Tuesday, June 12, 2012

Pernahkah Kita Terfikir..

www.tips-fb.com





Assalamualaikum wbt :) 

Betul ke Quote kat atas tu.. Memula aku tak nak mengiyakan.. Lepas aku duk tenung, tilik, bace dan paham-paham maksud quote tu, ye aku mengakui kebenaran quote tu...

Dalam perjalanan hidup kite seharian, kite memang akan jumpe dengan pelbagai manusia, pelbagai ragam.. dan mungkin ada di antara mereka yg menjadi sebahagian dari kehidupan kite..

Dulu aku pernah terpikir walaupun kadang-kadang tak nak pikir..

1. Ape akan jadi kalu BF tetibe tinggalkan aku
Ni cite dulu-dulu, zaman kanak-kanak aku a.k.a zaman sebelum berkerjaya.. time tu ade BF.. ye, BF tu refer kepada incek bOipreng.. Selalu terpikir, ape akan jadi kalau tetibe BF tinggalkan aku, kawen ngan Org lain.. Ye, disebabkan aku selalu pikir cam tu, walaupun dalam ati tak de niat pun nak keadaan tu berlaku, yes, BF aku left aku, then kawen ngan Org lain.. Pilihan mak ayah. KATENYE ! Dulu sebelum keadaan ni berlaku, aku pikir aku akan menangis sepanjang mase sampai jadi Kassim Selamat :P Giler! Tapi tak , air mate tu kuar hanya sebab terkejut, maybe happy sebab dia dapat Org yg bOleh jage idOp dia lepas ni.. Tapi aku xmenangis selame berbulan-bulan lame. Kecewa ade la sket. Tapi setiap kali rase kecewa, sedih, aku telan makanan cepat-cepat. Hasilnye, aku berjaya membulat macam skarang neh. Thanks Z :)

2. Ape akan jadi kalu BFF aku putuskan persahabatan ngan aku
Ni bende paling tragis bagi aku . Sebab dalam idOp aku, lepas keluarga, kawan ade la Org paling rapat ngan aku, then baru la BF. ye, setiap perhubungan akan dimulai Oleh persahabatan . Dats why aku lebih menghargai sebuah persahabatan :) Aku ade ramai BFF especially time skOlah dulu la.. Sebab selama ade BFF diaorang la tempat aku bermanja, bergaduh, share probs and happiness.. Selalu terpikir kalau diaOrang campak aku, ade tak lagik Orang nak berkawan ngan aku.. Sampai la satu ari, bile aku terpaksa angkat kaki dari sebuah persahabatan. Mase tu aku tak mampu nak wat pilihan, tatau nak pilih sape, tatau sape yg aku nak percaye.. So, sebagai jalan penyelasaian, aku yang meninggalkan diaorang.. Walaupun aku tinggalkan diaorang, aku still memerhatikan diaOrang dari jauh. Mereka gembira walaupun tanpa aku di sisi :)

3. Ape akan jadi kalu 'sahabat' aku bertukar menjadi 'musuh'
Selain dari BFF aku ade 2 Orang sahabat yg sangat rapat :) Sorang tu sahabat yg Kontra ngan aku.. sorang lagik, sahabat yg mampu 'mengawal' aku =) Okeh, untuk sahabat yg kontra ngan aku tu, jantina kami memang berbeza :) Dia lelaki, aku perempuan. Dia kawan aku since 1st day aku kat secondary school. aku panas baran, tapi dia cool. aku degil, dia lembut ati.. hampir 15 tahun jadi sahabat aku. tak sangka, one day kami akan jadi macam Org asing gara-gara seOrang wanita :0  Lawak sangat-sangat.. Mase tu aku rase cam aku la manusia paling teruk, sebab kena maki, marah ngan sahabat baik.. Malas nk bertekak panjang, aku end up persahabatan kami :( Tapi aku tak pernah lupe dia.. Setiap kali birthday dia, aku wish..

pastu 'sahabat' yang mampu 'mengawal' aku. Dia lelaki terbaik yang aku pernah jumpe selepas abang ngan arwah ayah aku :) Dia boleh control aku dari semua aspek. sebabnye, cara dia best. dia tak kan marah-marah kalu aku wat salah. dia tegur secara baik.. banyak bende aku belajar dari dia :) tapi bukan ajaran sesat yerk :) Dia seorang along yg baik kepada adik.. Sentiase ade untuk adik dia, bile-bile mase saje. Bile dia wat keputusan, untuk kami pilih jalan masing-masing, aku ke Utara, dia ke Barat, mase tu aku frust teramat. Aku ilang a shOulder to cry On :( Aku ilang 'poojh' aku.. Payah nak bangun balik mase tu. Bile ingat balik, memang rase benci tetibe akan muncul, tapi sebelum dia 'tinggalkan' aku, dia dah ajar aku memacam.. tu semua tersemat dalam Otak aku sampai sekarang..

Kesimpulannye, bile kite rasekan kemunculan seseOrang tu sangat bermakna dalam idOp kite, kite kene bersedia untuk kehilangannye.. Kegembiraan tak kan berkekalan, singgap sekejap untuk meninggalkan jejak supaye kita akan menangis dan mencari kebahagiaan yang lebih berpanjangan .
Jangan jadikan alasan ditinggalkan Oleh mereka yg tersayang untuk meratap sepanjang usia. Kite kene bangkit dan mencari jalan idop yg baru yang lebih membahagiakan..

Satu ari nanti, kita akan berterima kasih pd mereka yg pernah menyakitkan dan meninggalkan jejak dalam kehidupan kite :)

p/s : aku tak pernah letakkan 'kesalahan' pada mereka yg pernah meninggalkan aku, malah aku berterima kasih :)

2 comments:

Iman Alya said... [Reply]

best this entry...kalau semua 2 terjadik kt sye....mula2 sekali akn timbul sadness n then amarah...=))... kwn bertukar menjadi bf..??adakah akan wujud..?? =))

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

Iman Alya : akan wujud smue tu :) jangan marah, x gune pun ..

tt