Thursday, November 8, 2012

Ragam ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

Samat Petang kengkawan yg budiman comei lOtte semua ;)

Khamis datang lagik ! *intonasi same cam Tora Datang Lagi!* Sudah tentunye kegumbiraan sedang bermaharaja lela di dalam jiwa. Dirah is in da hOuse Okeh! So weekend ni ade teman walaupun tak kOmpem lagik Incek Boipren kesayangan balik ke tak. Then, itu bukan la persoalan yg ade kene mengena dengan tajuk entry.

Lately aku rase aku banyak 'meragam'. Keh Keh.. cume tak sampai tahap sawan. Tapi ari ni bukan nak cite pasal ragam keragaman meragaman aku le. Ni nak cite hal lain.

1. Ni kejadian petang raye Aji ari tu. Kan befOre raye aji ari tu sepatutnye keje half day kan. Tapi tak de half nye pun. Sampai ke 6.30 pm gak. so petang tu, sebelum balik umah, singgah jap kedai runcit kedai Opis aku neh. Kedai ni ade jual barang-barang basah. Kebetulan Puan Kakak pesan suh beli ayam, katenye nak masak nasi minyak pagi raye tu kan. So, pegi le beli. mase tunggu ayam nak siap potong, ternampak la kelibat junior aku time skolah dulu. Okeh. Pandang. Sengih. Dat time dh lewat petang, kompem la muke dh cam cencorot kan. Sengih pun cam rupe kekura dh. dia tegur, aku jawab. Tak jawab kang Org kate kite sombong. Okeh. Then, budak tu tanye aku anak dah berape. Aku cakap le aku tak de anak lagik, aku tak nikah kawen lagik. Time tu memang ramai Org. ye la semua pakat duk beli barang basah memandangkan esOk nak raye. Yg paling tak menahan, depan-depan Org ramai tu dia sOund 'la, ko tak de anak lagik erk. apesal badan cam Org dah anak 5-6 org arh?' aku diam. Bile tengok aku diam. dia bukak soalan lain plak. 'Ko ni nape ar. aku tengok macam org bermasalah jek. muke x ceria langsung'. Okeh. aku hargai 'kepekaan' 'kecaknaan' beliau tu. Tapi soalan yg ditanye tu tak kene tempat dan situasi. Boleh nak tanye, datang elok-elok, tannye elok-elok. Bukannye duk sebatu jauh, pastu main laung-laung cam tu jek. Pikir la sensitiviti Org lain jugak. Memang aku bengang time tu. amik barang-barang yg aku beli, terus blah cam tu jek.

Pada Org yg berkenaan, idOp kite ni biar ade etika sket. jangan main nak sOund jek. aku hargai sangat-sangat kecaknaan ko tu. tapi tak perlu la nk bertanye dengan 'semeriah' macam tu depan Org ramai.. aku pun ade malu jugak..

2. Yg second neh pasal manusia yg bawak kenderaan tapi tak reti nak bagi signal bile nak masuk mane-mane simpang. Ohiohoi alergik weh. aku ni dah la manusia yg jenis rabun tahap siput. Sekarang memang le tak merempit mane la sangatkan. Fobia menjadik-jadik. tapi aku memang hangin ngn manusia yg bawak kete sekecik-kecik kete sampai sebesar-besar lori. nak masuk simpang tak reti nk bagi hint. sampai mase main masuk jek. Bahaye tau x. Ingat jalan raye tu kamu sorang je lalu, duk gune hari-hari? Weh, aku pun bayor roadtax le jugak !

3. Erm, yg lagik satu ni kan, jangan fenomena la untuk wanita-wanita kat Malaysia skrg neh. Okeh. ni pasal tudung satu jenama tu. Ye, aku pun pakai tudung jenama berkenaan dan tak de la sampai tahap obses gile-gile. Harga memang cun la, bersesuaian dengan rekaan tudung tu yg agak eksklusif untk para pemakai. Ni bukan pasai tudung tapi pasai pemakai tudung berkenaan. Bukan semua ye. cume segelintir. Tudung berkenaan memang gojess dan kalu ade kat area public memang mate akan tertumpu la kan. Yg jadik tak bestnye, ade segelintir pemakai tudung berkenaan yg agak kekwat. aku tatau la, tudung je pun kan. Segelintir yg pakai tudung tu kan akan jadi kekwat dan agak 'gong' sedikit. Jalan dabik-dabik dada , pastu tengOk Org sekeliling ngan sebelah mate je. Yg paling tak gOod, siap tanye lagik kalu nampak Org lain yg pakai same tudung berkenaan "ni tudung tett ke?" Tanya dengan penuh annoying. Mungkin dipemikiran dia, Org lain tak mampu nk pakai tudung berkenaan kot.

Pada pandangan aku la kan, tak perlu la nk macam tu skali kan. aku pun pakai gak tudung tu. Siap pakai g pasar, pastu pakai je tudung tu ngan selipar jamban. tak de la nak buat muke bile tengok orang lain yg pakai tudung tu. Dah le tu, aku akan siap tegur cakap tudung Org tu lawa. Puji weh.. Bukan wat muke sombong. Ingat Org lain tak mampu ke nak pakai tudung berkenaan tu? Memacam kan manusia neh..

Memacam ragam manusia kan :P Ala, diri sendiri pun ade ragamnye jugak. Boleh nak meragam, tapi biar la kene pade tempatnye.. Jangan main taram je kan :P Meragam ngan aku, aku meragamkan lebih lagik.. Nak tengok aku meragam??

!
!
!
!
!
!
!

Ni budak suke meragam bile dia busy =.=

Tak leh taip entry panjang-panjang, karang aku 'meragam' tetibe..
selamat berhujung minggu. aku nak angkut keje bawak balik umah :)
Okey.Bai.

p/s : perut aku ni selalu je meragam bile lapor =.=
p/s/s : terima kasih pade mereka yg suke melayan aku yg banyak ragam neh :)


3 comments:

Noraqilah Johari said... [Reply]

singgah follow cni =)
salam ukhwah =)

http://noraqilahjohari.blogspot.com/2012/10/ada-apa-dengan-senyum.html

Nuyue Jannah said... [Reply]

@Noraqilah Johari thanks sebab sudi singgah :)

Emilia said... [Reply]

tudung tu?? arghh aku pun x mampu nk pakai tudung tu... dh mcm fenomena kan sestgh org yg obses ngan tudung tu akn jalan mendongak ke langit.. sah2 la bertudung kerana pesen kalo cam gtu..niat nk kne baik..

tt