Monday, October 15, 2012

Jumaat Yang 'Ghajin'

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

Fuh fuh fuh *tiup tiup debu*

Hehe.. I'm back =P *macam le ade Orang kesahkan* 

 Ni cite pasal hari Jumaat ari tu. Untuk semalam ngan ari ni tade cite. sebab semalam meeting, ari ni meeting dan esOk aku MELTING. heh!

Hari Jumaat ari tu ari paling mengantuk aku rase la. Ye la. aku bangun pagi. Isi perut, pastu masuk bilik, sambung tido balik. Dah petang baru bangkit. Tu pun bangkit sebab rase lapar. Aish. Bughhhuuuuk le perangai kan.

Mase bangkit time pagi tu, ade la pi rebus spageti yg putar-putar cam skru tu. Ingatkan nak wat kuah carbonara je. Tapi bukak kabinet dapur stok dah tak de. Ade instant mushroom sOup cap campbell jek. Sebenarnye, yg  tu pun bOleh pakai. Tekak aku kan, lalu je telan segala bende. Memandangkan tahap kemengantukan yg teramat, aku toskan je spageti yg dah masak. Kul 6.30 petang baru le masak.

carbonara sOup takde, so kene pakai idea lain. Tetibe rase cam nak gorengkan jek. Bukak peti ais, ade ayam, udang. cari sayur tak jumpe. cari cili padi pun tak jumpe. masak je la ngan ape yg ade kan..

Tak berape nk warne warni le pulak T_T

so, meh sini aku campak resepi Spageti Goreng ni erk..

1/2 Plastik Spageti 'Kerinting' *aku lupe ape name spageti neh*
5 sudu cili kering yg dah diblend
Sayur campur *aku main campak je, cari sayur x jumpe'
300 gram ayam - potong dadu
2 sudu kicap manis
Gula
Garam
5 ulas bawang putih *ketuk ketuk jek*
1 ulas bawang besar - potong dadu jugak..
1 bijik lada

1. Panaskan minyak, dlm 3 sudu dah le minyak tu. masukkan cili kering yg dh diblend, masak sampai cili kering tu garing tapi jangan sampai rentung. Pastu masukkan bawang putih + bawang merah, tumis sampai naik bau. *Cam mane bau tu naik erk*

2. Agak-agak dh naik bau, masukkan sayur campur + ayam yg dah dipotong dadu. Kalau ade haiwan lauk lain cam sotong ke udang ke, boleh je masukkan. tapi aku nak pakai ayam je. Tumis sampai ayam masak..

3. Bile ayam dh masak, sayur campur tu pun dh masak, masukkan kicap manis + gula+ garam secukup rase.

4. Last skali, baru la masukkan spageti tadi tu. gaul-gaulkan sampai sekate seia sekata sehati sejiwa, masukkan lada yg di potong. nak kasik warne warni sket.. then, dh leh makan..

ni yg aku masak ni utk 6 Org makan yerk. bukan sorang je telan T_T

sedap ke tak? mesti la sedaaaaaaaapppp kan. kan aku yg masak *terjundalamcawankopi'o'panas*

Sekian, terima kasih.

p/s : aku tau resepi aku ni simple jek tapi aku nak bagitau aku masak Okeh !

p/s/s : malam tu pulak aku 'bakar' roti dalam kuali T_T

2 comments:

Tieah Madian said... [Reply]

Erk. Tak makan spaghetti. Lidah melayu kan? Hehe. But kalau dah goreng mesti rasa cam mee goreng biasa kan? Ke lain. Ahh.

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

@Tieah Madian Rase cm mee goreng yg terlebih tepung tapi best! try la

tt