjir. Tapi aku salute la, MB Terengganu, Pahang ngn Johor, sanggup tinggalkan PAU, balik ke kawasan jenguk mangsa mangsa banjir. Tolong semaksima mungkin. Macam biase la, macam macam cite jugak yg tak sedap didengar keluar kan. Gitu la setiap kali banjir. Erm.. Kampung aku banjir jugak tau. Rumah aku sendiri nyaris nyaris nak masuk air. Tapi tak kene pindah la.. Sempat la jugak main air banjir kat rumah orang lain. Haha meroyan la sangatkan. Gatal nak merase banjir. 


Elok elok baju tak basah, gatal pi harung air. Muahaha. Kalu dh spesis tak berape nak centre tak payah nak cakap ape la kan.. 

Selama beberape hari ade mangsa kat pusat pemindahan, sempat jugak g jenguk jenguk, tolong ape yang patut.. 

Pastu ape lagik yang jadik ar bulan ni? Haaaa ade lagi. Tapi tak pe la, aku simpan je la. 

Last 2 weeks anak anak balik bercuti. Dah dekat nak bukak skolahkan.. Layan je la gambor bawah ni. Aku malas nk taip dah ni. Muahaha 






Tu malam Jumaat, ramai ramai pi keluar. Makan kat Tanjung Kuala Dungun. Bergambor ramai ramai. 

Hari akhir Disember, hari ni la kan, aku tersadai period pain. PMS ! Muahahahaa

Dan sesungguhnye, Disember 2013 penuh dengan pelbagai rase. 

Adios 

P/s : nak buat review sepanjang tahun pulak






Sunday, December 22, 2013

Bubur Asyura

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt.. 

=) 

Huarghhhhh.. Berzaman weh nk up entry. Malas tahap giler weh. Cume tak sampai tahap nak sampai ke Tanjung Rambutan.. 

Straight to the point je la. JKKK kampung aku ade organize program kacau bubut asyura ari tu. Tapi aku lupe la, awal bulan Disember ke akhir bulan November. Lebih kurang cam tu la, tapi sebelum banjir ari tu la. Bubur asyura ni kan org biasa buat bulan Muharram. 

Bubur ni zaman aku kecik kecik dulu, aku makan. Dah besar panjang ni tak berape nak gemar. Selera bertukar. Tak berape nak boleh makan, sebab banyak masuk rempah ratus kot. 


Start masak aku rase dalam pukul 8 lebih. Aku sampai dh pukul 9. Pagi tu ujan lebat, pastu nak bawah bekal bihun payah la. Nasib baik Along datang, tumpang dia la kan.

Sampai sampai tu, dah nampak orang duk prepare bahan bahan yg nak masuk dalam bubur tu. Ade labu, keledek, kacang merah, bawang bawang, ade la banyak lagi bahan. Sempat la tolong kopek kulit labu tu. 

Mase ni aku ok lagi. Duk dalam sejam, perut naik sebu. Boleh pulak aku balik rumah, balik muntah. Muahaha. Dah puas muntah, pegi sane balik. 


Ni time makan tengah hari. Aku tak makan. Sebab tekak dah start meragam balik. Haha biru muke duk tahan nak muntah. Dah pening ngan bau rempah, ade pulak makcik sorang tu bawak tempoyak.. 

Pagi mase aku sampai tu, bubur dh start masak. Tapi x masukkan santan lagi. Dalam 2 jam lepas tu, baru masukkan santan, bahan bahan yg lain tu. Rempah rempah tak masuk lagi.



Tu yang tengah mengacau tu Timbalan Ketua Puteri cawangan aku. Ketua? Haha duk tersadai tepi tiang. Tahan nak muntah. 

Mase orang duk kalut kalut nak masukkan rempah, aku start motor plan nk balik muntah, skali rase nak pitam. Part motor tepi jalan, dan dan time tu jugak aku muntah. Hahaha. Terjelepok tepi jalan raya. Malu ohkei! Nak bawak motor pun x larat, kene call Abg Die datang amik. Buat malu betul la.. 

End product bubur asyura tu aku tak sempat tengok. Agih agih ke rumah orang kampung pun aku x join, sebab dah tergolek kat rumah. Tak pe tak pe, tahun depan i join yer! 

Tu je citenye. Tapi aku rase masak bubur asyura zaman aku kecik kecik dulu rase lagi meriah. Pakai kayu api segala bagai. Kenangan semua tu weh. Nasib baik membesar kat kampung, boleh rase smua tu. 

Chow! 






Tuesday, December 3, 2013

Ah Bo Bo

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 


=) 

Saje buat entry untuk perkenalkan my new pet. New ke? Dah masuk sebulan lebih aku adopt si Ah Bo Bo ni. 


Aku amik Bo ni kat Tadika KEMAS Tok Kah. Ditinggalkan kat situ. Dari biarkan duk memekak kat situ, meh ikut aku balik. Haha. Mase mule mule bawak balik, tak reti nak makan, minum tau. Yang dia tau teriak ngan berak kencing je. Teriak 23 jam, 1 jam je diam. Haha memanjang kene kurung. 

Jenuh la nak train dia makan. Aku beli whiskers, dia tak layan. Bagi nasi pun tak makan, susu lagi la tak. Dah la tu, jahkun! Tengok orang je, terus lari menyorok. Yang dimakannya, keropok. Hadoi. Penat tau melayan! 

Dah lame lame tu baru ok. Makan dah selera. Nasik ke, friskies ke semua dh layan. Teriak pun tak dah. Melainkan nak berak kencing ngn lapar je. Tapi ade pulak habit baru. Asal nak tido je, nak nyonyot tapak tangan. Sape yang follow ig aku boleh la tengok video bonding time Bo tu. Kat fb pun ade, tapi kalu tak friend ngan aku tak boleh tengok la yer.. Haha 

Bo setakat ni tak de penyakit lagi la. Hyper active skarang. Panjat sane sini, berlari sane sini, pandai tengok tv, bab gigit mengigit no 1. Kalu mandi, bising macam kene dera. Gerammmm sangat 



Tido sorok muke okeh! Tak mo lampu lampu k. Diva sangattt! 


Curi makan kek pisang dalam bekas. Semua nak ditelan. 


Ni tertido tepi kotak. Lepas kene marah sebab sepahkan pasir poo poo. Memalam bute kene sapu pasir okeh! Tapi kejap je la well mannered. Lepas tu buat perangai balik. 


Hari tu terjumpe artikel tu. Bukan setakat ngan kucing je, haiwan haiwan lain pun, kalau kite duk buat kawan, ajak sembang boleh kurangkan stress tau. Tapi jangan le pulak duk p sembang ngan rimau ke buayu ke. Kang duk ralit sembang, tetibe kepale dh tak de kene ngap. Haha. 

Btw, Yuk dah tak de. Almost 2 weeks. Umur dia pun dah 3 tahun. Mati sakit kot. Tapi sebelum mati tu dia sembelit, aku tolong dia poo, lepas tu terus nafas tercungap cungap, dan hidung dia berdarah. Sian dia. So far, tak de lagi pengganti untuk dia. Fokus untuk 3 ekor ni je la dulu. 

Adios 

P/s : encik, u have to try to love cat la. Baru tau kucing tu besttt! 





Monday, December 2, 2013

A.K.U Part II

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt ...

=) 




Dah nak masuk setahun aku buat entry A.K.U Part One, ni baru nak sambung yg part tu. Teruk la bebenor la kan. Nak mampsss cari idea nak update blOg. 

Sape yang kenal aku dah lame, memang tau la aku anak bOngsu tapi aku tak berape gemar nak nyebut cam gitu. Aku lagi suke sebut aku anak paling last. Aku akan adik beradik tak ramai. 5 Orang je. Aku paling last, ade sOrang abang [yg sulung], then 3 Orang kakak. Pastu baru la aku.

Duk gOdek gOdek pesbuk, terjumpe la fakta pasal anak bOngsu. Moh kite gO thrOugh satu satu. TengOk kene ke tak dengan diri aku. Haha. *Sila jangan muntah*

1. SENANG MEMAAFKAN ORANG LAIN
Nak kate senang tu, tak la jugak. Tipu ar. Mane ade weh. Baik hati cam mane skali pun, amik mase jugak nak memaafkan Org. Sorry seems to be the hardest word la. Tapi depends la pade keadaan. Kalu yg keadaan yang senang sejuk, cepat la jugak tapi tak sesenang mane la.

2. GARANG MACAM HARIMAU
Haha.. Aku garang ke? Kene duk diam jap, jari ketuk ketuk dagu. Garang ni subjektif tau. Haha. Kemain ayat kan. Garang mengikut keadaan jugak kot. Org tak cari pasal, tak de la nak garang garang kan. Tapi ade je time buat buat garang, kekonon nak suruh orang takut. Macam le orang herannnn kannnn.. Nak tau aku garang ke tak, meh ar try. Tapi kalu compare ngan Encik tu, aku rase dia lagi garang.. *larikkkkkk*

3. KALAU GELAK, TAK INGAT DUNIA SAMPAI TERLANGGAR SESUATU CONTOH KERUSI 
Part ni membohong. Aku tak kuat gelak, tapi bab langgar bende bende cam kerusi tu memang habit. Esp bile aku kalut or nervous. Aku gelak simple simple je. Bunyi hehehe je rasenye. Ke idokkkk. Nanti aku check balik

4. SENSITIF, HATI LEMBUT
Hek hekkkk. Nak ngaku ke tak erh? Hahaa im a soft-hearted-person. Yang ni tak bohong. Aku cepat touching kot bile ade hal hal sensitif. Macam, tengok kucing kene langgar kat tengah jalan, pun aku boleh keluar air mate. Syila sms cakap rindu pun aku boleh bertakung air mata. Sensitif pulak, erm ye kot. Haha tapi lebih pada sensitif peka. Sensitif sentap tu ade la sikit sikit kott

5. RAMAI PEMINAT
Hahaa ni paling membohong. Tak de pun ar.. Anak bongsu lain mungkin ye la kot.. Aku memang tak arr 

6. MUDAH MENYAYANGI ORANG LAIN
Bab sayang ni, perasaan tu tak terjangka kan. Ade mudah, ade susah.. Erm.. Senang cite, no comment 

7. SUKAR MELUPAKAN ORANG YANG DIA SAYANG 
Yup. Haha.. Susah la, dah pernah sayang, tak kan nak buat buat lupa pulak kann.. Kalu tak, tak kan le beratus kali nk move on, asek tersangkut je. Haha 

8. SELALU MENJADI TUMPUAN ORANG RAMAI 
Yang ni pun tak la jugak. Kadang kadang orang tak sedar pun kewujudan aku dalam satu satu situasi tu. Haha. See betapa tak glamernye kehidupan aku. So down to earth i am okeh! 

9. SENYUMAN TETAP DI BIBIR WALAUPUN SEDIH
Erm.. Untuk 8 tahun lepas, aku rase relevan kot dengan diri aku. Haha dulu dulu tau la kot nak hide sadness cam mane. Senyum je depan semua orang kan, nak kasik orang lain happy. But, not for nowadays la kan. Poeple change, so do i. How i wish u can 'return' back my smile 

10. SENTIASA MENGINGATI KAWAN LAMANYA
The truth, sape sape pun yang aku pernah 'campak keluar' dari kehidupan aku, tak pernah aku lupe. Kawan kawan dr zaman skolah, sampai masuk u, sampai la zaman aku keje, nak marah, kecik hati, frust, kecewa, hangen cam mane skali pun, korang tetap aku ingat, tetap aku amik tau kewujudan korang. Walaupun nampak macam kejam kan. Campak, buang bukan sebab benci tapi perlukan mase utk perbetulkan balik keadaan yang tak berape nk ok tu. Erm, i dont have to list all da names la kan. Tapi kalu empunye diri bace entry ni, korang pasti boleh rase.. 

Erm tu la fews pasal anak bongsu. Tapi aku nak tambah sikit. Aku anak bongsu spesis keras kepale, keras hati. Ahahaha. So beware. Jangan cari pasal, jangan buat aku ribut taufan.

Comfirm ar haters aku muntah hijau lepas bace entry ni. Do i care? Haha. Kan ade dah pesan awal awal, jangan bace blog aku kalau tak nak sentap. Hehe 

Adios!

P/s : rindukan matahari! 

Tuesday, November 26, 2013

Berapa Hala?

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Berapa hala? Berapa lane? One way? Two way? Eh??

Haha sebenarnye entry ni pasal komunikasi. Berkurun dh aku nk up entry tapi payah kemain kann.. Simple je sebenarnye. Aku pernah kene tegur ngan sorang kawan. Classmate aku time form 5. Bile masing masing dh masuk u, keep in touch la konon kononnye. Kawan aku sms, aku reply ape yg ditanye, dia tanye lagik, aku reply lagikk. Gitu la terusnye. Tetibe, dia sms, 'saye x suke komunikasi 1 hala'. Weh terkedu aku jap. Haha. Tapi tak sentap la. I dont expect yg dia akan sms cam tu sebab kawan aku ni org yg pendiam dalam kelas dan boleh dikategorikan skema sket. Rase awkward la nk communite ngan dia kan. Memang la aku spesis ho ha dan dia pun dh sedia maklum kot ngan perangai aku.  Tapi dalam kes tu, kene la ikut rentak dia kan. Dh tau dia jenis diam, tak kan nak main taram je sms kan. Ngan kawan kawan lain pun same jugak. Kalu jenis gile gile, tau la cam mane aku nk sms kan..

So, bile dh start keje ngn org ramai *tolak tepi la time praktikal kan* esp mase kat Ceria, kene hadap ngan macam macam perangai manusia. Taste pun lain lain. Termasuk la ngadap manager yg agak racist! *hate to say that* ye la ko bos, semua pekerja Malay, ko lain bangsa, nampak la permainan situ. Asal nak marah bebudak, ko cakap bahase ko. Mane la org nk paham. Ko speaking pun budak budak tak paham sebab ko amik budak keje semua yg low education. Senang ko nk membahan kan. Sampai la 1 hari, dia maki sorg budak sebab check stock barang, x same stock dalam system. Ko nk marah budak tu pun agak agak la, ni marah depan customer, pastu carutkan pulak. Budak tu tak paham. Memula aku biarkan, lame lame makin kuat dicarut. Customer pun geleng geleng kepale. Naik hantu la time tu. Kene sedas ngan aku. Tercungap cungap org tua tu dengar high pitch aku. Terus balik tempat dia, urut dada. Haha dh la org tua tu ade masalah jantung.

The next day, dia panggil aku. Cakap one to one la kononnye. Niatnye nk sekolahkan aku sebab malukan dia the day before tapi dia silap, dia yg kene balik. Aku cakap ngn dia jangan sesuka hati carutkan bebudak tu. Diaorg tak paham janganlah take advantage. Bile buat salah, panggil tegur elok elok. Budak tu dah low edu, ko pulak buat cam tu. Aku pun mintak maap la jugak kan sebab termarah dia. Rupenye selama ni bile dia marah budak budak, tak de yg berani nak bersuara. 2 minggu lepas tu aku berenti keje sebab dapat keje tempat lain.

Bile keje tempat lain, lain la pulak ragamnye. Ho ho. Tapi tak mo cite. Cumenye , cara komunikasi tu penting. Skali kene cakap ok la lagi. But bile dh few times, keep saying on the same things confirm la ko akan kebaboom kan. Kene pandai control temper la walaupun kadang kadang terbabas jugak. Sorryyyyyy!

Tu bab keje, bile masuk bab personal aku tengok keadaan. Untuk org yg agak close menceceh la mulutnye termasuk la dalam wechat ke, sms, whatsapp, bbm semua. Tapi kalu org yg kenal tapi tak rapat  lain la pulak kan. Kena behave la. Tak kan nak main redah je. Kalu org yg rapat ngn aku, bile communicate, dia cam dingin je, haa nanti ko dapat la sms aku sepatah sepatah. Haha mencik tauuuu.. Tu ari tu tersound kat fb. Haha mulut ngan tangan same laju jeee nk hangen kann.. Tapi seriously la kalu aku moody, ko jangan la nk suruh aku cakap banyak banyak. Memang tak la. Tunggu aku cool dulu la. Muahahaa

But for me la, komunikasi ni penting sebenarnye. Kena make it becomes so great la kan. Baru la org tak bosan ngan kite.  Dan paling penting, untuk jage hubungan sesame manusia la kan. Tak mo gaduh gaduh. Life is short kan, so full it with sweetness la kan ..

Last but no least, entry ni bukan untuk perli sesiape. Sebab bile kite menulis pasal sesuatu, kite sebenarnye tengah mengingatkan diri kite jugak.

Jaga komunikasi, jaga hubungan!

Adios

P/s : last week pegi 1 opis gov, salah kaunter je kot, tegur la elok elok kan. Nasib baik la kene jejak opis tu 7,8 tahun skali

P/s/s : awak, bile mulut tak mampu nk bercakap, biar tulisan je duk pot pet 

Monday, November 25, 2013

Makanan!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)

Eh eh berderet gambor makanan. Haha tengok tuan empunya blog ar.. Hehe.. Saje je nak share kan. Bencinta betul la nak ngupdate entry. Malas tahap terukkkk..


Yang kat atas tu megi kari versi pemalas. Tau nape versi pemalas? Tak masak pun megi tu. Hancurkan megi, taruk dalam bekas, curah air panas. Siap! Haha.. Bekas besar gile, padahal sebungkus je. Ni makan time layan semi final AF13 rasenye.. Makan megi cam ni, teringat time duk hostel dulu. Makanan paling peberet. Sampai la time masuk U. BBM-ed gambar megi ni kat si Tieah. Boleh pulak dia tanye 'kak, sape makan megi dalam gayung ni?' Nak hempuk hempuk je minah tu -.-


Mee goreng ni masak ari Sabtu lepas. Termasin sikit. Haha terlebih kasih sayang gamaknye time masak tu. Terpaksa tambah mee lagi sebungkus. Nak cover rase masin tu. Siap tapaukan kat anak anak lagik. Sedap ke tak telan je la kannnn..


Popia basah. Puan Kakak beli kat mane ntah. Isi dalam banyak sangat, sampai balut pun tak berapa lawa. Rasa ok lah. Tapi tak leh lawan popia basah PMC. Uwaaaa nk popia basah PMC.. Jauhnyeeee Changloon, nape la bukan duk sebelah bandor Dungun jek. Uhukk uhukkk. 


Ni roti gardenia sapu planta, pastu tabur gula. Perghhh sedap. Layan pulan ngan kopi O. Tak sedar berape keping tekak duk telan. Tau tau dah duk tersandar. Hehe peberet jugak ni. Untuk org org yg super pemalas cam aku ni. Aku kan peminat tegar roti. Hehe



Pernah tengok biskut ni? Aku tak tau la exactly name biskut ni. Ade org panggil biskut taik itik, ade yg panggil biskut cotek. Ni makanan zaman kecik kecik dulu. Tapi rase dh tak same skarang ni. Dulu kalu makan biskut ni, aku makan icing kat atas je, biskut kat bawah tu aku kasik kat Puan Mak. Hehe dah tu baru tau biskut kat bawah tu rase cam biskut marie. Anak beranak dia kot.. 

Tu  je kot makanan aku nak tayang hari ni. Makanan simple simple je. Kang nanti ade la yg duk mengata, makanan cam tu pun nk tayang dalam blog. Eh sukati la kan. Blog aku kan.. Sape suh gatai gatai bace. 

Bluewerkkkk~ 

P/s : skarang kalu masak asik termasin jek -.-




Untitled Entry

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Eh dah masuk seminggu kan. Kejap je. Seminggu?! hehe.. Ade la 'kejadian' minggu lepas. Boleh kategorikan sebagai kejadian ke? Boleh la kot..

Lame gile kot aku tak update blog gune lappy. Naik terkial kial jugak neh. Muahaha.

Okeh. Ni cite selepas Pasca 16/17.11 la kononnye. Betul la, time will heal. Tapi, mungkin take times la kan. Ade yg Ok in few minutes, maybe ade yg amik few years to put every single things back to normal. Same cam aku jugak, tak boleh nak balik kepada 'keadaan yg sebelum ni'.

Dalam seminggu tu jugak, aku duk diam. Pikir balik ape keputusan yg aku dh amik. Mane baik, mane buruk. Ape benefit utk pihak aku, pihak sane jugak. Tapi kan, bile pikir balik, tak de pape kot. Cume rase lebih tenang.

Same jugak pagi 17.11 tu, aku bangun tido, aku rase lapang. Walaupun malam tu had a tough conversation, i guess la. Tapi aku boleh rase tenang, boleh teruskan idop cam tak de pape jadi. Aku tried minimakan bukak whatsapp, wechat, fb, ig semua. Duk melangut kat twitter ngan Dayre je. Much better Okeh.

Dan bagi aku, keadaan boleh berubah bile bile mase sahaja. Cume, same atau tak same je. Dalam membuat keputusan, adekalanye kite kene ketepikan rase Org lain, sebab nak jage rase kite sendiri. Lantaklah Org nk judge kite cam mane. Bukan Org kisah pun ngan ape yg kite rase..

Untuk mase ni, biarlah aku diam dulu. Keadaan tu nak berubah, tu lain cerita. Yg penting, skarang ni aku tak nak keadaan tu berubah. Aku malas dh nak pujuk hati duk positif memanjang. Asyiknye Optimis, tapi last last hati calar balar.

Aku ego? Aku keras hati? Aah memang yer..

Jangan nak persoalkan kalu ko sendiri ade jawapan sebab musababnye..

adios


p/s : Awak berdoalah biar kawan awak tu 'kembali' semula

p/s/s : Tu bukan tudung Che Dah. Bukan nak tayang tudung. Bukan nak tayang looooobang hidung

Sunday, November 17, 2013

Kali Terakhir Gamaknye

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Kat telinga aku duk terngiang ngiang lagi Sandiwara Cinta - Republik. Alah, lagu yg Jep Sepahtu selalu nyanyi tu. Lagu tu mampu merabakkan jiwa tapi bile terbayang Si Jep nyanyikan, terbang segala duka lara. Haish. 

Masa duk taip entry ni, bilik aku bau semerbak ngan minyak Yu Yee Cap Limau. Minyak yg orang taruk kat perut budak budak baru beranak tu, tak nak kasik kembung. Aku ni tak kembung, tapi ade rase semput semput sikit. Makan hape mende pun tak tau lah.

Aku rase kan hari ni aku dh jadi kawan yg kejam. Aku 'campak' sebuah persahabatan. Haishh. Itu kan bukan perangai aku tau. Aku tak gemar buat rupe gitu. Tapi kali ni aku terpaksa. 

Biarlah si kawan tu nak kutuk, maki hamun aku pun. Aku rase dh sampai mase aku 'move on'. Move on ni dalam Bahasa Melayu aku lupe pulak maksudnye. Haha

Lepas aku settlekan 'tugasan' tadi, aku delete semua mesej yg ade kat social network tu. Termasuklah mesej mesej kat no celcom. Kejam kan aku. Teruk benorlah. Sampai semua mende aku nak buang. 

Lepas ni, tak de lagi sajian kisah kisah persahabatan semanis dodol, secukup rase cam mee kari, dalam blog ni. Juga, dalam kehidupan seharian aku. Aku tak daya la nak terus tipu hati aku ni. Dah kering kontang dah. Sebelum keadaan jadi parah, baik aku amik langkah utk menggebukan balik hati aku ni. 

Berat weh nk buat semua ni. Aku harap kawan aku paham ape yg aku buat ni. Aku pun tak nak dia terus terbeban dengan rase serba salah. Aku ni kan kadang kadang bangsa pendesak, tak reti nk bawak bersabar. Nak je org melayan kerenah aku padahal org sebenarnye menyampah. Haha

Buat kawan aku;

Awak seorang kawan yg super duper best! Best untuk segala aspek persahabatan. Terima kasih kerana selama ni sedekahkan telinga awak untuk dengar high and low pitching saye. Sorry la kali ade terjerit, termarah, dan segala ter  la.. Saye tak sesempurna perempuan lain yg jadi kawan awak. Memang sangat sangat tak sempurna.. 

Saye doakan awak akan bahagia dunia dan akhirat. 

Untuk diri aku sendiri ;

'Biar nanti aku yg harus pergi. Ku terima walau sakit hati' 


Woot woot! Tak de maksud pape. Sesaje nak print screen tadi. Bukan nk menunjuk enpon yerk.. Haha

Adios

P/s : ras bangga bile ade org boleh eja nama penuh aku siap name bapak tanpa tertinggal sebijik pun urup. Double O, Double N, Double M! 

P/s/s : keadaan berubah. No more pakcik2, Encik would be better and sounds perfect! 

Monday, November 4, 2013

Entry Tak De Tajuk Kot

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 



Hoi hoi ape kes taruk gambor sendiri ari ni? Haha macam dah lame giler blog sendiri tapi tak buh gambor diri sendiri.. Sekeh laju laju.. 

Tu gambor lame dh. Bulan 9 ari tu kot. Ngekor Mok Ja ngan kengkawan jadi pelancong kat negeri sendiri. Mase ni kat Masjid Kristal Taman Tamadun Islam. Post gambor ni kat IG ngan FB. Ade yg ngomen aku nak tayang enpon baru sebab kelek paper bag Samsung tu. Haha. Berkurun dh weh paper bag tu. Ke hulu ke hilir aku angkut, buh telekunh sembahyang. Tak denye nk menukor enpon baru dengan status penganggur terhormat neh. Baru sebulan kot jadi penganggur. Haha~ 

Gambor tu Kak Kay tolong snap. Menyengeh sambil nengok enpon. Sape ntah whatsapp. Yana kot. Tak pun duk bbm ngn si Nor tu. Payah kot nk menyengeh gitu. Haha 

19.10 ari tu ade kejadian besar. Kejadian yg bawak balik 'senyuman' yg aku rase hilang sejak 5 bulan lepas. Uncle Zubir tegur malam tu 'muke manyak senyum'. Haha of cos la . A big a smile on my face. Bukan senang nk senyum weh setelah berduyun duyun masalah yg ko hadapi kan..

Banyak pulak aku bebel. Dalam duk senyum tu, aku perasan sebenarnye masih ade sedih weh. Sedih ngan keadaan yg dh berubah. 

Tak de sape yg mintak sesuatu keadaan tu beubah. Tapi ade la penyebabnye kan... 

Aku rase aku nk move on. Cehhhh berpuluh kali dh nk move on. Dari sebelum PRU 13. Tunggu sampai lepas PRU dulu. PRU. Dh lepas, hati duk berbolak balik lagi, payah nk buang weh rase hati tu. Pastu ade kejadian menyayat jiwa, konon konon boleh dijadikan alasan nk move on. Tapi tak jugak.. Mintak hati bertahan lagi sampai lepas pemilihan bahagian. So, pemilihan bahagian dh lepas. Tapi still tak boleh nk move on..

Dah penat la 3 tahun duk menyakitkan hati sendiri. Aku tak mintak kot perasaan ni wujud. Aku bukan spesis terhegeh hegeh. Tapi penat weh. Pujuk hati sendiri sendiri ni. Hawak ade peduli? Tak de pun kan. Sebab tu hawak pandai susun ayat nk cover line. Saye penat la hawak. 

Hawak, jangan muncul dalam lagi dalam kehidupan saye kalu hawak nk menyakitkan hati saye semata mata. Baiki balik keadaan la hawak. Clearkan hape yg dh jadi messy tu. Saye bukan kotak yg boleh hawak kotak katikkan. 

Hermmm.. Aku tak suke la update entry bab rase jiwa neh. Mencemarkan kedaulatan entey je. Ade paham? 

Haha.. Lepas pemilihan bahagian hari tu, lupe nk update team Incek Boss menang, ade la makhluk makhluk yg sibuk duk bertanye soalan pelik pelik. Daku ni dh la spesis kurang sabor. Termengamok jugak kat fb. Maafla yer kengkawan. Terkadang nk outspoken cam tu org nak paham. Ingat daku ni hadap sangat ke? Hadooi.. 

Dah dah.. Lagi panjang aku taip, lahi banyak aku mengamok. Haha.. 

Terima kasih sebab luangkan mase bace blog kerdil aku ni.. 

Adios.. 

P/s : hati aku, aku punyer! 

P/s/s : weh ngape tetibe lagu Bencinta Faizal Tahir ni muncul time aku update entry ni? Hadoiii

Aidil Adha 1434H

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Weh wehh malam tadi Pahang menang! Haha gumbira rasa hati. Walaupun kah bukan lah rakyat Pahang tapi my support goes to Pahang. Sokongan sepenuh jiwa hokeh. Jangan dipersoalkan darah Kelantan yg mengalir dalam tubub ini, sebab kah lahir kat Dungun. Ic kah tengah tengah 11. Haha. So, kah bebas untuk menyokong Pahang.

Dah dah lupekan bab bola tu. Ni nak bercerita pasal Hari Raya Korban tahun ni. Tahun ni tak macam tahun tahun tahun tahun lepas tu. Ala mesti dah tau nape kan. Cam tahun tahun sebelum ni Incek Boss buat korban perdana peringkat Parlimen Dungun. So, tahun ni tak la. Jadi tak de la sebusy mane pun.

So, dua hari sebelum raye Puan Kakak pulun buat tapai pulut. Aku? Tukang membungkus la. Yang kecik comei comei tu aku la yg bungkus. Haha 


Muhammad Achik request nak BBQ. Plannye hari pertama nk buat. Tapi tukar sebab raya ke dua pagi tu Muhammad Angah dh nk balik Melaka. Makanya, sehari sebelum raye tu berkarate berkungfu la daku seorang diri ke hulu ke hilir bersama senarai barang barang yang nk dibeli. Terase seperti mak tunggul okeh. Second round tu dh tak larat, balik rumah angkut si Angah gi beli barang skali. Muahaha 




Aku teringin nak makan bakar bakar cam kat UUM dulu. Beli sosej, fish ball ape ntah lagi. Puan Kakak buat sos. Best woooo.. Ni makan makan between family members je. Tak de orang luar..

Esok pagi, hari raya la kan. Puan Kakak masak nasi dagang gulai ikan aye. Perghhh.. Pastu untuk org org yg tlg lapah daging korban, Puan Kakak masakkan bihun goreng. Kak long amik 1 bahagian korban tahun ni. 




Tu duk potonh potong, bungkus daging yg nk bagi bagi kat org org yg layak menerima. Pastu Muhammad Along p hantar daging daging tu. 

Petang raye tu Puan Kakak masak sup tulang. Perghhh.. Berbihun sup la pulak.. 

See.. Raye kami dipenuhi dengan makanan.. Hehe itu lah kami.. Lain lain cite tak de. Tak gi beraye pun. Haha..

Sekian sahaja cerita Raya Korban kami. Berjumpa lagi di tahub hadapan yer.. 

Adioss.. 

P/s: tahun nk berkorban rase je. Ngere








Saturday, October 26, 2013

Yeng Yeng

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=) 

Ari ni dh masuk hari ke 9 ke 10 Yeng Yeng hilang.. Tak tau pergi mane.. Dah cari kat area rumah ni, tak de jugak :( 

Maybe Yeng Yeng nk cari kehidupan baru yg lebih baik kot. Nape la Yeng Yeng 'lari'.. Rasenye makan, minum, tido pun dalam bilik, berak pun pasir bau citrus tau.. 

Baru je naikkan taraf si Yeng Yeng ni jadi roomate =( 

Kan hari tu perut Yeng Yeng buncit kecacingan kan. Dah sehat dah. Perut tak buncit dah.. Mane mane kat badan yg tak de bulu, dah tumbuh bulu.. 

Aish.. Buat sebak je taip panjang panjang pasal Yeng Yeng ni.. 

Pade sesiape yg terjumpe Yeng Yeng tu, kalu nk bela, bela la elok elok. Kalu tak nak, meh pulangkan balik.. Sian dia 

Ni pic Yeng Yeng sebelum sehat ari tu =( 

 
Ni last pic ngan Yeng Yeng =( 

Yeng, meh le balik..      

Kami rindukan Yeng.. 

Yuk, Laki Bini pun rindukan Yeng...

Tuesday, October 1, 2013

Pet

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Tibe tibe pagi ni terase nk bercerita pasal anak anak.. Eh bukan anak aku la *laju laju geleng kepale* ni anak anak belaan la. Aku memang dah jadi habit, ngan pets aku bahasekan diri as IBU. Haha jangan pelik! Memang dari dulu lagi cam tu. Gamaknye meroyan nak jadi ibu kot.

Last 2 weeks, Abam ngn Akak dah kembali ke pangkal jalan. Salah aku sebenarnye. Ari tu ari Jumaat, cam biase la bersihkan cage, letak habuk kayu baru, isi air, isi makanan.. Saje nk bagi Abam ngn Akak sedut udara segar. Letak la kat luar umah ngan Si Yeng Yeng tu.. Kejap kejap aku alihkan cage. Tak nak bagi kenr panas. Ntah cam mane, terleka duk sembang ngn Puan Emak. Bile teringat, pegi jenguk konon konon nak alihkan cage bawak masuk umah, skali tengok Abam ngn Akak dah kering :( Mati dalam tido. Kepanasan gamaknye. Mujur si Yuk tak pape..


Memang rase bersalah. Sian Si Yuk dah tak de kawan. Si Yuk memang tak duk satu cage ngan depa ni. Sebab Si Yuk ni kuat jeles. Tak leh tengok kaum lain dalam cage dia.. Tapi perasan la, lepas Abam ngn Akak tak de, Si Yuk kurang aktif. Makan pun x laju cam biase .. 

Untuk kurangkaan kesunyian si Yuk tu, aku cari la pengganti, si Laki ngn Bini. Kawan baru si Yuk ni memang sehat berganda ganda la drpd dia. Yang ni hamster jenis Panda. Kuat makan, kuat tido.. 

Si Yuk pun lately ni dah active balik. Taruk dalam cage Laki Bini, dia yg hyper. Gigit gigit si Laki Bini. Oh nape name cam tu? Haha. Puan Kakak yg suggest, senang nak panggil. Si Laki Bini ni sepasang. Semalam si Laki ni lari dari cage. Jenuh nak cari. Rupenye duk nyorok dlm bilik air..

Ni pulak si Yeng Yeng. Aku jumpe kat Bukit Merah. Makhluk mane yg buang tak tau la. Si Yeng Yeng ni mase bawak balik, perut buncit gile, berak cair, kutu banyak, kurap pun banyak =.=' sian dia. Tak pe la, aku amik bawak balik umah, mandi kan. Last Thursday bawak g vet. Kene jab sejarum. Mase vet inject jarum rileks je muke. Bile dh terase ubat tu, bukan main dia pecut lari. Dh le siap kene perli lagi 'kucing awak ni perut lg besar dr kepale. Bawak badan pun xlarat' =.=' 

So far si Yeng Yeng ni dh ok sket. Bab makan ubat ok jek. Aku kurangkan nasi dia, lebihkan makan kucing tu. Berselera. Berak pun x cirit dh. Manje melebih lebih pulak. Tapi bab mandi memang fail la.. Setakat ni Yeng Yeng tido dalam cage lagi. Tak berani lagi nak ajar tido dalam bilik. Kang nye dibuat berak merata rata naye aku pepagi bute basuh taik kucing..

Tu je la kesah anak anak untuk ari ni.. Selamat berhari Isnin.. 

Wake Me Up When September Ends

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=) 

Perggghhhh bukan main lagi tajuk entry.. Omputih x hengatttt.. Haha.. Tu tajuk lagu Green Day.. Dh masuk 1st October.. So, bye bye byeee September.. 

Erm, aku xtau la nak digambarkan macam mane ngan 'perjalanan' September aku... Last year pun, bulan September jugak tubir mata aku 'banjir' bak empangan Kenyit pecah. Tapi tahun ni tak cam tu. Cume hati aku je tersentap a lil bit.. 

11st Sept ari tu genap 7 tahun, ayah aku pergi menghadap Illahi.. Sekejap je mase berjalan. Aku rase macam baru je lagi kejadian tu. Sedar tak sedar dah 7 tahun. Walaupun kami sekeluarga nampak cool je, tapi 'kehilangan' beliau tu satu tamparan hebat. Aku teringat sorang cikgu tanye cam mane aku pandai bace jawi. Sebab cikgu tu kate aku agak 'nakal' dan cara aku x menggambarkan aku ni tau bab bab agama. Erm, arwah ayah aku memang bace surat khabar jawi, dari beliau muda sampai la ke akhir hayat dia. So, kami kat rumah memang hari hari bace surat khabar jawi. Memang tak dinafikan, dati situ la kami pandai jawi. Abang ngan kakak kakak kakak aku pun fasih jawi. 

Bile aku cite orang tak caye, tapi itulah salah satu didikan arwah ayah.. Dah, aku tak leh cite panjang panjang bab ni, karang basah bantal.. Erm, Cik, we miss u damn much ;( Semoga Cik tenang di sane.. Kami tak pernah lupe kan Cik ;( 

Di hari yg same jugak, ade perkhabaran yang tibe. Alhamdulillah, penantian selama 5 bulan dah berakhir. Terima kasih sebab 'status' saye dah tak tergantung.. Hehe.. Walaubagaimana pun, rezeki tak berpihak pada saye kali ni. Tak pe, In Sha Allah akan ade rezeki yang lebih lepas ni.. Dah tak payah nak pening pening, setiap hari duk tertanya tanya. Mase dapat perkhabaran tu, aku rase relaks je sebab dah boleh agak keputusannye cam mane.. 

Maka, di Oktober ni bermula kehidupan yg baru.. Kene mula dari bawah balik. Start from zero. Cam ni la baru ade thrill. Life ade adventure, tak le graf kehidupan tu statik je memanjang kan.. 

So, to my dear October, please be nice to me.. Semoga Allah permudahkan segala urusan... Yang paling penting, fizikal mental semua mahu happy.. 

Ape lagi erk? 

Ntah.. 

Adios.. 

P/s : terima kasih untuk semua 'LIKE' 


Monday, September 16, 2013

Musim

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Kembali bersiaran di arena blog. Eh keh keh keh.. Macam le org kesahkan sangat ko update blog ke tidakkkk wahai debab weh.. Hehe.. Payah benor rasenye skarang nk perah otak nk update blog neh. Bukan le busy pun haku ni kan. Hari hari duk tambah waktu tido je. Sampai muke pun kembang sedulang. Bukan setaman okeh!

Berbalik pada tajuk entry tu. Musim! Banyak musim sebenarnye tanpa kite sedari. Keh keh keh..

1. Seperti yg diketahui umum [skema gilerrrr] skarang ni kan musim buah-buahan tempatan. Durian, duku, langsat, rambutan dan macam-macam lagi buah duk masak meranum. Sehinggakan harga buah pun jatuh menjunam. Haha. Sian buah buah tau. Aku kan x makan durian. Bukan setakat x makan, bau pun x berape nk boleh. Jadinye, musim buah durian ni, sangat la mencabar jiwa weh. Haaa jangan nk kate aku poyo erk sebab x makan raja buah ni =P 

2. Isu bermusim. Isu pun ade musim koooo. Ingat cuaca je ke? Lepas raye ari tu duk kecoh ngan isu PTPTN. Ye la isu bayaran balik pinjaman. Dah adat kan lepas pinjam kene bayor. Pastu bersambung pulak dengan isu kenaikan harga minyak Ron 95 dan diikuti Ron 97. Menyengeh je duk bace update saeng ghodong kat fb ngn twitter. Isunye kat sini, isu tu semua bermusim jek. Lepas seminggu 2 diam. Yang duk pong pang pun, dia terus. Haha rimas okeh. Duk tengok saeng saeng bertekak same sendiri nk pertahankan pendapat masing masing pasal isu isu ni. Sebagai rakyat Malaysia, aku tau kite semua kene peka dan masing masing ade pendapat. Yang perlu ditekankan di sini, dalam duk berdiskusi, berdebat pertahankan pendapat masing masing tu, gune kan lah bahasa yg baik bersopan santun. Jangan tau nk memaki jekk.. 

3. Fesyen bermusim pn ade jugak. Contoh? Kalau cam negara 4 musim diaorg punye pakaian ikut musim. Ye la nk sesuaikan pakaian dengan cuaca. Nk selesa katenye. Ye la kalau musim panas x kan nk pakai baju tebal tebal kot kan. So, biarlah bersesuaian kan. Tu satu bab. Pastu ade pesen pulak, ade musim pakai baju kurung kain kapas a.k.a kain cotton la kan. Dulu kain cotton ni dh lame org x pakai, sekarang ni dah 'in' balik. Tak terkecuali la jugak aku ni. =.=' dalam x sedar, berpasang2 la jugak duk beli kain cotton tu. pakainye tak. Hehe. Tudung pun same jugak. Dulu org duk kecoh jugak ngan tudung bawal. Pastu sekarang timbul balik. Maka, berbondong bondong la yg membeli. Tak tuju kat org lain. Ni tunjuk kat batang idung sendiri. Hehee

4. Musim ape lg yerk? Haha sebenarnye banyak 'perkara yg bermusim'. Malas ar nk listkan semua musim musim tu. Tak kira la musim yg rasmi atau x. Hehe. Tapi kan aku tengah bermusim gak ni. Musim kus kus.. Hahaa 

Dah ar. Penat dh taip panjang panjang. Adios 

P/s : entry ni berminggu dh aku jeruk dlm draft 

P/s/s : andai persahabatan kite semusim,  jangan pernah menyapa lg andai pertemuan kelak.. 


Tuesday, September 3, 2013

Hi September!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Hola September !

Dah 245 hari berlalu di tahun 2013 ni. Kejap je mase berlalu kan.
Ogos dah berlalu cam tu je la.
Banyak bende yg best, tak best pun banyak..

1. Rezeki.  Okeh. Awal-awal Ogos ari tu, senang cite di minggu akhir Ramadhan aku dapat berita sedih. Sedih mungkin time tu dekat nak raye. Rase speechless sampai nk beli keperluan raye pun jadi blur. Whatsapp sOrang kawan aku. Share bad news yg aku dapat tu. Dia suh sabar :) Dan, di akhir Ogos (few days before Merdeka Day), ade berita gembira yg tak terduga. Alhamdulillah, syukur Ya Allah atas rezeki yang Kau kurniakan. Amin.

2. Kesihatan. Last week, i met someone yg dah lame aku x jumpe. Aku rase berbulan jugak. Before this, beliau sakit terlantar (sakit secara mengejut). Terserempak dengan beliau pun secara tak sengaja. After few months terlantar, beliau kembali sihat. Alhamdulillah. Erm.. Antara aku dengan beliau adelah sedikit salah faham. aku ingat perkara tu tak lah berlanjutan selepas beliau sihat rupenye tak. Mase terserempak tu, aku senyum (ye, aku spesis payah nk senyum) tapi bile terpandang je muke aku, terus beliau tarik muke dan pandang tempat lain. Oh. Terkejut jap. Okeh. Aku paham.

Bile keadaan tu jadi, aku terpikir. Allah pernah berikan kita ujian (sakit terlantar) dan dengan kuasa-Nya kite kembali sihat. Bukan saje-saje Allah bagi kite sihat semula, Allah bagi kite kesempatan ke dua. Untuk perbetulkan balik ape yg tak betul selama ni. Tapi kalu kesempatan yg ade, tak digunakan sebaik mungkin, sia sia je. Kesal. Tu je yg aku mampu gambar. Saudara, saya doakan semoga saudara sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik untuk terus beribadat kepada Allah dan untuk terus berkhidmat pada masyarakat. Buang la segala kekeruhan tu.

3. Tanggungjawab. Alhamdulillah. Aku dapat tanggungjawab baru. Agak sinonim ngan diri aku. cume lain sedikit. Cam mane tu.  Hehe. tak ramai yg tau pasal perkara ni. Tanggungjawab yg baru ni aku rase sedikit 'berat' sebab banyak perkara perlu diperbetulkan. banyak perancangan tapi tak tau mane yg perlu dimulakan. Tak pe la, kite cool dulu. Susun perlahan perlahan.

4. Social Networks. Aku deactivate facebook. tak lame dlm 4,5 hari cam tu la. Sebab? akur ase muak. then, malas nk amik port sangat dengan dunia luar. Twitter pun jarang jarang aku update. tapi malam ni laju sedikit. Isu minyak. Mih mih mih. Instagram? Yang ni laju sket. sebab post gambar je pun. Tapi bukan muke aku la. Wechat, Whatsapp, Viber, Line, Kakao Talk semua tu ade je terinstall kat Ipong neh. tapi tak tergune pun. No celcom? Lagi la diam. Aku ingat tak de yg perasan aku 'hilang' kat facebook. Tetibe pagi tadi Reen Puan Yayang whatsapp. Tanye mane aku 'hilang' sebab tak nampak kat facebook. Hehe. perasaan jugak beliau. Dah active kn balik facebook tu. Ade sebab...

5. Diam. Apesal aku diam? Aku diam bile aku rase aku tak nak kehadiran aku mengganggu kehidupan Org lain. Phew. Paham? Ye la, dalam setahun, kite perlukan jugak mase untuk diri sendiri. masa untuk duk diam, berfikir sejenak, merenung balik ape yg dah kite lakukan. Macam muhasabah diri. Ye la, tak kan setiap kali kite ade masalah, kite kene bercerita kat Org lain. Tak. Especially macam aku sekarang ni. Aku rase kepale aku sarat dengan macam macam. So, aku pilih jalan untuk diam sekejap. Bagi masa untuk diri aku bernafas, bagi darah aku mengalir dengan balik dan penuhkan balik oksigen kat kepale kan. Sampai mase, aku 'ceria' semula. Dan, tak perlu lah nk sangka bukan bukan. Aku pun manusia biasa. Tak sempurna.


Tu je kot aku share di awal September ni. So, September, please bring some 'sun shine' to me okeh!
Adios 
=)

p/s : Betul wak, rezeki ade di mane mane :) Rezeki kite bukan terletak di tangan mane mane individu. Semuanye ditentukan oleh Allah swt ..

p/s/s : Maaf. Kalu aku diam, aku buat ko 'terase'

Saturday, August 31, 2013

Merdeka!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)


Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan ke 56 Malaysia!

Malaysia Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku!

Merdeka! Merdeka! Merdeka!


p/s : Kemerdekaan, keamanan, kemakmuran yg kite kecapi pada masa kini adalah hasil daripada susah payah, duka lara para perjuang terdahulu. Hargai ape yg ada pada masa sekarang!
p/s/s : Rase 'bahagia' bile tengok Jalur Gemilang megah berkibar di depan rumah sendiri

p/s/s/s : Aku lahir dalam keadaan yg dh moden tapi aku tau kalu org org terdahulu tak 'berkorban' aku tak kan rase semua ni 

Wednesday, August 28, 2013

Wordless Wednesday #MusimBuah

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt 

=)




p/s : saje saje buh gambOr buah 

Saturday, August 17, 2013

RandOm Issues

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

1. Mimpi

Lately aku asyik mimpikan sOmeone who used to be my best friend. Sampai tahap mimpi beliau datang beraye. Okeh. Aku memang x gemar la mimpi yg mampu menggangu emOsi ni. Tapi serius, memang Otak asek terpikirkan beliau. Then, dalam diam diam stalk his fb. Sooooo nOt my type la kan. SelOngkar hak peribadi Org kan. Nak je rasenye add dia kat fb walaupun tau beliau tak kan approve =.="

2. Protective

Aku bukan la spesis yg protective dlm sesuatu relatiOnship. Melainkan, melibatkan family aku. That time, aku akan jadi teramat prOtective. Erm. Di sebalik isu protective ni, teringat kisah di sebaliknye. 2 ari sebelum raye, ade Org call pepagi bute. A woman. Isunye, aku kawan ngan bf a.k.a her future husband (maybe dh jadi husband dia kot). Aku tak amik pOrt sangat. Just give her a  promise yg aku tak kan kawan lagi ngan bf dia. Then, few days after raye, check fb. Check fb her bf, dah xde. Check her fb, same jugak. Erm, bagus la Cik Z ni. Dia cube pertahankan hubungan dia sebaik baik mungkin. Yg peliknye, perlu ke dia rse tergugat ngan aku? @_@

3. Terhegeh hegeh

Tak semua Org akan menyenangi kehadiran kite. Kadang kadang kite rase, kite ni disenangi Oleh semua Org tapi sebenarnya tak pun. Ade yg tak suke. Dan menganggap kehadiran kite tak diperlukan. Pada mereka, kite ni hanye terhegeh hegeh nk kan perhatian. Aku bukan macam tu. Once aku dh rase Org anggap aku ni terhegeh hegeh, aku akan say gOod bye and talk to my hand. Tak denye nk terhegeh hegeh lagi tunjuk muke kalu Org asek tarik muke bile nampak kite kan.

4. Perbezaan pendapat

Rambut sama hitam. Hati lain lain rase. Otak pun lain lain fikir kan. Kalau dengan family sendiri pun kadang kadang kite tak sependapat apatah lagik Org luar. Ngan besfren pun ade masenye kite merasakan pendapat mereka tak leh pakai dan rase kite je betul kan. Tak elOk sebenarnye, walaupun rase pendapat Org lain tu tak patut didengar, at least dengar dan cerna. Jangan main bangkang jer.

Okeh. just my few random issues. Isu isu yg duk berlegar dalam Otak aku. Mungkin sebab makan biskut raye banyak sangat kOt. fikir pun melalut je

Chow.

p/s : sekejap je mase berlalu.

Syawal 1434 H

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)


10 Syawal 1434 H. Aku baru nak update pasal raye tahun ni. Tak lambat sangat la kan. My raye? Ahaks.. Cam biase je. Tapi banyak yg berbeza berbanding tahun sebelum ni. 

Raye kat mane tahun ni? Aku cam biase la beraye kat kampung terchenta, Kampung Tok Kah



Tak balik kampung? Takkkkk... sebab ni la kampung halaman aku. Cume tetiap tahun aku tunggu kakak kakak aku balik raye je. DiaOrg kan raye balik raye ikut turn. Ngeh ngeh.. 

Kalu empat tahun berturut turut sebelum ni, raye pertame aku kat umah Incek Boss, tahun ni tak! Aku berayee di umah sendiri. Yeehaaaaa! 

Menu pagi raye? Puan Kakak Kakak Kakak aku yg masak. Aku sebagai si bOngsu tukang makan sahaje :) Ade sOtO ayam, rendang ayam, tapai [aku bungkus tapai weh tahun ni!], ketupat daun palas dan pelbagai kuih tunjuk tunjuk.. 

On 2nd day raye, aku dh start demam selsema. Oh sangat hazabbbbb bile demam time raye ni. nak bercakap ngan Org yg datang beraye pun payah apatah lagik nak g beraye umah Org kan.. 

Sape sape yg duk whatsapp, wechat, call aku nak datang beraye tu, aku mintak hampun bebanyak. Aku memang tak bermOod raye sejak demam selsema tu. Haahaha.. Ni baru ade suara tapi idung sedikit tersumbat lagik. 


Ape lagik aku nak update?  tak de dah kOt. haha


sO, sempena Bulan Syawal yg mulia ini, aku a.k.a Noorul Jannah binti Muhammad, ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada semua yg mengenali, kawan kawan dan cikgu cikgu SK Tok Kah, SMK Tengku Intan Zaharah, coursemates dan lecturers kat UUM dan semua yg pernah berurusan secara langsung atau tak langsung selama saye berkhdimat sebagai Pegawai Khas di Pusat Khidmat Masyarakat Parlimen Dungun (3.5.2009 - 3.4.2013) dan sesape sahaja yg saye kenal. Ye la, sebagai manusia yg tak berape nk sempurna ni, tetiap hari kite ade wat salah ngan Org di sekeliling tanpa kite sedari.. Kosong kosong yerk..,




p/s : ni sebahagian anak cucu arwah Pok Mat Kapok vs Pok cik Man..
p/s/s : aku rase dalam gambOr tu aku paling kembang. Kenapakah?

p/s/s/s : tu bukan baju raye aku yer. Baju raye yg Incek Abg spOnsor sayang nak pakai..

Sunday, August 4, 2013

Ramadhan 1434 H

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Hai kawan kawan. Puase ke idokkk hari ni? Kejap je kan dah masuk hari ke 26 di Bulan Ramadhan.. Macam mane puase anda semua wahai kawan-kawan? aku punye Alhamdulillah. Masih berjalan lancar dengan jayanya.

Few days lagi nak raye kan. Persiapan macam mane kawan kawan? Aku macam biase biase je. Baju raye tahun ni was sponsored by incek abang. Tudung beli sendiri. Aku rase persiapan raye tahun ni tak la semeriah tahun lepas. Biase biase je. Kuih raya pun aku tak beli lagi. Pelita buluh aku dh suh abg die buatkan. Haha. Ye la tahun lepas lepas mane sempat nk mengidam pelita buluh...

Erm.. Di hujung hujung Ramadhan ni banyak pulak dugaan yang melanda.. Tak pe, aku terima semua dugaan tu.. Buat penguat pengukuh ketabahan hati. Ikutkan hati memang la tak nak terima semua dugaan tu.. Tapi aku redha, aku pasrah..

Berbalik pada cerita puasa pulak.. Puasa tahun ni best sbb aku duk kat umah je... Tapi mase entry ni aku taip aku dah tersesat ke KL ngan cik ha plus incek big boss.. Dah terjejak jugak kaki ke Jalan TAR, Jalan Masjid India ngan Sogo. Haha tapi tak de la shopping hape pungggg !

Tahun ni aku rajin bangun sahur. Haha pas raye ni abg die kene paku balik papan dinding bilik aku. Ye la tetiap pagi puan kakak ngan puan mak duk ketuk dinding kejut aku bangun sahur. Haha..

Terawih pun alhamdulillah.. Sonok berjemaah ngan makcik jiran tetangga.. Hehehe..

Tu je kot aku nk cite.. Selamat berpuasa utk lagi 3 hari.. Sedih rasenye bile Ramadhan hampir melabuhkan tirai..

P/s : jangan aibkan org kalu tak nak aib kite terbuka

P/s/s : aish dh bulan Ogos ni. Nebess

Tuesday, July 9, 2013

Kenduri Kendara ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt

=)

Ohoi amat terasa kemalasan untuk mengUP sebanyak mungkin entry kebelakangan ini. Ohoi. Jangan  ditanye sebab musabab. Memang aku PEMALAS sekarang neh.

T_T

Ujung ujung bulan Jun a.k.a bulan 6 ari tu ade kenduri kendara kat umah aku. Kenduri ape? Meh aku bagitau..

1. Kenduri kesyukuran. Along ngan Angah dapat sambung blaja. Along sambung kat UiTM Seri Iskandar. Diploma Bangunan. Angah kat KPM Ayer Molek, Melaka. Course Business Management.

2. Kenduri doa selamat. Akhir bulan 5 ari tu, Kak Long Operate buang cyst. Then, babysitter Aishah kene strok. Masuk icu lame jugak. So, both of them are getting better now. Kak long dah start keje. Pastu, babysitter Aishah dh bawak balik rumah and she's getting better.

3. Kenduri tahlil arwah untuk arwah ayah kami.

4. Ade jugak solat hajat. Ye, solat hajat untuk pohon dipermudahkan segala urusan termasuk memohon speedy recovery untuk kak long dan Mak cik Zah, baby sitter Aishah.

Kenduri kendara kecik kecik je. Bab invitation Abang ngan Abg Di settlekan. Aku just jemput kaum kaum lelaki kat opis.

Bab masak memasak pulak, bahan-bahan semua kami adik beradik sediakan. Puan Mak kate, kalu bahan dan siap-siap, senang sket Org nak datang tolong memasak. Hehe. Kamu just jemput 2 Org je jiran datang menolong. Tolong yg light light  je la.

Memandangkan Puan Mak kate nk sembelih ayam kampung plus itik, sehari sebelum tu dah start wat keje. Ye la, 11 ekor ayam kampung plus 4 ekor itik, banyak tu weh nak mencabut bulu. aku rase time cabut bulu deme-deme tu, aku plak yg jadik ayam.



Kesian plak menengOk ayam tu. Haha. Ayam-ayam itik-itik ni kene rendam dalam air mendidih dulu sebelum proses cabut-cabut bulu, senang sikit keje. Kalu tak, shave pakai shaver je la :P
Daun pandan yg kami racik halus halus ni sebenarnye nak wat bunga rampai, nak kasik tetamu yg datang. Haha tapi lain plak yg jadik. Disebabkan petang kenduri tu kalut sikit, x sempat nk bungkus bunga rampai ni. Sudahnye, jadik la pewangi kat dapur kami.. 



Puan Mak tak nak wat buffet, sO kami hidangkan lah makanan kepada tetamu.. Menu kenduri :

1. Gulai itik / ayam kampung 
2. Ayam percik
3. Teresek jantung pisang 
4. Daging goreng kunyit 
5. Ikan panggang 
6. Sambal belacan
7. Tembikai 
8. Ulam raja

Dan, alhamdulillah.. Kenduri malam tu berjaya dilaksanakan [skema nak mam*** ayat]. Terima kasih pada tetamu - tetamu yg datang. Lauk pauk pun cukup. 

So, pada sesiapa yg duk musykil pasal kenduri malam tu, entry ni adalah jawapannye. Incek Abang dah tolong jawab kat fb pada sesape yg bertanye tu. Haha. Dan, confirm la kenduri malam tu bukan la kenduri pertunangan atau pun merisik sesape yer.. 


Adios.. 

p/s : kalu la malam tu kenduri pertunangan sesape, tak kan le aku pakai tshirt ngan seluar je kan :P

tt