Thursday, August 9, 2012

Masak-masak For Iftar ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

I'm back :D

Dah selamat sampai ke Dungun pagi tadi.. Rehat jap kat umah, kul 11 lebih dah terpacak kat Opis. Ye la, quite miss my Opis la kan. Dah 4 ari setengah bercuti-cuti Malaysia.. Keje pun cam banyak jek yg duk menanti.. Ingatkan nak sambung je cuti sampai Sabtu, tapi esOk ngan lusa ade program le pulok..
Aish..

Ari Senin lepas, di tengah ari yang tak berape nak cerah, incek bOs dah mengajak aku ngan Nor ke PASAR. aish. Tetibe g pasar. Incek bOs cakap, ari berkenaan beliau nak masak-masak fOr iftar. Dah lame tak makan masakan sendiri.. Asek attend iftar Org lain jek..

So, sebelum sampai pasar tu, incek bOs dah suh listkan lauk yg nak dimasak + bahan-bahan yg diperlukan. Fuhh.. Memula 2,3 hidangan jek.. Bile bahan basah dah ade depan mate dan-dan jek menu bertambah. Gosh !

Gambar mase duk membeli belah barang basah tade.. Cume sini nak tempek gambar kami-kami yg duk bermasak-masak. Incek bOs punye gambar tade... Yg tu eksklusif.. Tak leh sesenang jek nak tayang sane-sini kan :P

Jom layan kan pic aku, Nor, k.lOng + K.ngah duk bersilat taekwando,judO kat dapur incek bOs :D


Sempat lagik Peace-Peace ye k.long,k.ngah..


Ape la yg dimuncungkan si nOr tu..

Basuh Pinggan pun kene posing hOkeh..

Ni ape kes tatau la..

Ceria je k.long duk kacau sayur masak lemak tu..

Peace lagik..
So menu aritu..

Kacang panjang + taugeh masak lemak kuah putih..
Petola tumis air + homemade bebOla ikan..
Sambal petai + ikan bilis..
Ikan gOreng
Telur dadar..

Fuh, tak cukup kaki tangan nak masak... semua kene masak ari tu termasuk Che Rasid.. Haha.. Sib baik bebOla ikan tu menjadik kebulatannye berkat hasil usaha Che Rasid.. Nor plak ari tu masak Sira Pisang.. Incek bOs Order bunga cengkih, k.long bawak balik bunga lawang..Sib baik menjadi Sira Pisang tu.. haha..



Last pic tu gambar time kite Org nak makan.. Waktu ni dah pukul 830 malam T_T
Kalut duk masak sampai tak sedar dah masuk waktu berbuke :P
Tapi best wOo.. pengalaman tu.. Bukan senang nak dapat peluang masak + makan beramai-ramai cam ni..
Bile la peluang ni nak mncul lagik kan..

p/s : Sudahnye, esOk pagi tu aku tak bangun sahur pun @_@ penat sangat memasak ..



6 comments:

Tieah Madian said... [Reply]

Memang seronok sangat time ni.. Sebab tu sedih bila kena tinggalkan "family dungun".. Huhuhu..

*org buat jus pekat! Hahaha..

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

@Tieah Madian

pekat tapi best! rase buah tu x ilang pun.. hehe..

Sheema Matulidi said... [Reply]

Dua2 mantap..;)

Sheema Matulidi said... [Reply]

cantikla blog ni..

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

@Sheema Matulidi sape yg mantap tu k.long? hehe.. jom, ari raye ni kite main masak-masak..

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

@Sheema Matulidi simple je k.long.. hehe.. x cantik pun

tt