Monday, December 31, 2012

Welcome 2013

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

time time ni kan memasing kat fb, twitter, blog semua sebOk duk update pasal azam tahun baru. Hehe.. Gitu le keadaannye setiap tahun. Aku??

Ni pengakuan aku ;

Aku ade satu AZAM je sejak tahun 2003. Tak pernah aku ade AZAM lain :P


Poyo je bunyikan :P Bile bermula tahun baru, tak kesah la tahun masihi ke tahun hijrah ke, kite sebenarnye bermula suatu episod kehidpan yg baru. Episod kehidupan same ade bertambah baik atau bertambah buruk. baik buruk tu semua bergantung pada diri kite sendiri kan.. 

Macam tahun lepas lepas jugak, aku tak de la senarai ape hajat atau azam yg nak dijayakan sepanjang tahun depan tu kan. Maknanye tahun 2013. Tapi tahun ni rase cam nak senaraikan la jugak ape yg terhasrat di hati :) 

1. Aku rase aku nak sambung blaja. Buat master la. tak kan nak masuk darjah 1 balik kan. Erh, xleh ke lepas degree terus amik Phd? ade U mane mane yg Offer cam tu x? :P 

2. Rase cam nk upgrade MyTAX tu tapi bergantung pada tahap kekebalan poket aku la kan. 

3. Nak berjimat cermat. Tak nak membazir membeli tudung dh. *Dah sebulan lebih tau aku mampu tahan nafsu dari beli Fareeda tau* 

4. Nak kembali ke saiz cam mase aku kat UUM 

5. Nak buat saving account utk mase depan... depan ... depan *untuk hari tua la* 

6. Nak jadik budak baik sepanjang tahun *mampu ke* 

7. Nak jage hati semua orang yg ade di sekeliling aku * In Sha Allah* 

8. Nak keje rajin rajin *walaupun aku tatau aku keje utk berape ari je lagi. haha* 

9. Nak jage hati aku baik baik *tahun 2012 kan banyak kali hati aku terkena sengatan tebuan* 

10. Ni paling penting, di samping nk jage hubungan sesame manusia, hubungan dengan Allah pun aku tak nak ketepikan. yg ni lagi utama. nk perbaiki diri dalam amal ibadat :)

Banyak tu perancangan aku untuk 365 hari di tahun 2013. mampukah aku? In Sha Allah, selagi terdaya termampu dan ade kekuatan, aku cuba realisasikan ape yg tertera kat atas tu :)

2012 dh membuktikan banyak cabaran dan tahun 2013 ni aku harap ade la yg manis manis sket. Bab bertukar status KIV dulu. tapi kalu dh sampai mase, xkan nak tolak kot *gatal*

Walaupun xde berita gembira yg mengiringi pemergiaan 2012 pada hari ni , tapi aku bersyukur sebab diberi kesempatan untuk menempuhi segala dugaan, jatuh bangun sepanjang tahun 2012. Syukur :)

Selamat tahun baru semua :) Semoga kebahagiaan dan rahmat Illahi dilimpahkan kepada kite semua :)

p/s : aku tak denye nk stay up tunggu countdown malam neh

p/s/s : saye tak pernah ilang/ lari ke mane mane. ade je kat sini, tunggu awak :( tapi awak tak pernah nampak semua tu :(

Good Bye 2012 ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Pheww ~ bukak bukak entry terus keluar keluhan. Ape la. Tak baik tau mengeluh. Ahaks. Aish, nak tau tak, Dungun kembali 'bersalji' since malam tadi after fews day mentari tersenyum girang. Sempat la kering kain kain yang memenuh kat ampaian tu. Mangsa banjir pun hampir keseluruhan yang kat Dungun ni dah kembali ke rumah masing masing. Tapi, still worry jugak, dengar dengar akan ade banjir yang second volume neh. Hadoi. Kat Dungun ni aku rase kampung yg paling teruk terjejas kampung-kampung di area Dun Bukit Besi especially Kg Kuala Jengai. Kat area Bandar ni Taman Rakyat yang paling teruk kena banjir. Kg Durian Mentangau masih ade kawasan yg ade air banjir tapi pusat pemindahan dah ditutup.

Entry ni tak de la tujuannye nak bercerita hal banjir sebenarnye. FOKUS! Ari ni nak cite pasal suke duka sepanjang tahun 2012 :)

Tapi kan aku rase tahun 2012 ni sebenarnye banyak pada 'keruntuhan' emOsi dalam menjaga hubungan sesama manusia. Owh banyak yg luke dari sengihan aku rase..

Tahun 2012 jugak la cabaran memacam yg muncul. Sendiri dah bOleh agak sebenarnye tapi keraskan kepale + 'save'kan dalam kepale selalu buat baik ngan Org walaupun Org campakkan taik. Pkikirkan kebaikan Org jek setiap kali org buat keburukkan pada kite..

Dan, disebabkan itu la, aku remove beberape manusia yang aku rase tak berape patut mengambil tahu hal kehidupan aku. Senang! Tapi dalam duk remove tu ade jugak yg menyelit, menyibuk, mencanang dan ape saje pasal idop aku. Korang memang suke kan. Tu tak dicampur lagik dengan batu batu api yang ade di sekeliling. Oh MY!

Tahun ni jugak, ape yg terpendam di hati Qalbu, terluah dengan sendirinye. Demam tetibe aku lepas luahan tu. Haha. Dan, sampai ari ni demam aku tak kebah kebah. Keh Keh.

Ape lagik erk, cite best tahun ni. Oh, 'kembali' ke UUM ujung bulan April ari tu. Walaupun masuk untuk urusan rasmi tapi terubat rindu. Sempat tengOk DPP Petro, The Mall, round rOund PMC, merayap sampai ke Padang Besar. Kesimpulannye, 1 negeri Kedah kami jelajah :P Berjalan kemain time tu, padahal baru lepas ketabrakan.

Awal bulan 4, aku accident, pastu bulan 6 lagik skali accident. Haha. aku rase bahu aku cam dh berape centre. MyTAX pun rase tak berape sehat dh, Nak kene anta check up lepas ni. Kasik sehat semula :) baru la bOleh berkhidmat ngan cemerlang kan :P

Bulan 5 pegi Pulau Tenggol + mencandat sOtOng di siang hari. BEST ! walaupun duk kat pulau tu berape jam jek. Oh Oh Oh..

Banyak lagik kot mende yang jadik. Tapi tu semua dh aku masukkan siap siap dalam Otak, dah set jadi MEMORI 2012. Kalu bOleh ape yg pahit ditahun 2012 tak nak dah berlaku di tahun 2013. Mampukah?!

Dah, ni je aku mampu ingat ape yang jadik sepanjang tahun. Lagik banyak aku ingat, lagik menyedihkan. Oh Drama betOi la kan :P

Adios ..

p/s : ape yg diberi tak semuanye mampu kite terima.. 

Sunday, December 23, 2012

Migrain ~!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Ohoi kene migrain utk 2 ari memang sangat sangat x besh. Bile angkat je kepale, rase cam nak tercabut je segala urat saraf kat kepale neh. Kalu setakat sakit kepale tak pe, ni siap mual mual weh. Ops, ni bukan alahan yerk.

aku memang ade migrain. dah lame kot. since secondary school lagik. time tu duduk hostel. erk memang duduk hostel pun mase secondary school. mungkin disebabkan persekitaran kot.

So, ari ni memang aku nak bercerita pasal migrain :)

Bagi Org ade penyakit migrain cam aku ni kan biasenye akan mengalami :-

1. Rase sakit di bahagian kepale, mate dan kawasan muke. Rase cam ngilu gitu. Pedih dan ade kalenye kalu kat dahi tu kan, ade rase cam pembuluh darah tu berdenyut denyut jek T_T

2. Rase sensitif pada bunyi bising - Oh kalu aku la kan memang naik angin le kalu tengah sakit sakit kepale Org duk bising bising plak. Rase cm nk sumpah Org yg wat bising tu jadi 7E.

3. Rase loya, mual mual dan pening- memang pun. selagi tak muntah selagi tu la rase dalam perut duk bergelOdak cam gunung berapi

4. Kekadang tu pandangan akan jadi kabur dan gelap. Silap silap boleh pitam *gedebummm*

5. Selalunye jugak migrain ni akan 'berlangsung' dalam tempoh 4 hingga 72 jam *kalu aku paling max 2 hari setengah*

Untuk mengurangkan migrain ade beberape care :

1. Waktu tidO hendakalah sentiase teratur dan tidO secukupnye. - waktu tidO aku memang tak pernah nak betul pun. Ari keje pun kekadang aku tido x sampai pun 3 jam, menelaah pesbuk katenye #ERH

2. Elakkan minum yg berkafein cam kopi, nescafe dan anak beranak mereka neh. So, sekarang aku memang skip anak beranak kopi ni dah. Asek layan milO jek :)

3. Elakkan stress. - Haha yg tu tak bOleh nak kawal sebab tekanan datang bebile mase jek. Tanpa diundang

4. Jangan skip breakfast dan makan ikut waktu - Aku memang juara bab skip waktu makan. Tapi skip waktu makan pun, badan makin membulat jugak :P

So, bile migrain tu tetibe datang menyerang, cube tenangkan diri, cari kawasan yg tak bising dan berkepadatan kurang. Tenangkan jiwa. Pastu cari minyak angin sapu kat kepale, then makan ubat. Tapi tak la digalakkan sangat bergantung pada ubat. Kang asek duk makan, tak jadik jugakkan :)

Produk yg paling 'kena' dengan jiwa aku sekarang neh untuk mententeramkan kepale aku yg slalu diserang migrain neh ialaha

|
|
|
|
|
|
|
|
|

Tiger Balm Red 
Tapi kan 2 hari lepas mase kene migrain tu, jenuh aku cari tapi tak jumpe, tak tau le mane taruk tiger balm neh. Kene p beli balik kat Watson :) Best gune, berangin jek.. Yg paling penting tak bau BUSUK !

Tu je aku nak cite ari ni. Yg paling penting, jangan biarkan diri stress. Ade masalah ke dugaan ke, cube hadapi ngan tenang. Take it easy! #Kaluala Boleh

:)

p/s : Ujan turun tak henti henti. Air kejap naik kejap turun. Emosi pun same bile mengingatkan jiran di sekeliling

p/s/s : Alhamdulillah untuk rezeki hari ni :)

Wednesday, December 19, 2012

Secara Rawak ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

1. aku tak de mende spesifik pun nak wat entry. Just nak update sket sket je. Malas nk menaip panjang panjang sebenarnye :)


2. Dungun ujan renyai renyai plus mendung sepanjang mase.. Okeh, bab tu mOstly everyday aku update kat efbi kan :) Pepagi bute duk snap gambOr tetepi jalan :)

3. Aku ade addict kat satu game tu currently la. Memang kemaruk bersungguh sungguh Okeh. Game tembak tembak bubble.. Citenye, game tu sebab nak tOlong sekOr mOnkey tu g selamatkan awek dia yg kene culik dengan pemburu haram. Memacam la dugaan yg nak kene tempuh. Baru masuk level 100. tatau la bape banyak lagi level yg ade -.- Agak agak tensen duk dalam Opis tu kan, aku tembak le banyak banyak 


amek ko! siap print screen lagik :)



4. Tengah ari tadi K.Long anak tOkei kedai belakang tu kasik pulut kuning + rendang daging sempena Aiman, adik dia tu dah sembuh after berkhatan :) Sedap rendang tu. Makan plak ngan lempeng nyor, Lempeng nyor tu pun aku beli kat kedai dia gak. Tapau mase breakfast utk lunch. See, lunch aku makan lempeng je :P Tapi tak cair cair jugak lemak tepu -.-
Meleleh air liur tengOk pic ni T_T

5. Ari ni result PMR dh announce. Aku tak tau kat Dungun ni berape ramai yg dapat straight A's kan. Tak dapat infO  lagik. Caca dapat 6A 1B 1C. Okeh la tu kan. C utk Maths. Dia cakap Maths dapat C sebab dulu Umie dia tukang timbang ubi itik je mase mude mude. Haha.. Ye la, dulu kan mak bapak aku ade tanam ubi. Memacam ubi tanam. So, musim ubi anak anak semua kene kerahan tenaga la. Bersih + basuh ubi, timbang timbang sebelum Orang datang beli kat umah. Haha.. Lawak la Caca neh. Tapi English bOleh le plak B kan. Nasib baik B tu bukan BM, kalu tak memang pecah tradisi la ko Ca. Haha..
Jangan ditanye nape kaler kulit Caca x same ngan aku @_@


6. Ari ni aku minum 1 gelas + 3 kotak Milo. Banyak tu. aku rase kaler kulit aku pun dah same warne ngan air milo -.- *macam le sebelum ni putih cam salji* Sedap ghupenye Milo ni kan. haha..Tak pe, stOck milO kat Opis berlambak. sesape rase nk minum milO meh Opis aku yer. FOC!
I Luph Milo !!
7.  Aku ngah memblurkan diri duk pilih baju mane nak pakai esOk. Musim ujan ni tak de la beria sangat nak pakai baju g Opis kan. Pakai lawo lawo kalerpul kang sampai Opis basah kuyup gak @_@

Dah dah.. kang makin banyak aku taip makin sememeh ayat aku. ni pun dah macam hape.
selamat malam wahai semua reader ku. tido elOk elOk.

Babai.

p/s : 2 minggu sunyi sepi. mungkin dah dibace entry 'khusus' untuk beliau tu


Wordless Wednesday # Mendung

www.tips-fb.com


p/s : Cuaca mendung.. Hati perasaan aku pun same T.T

Tuesday, December 18, 2012

Blur Plus Serabut

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :) 

Nampak tajuk entry tu? Haaaa.. Tu la yg aku rase skarang neh. Semalam ade insiden. Ari ni Otak aku tak leh nk digest elOk elOk lagi kejadian yg berlaku tu. Forget pasal insiden tu. 

Hari ni kan aku rase aku masalah umah tangga. Ade sorang makcik tu datang cite hal family dia. Untuk 5 minit pertama aku cube dengar permasalahan dia. Masuk 5 minit yg ke dua aku dah start blur. 5 minit terakhir, aku  dh tak leh nak 'kunyah' ape yg dia cite. Last last aku aku bagi ayat yg tak menghampakan makcik tu, "Makcik, saye tak leh nak cite panjang panjang sebab saye tak kawen lagik''. 

Tu je jawapan terbaik yg bOleh bagik kat makcik tu. Haha.. Tengah tengah aku blur yg tak abes, Kak sue call ade claim yg prOblem. Lagik la aku jadik blur. Haha.. 

Dan petang ni, baru nak kemas kemas barang nak balik, aku teringat ade repOrt yg tak siap. Janji nak email pagi esOk. Argghhhhhhhh... 

Tensennnnnn !!!!!!!


p/s : Jangan terpedaya ngan meja tu. Tu semalam punye cite..

Saturday, December 15, 2012

Sindrom 'M'

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Hye hye semua :) So, macam mane dengan ujung minggu anda? Me?! Oh dah berakhir ujung minggu saye :( Uhukss. EsOk kembali ke kantOr seperti biase walaupun Incek bOs tak de dalam 'daerah'

Sekarang saye sedang mengalami sindrOm 'M'. Erk ape kes ni tetibe sOpan semacam siap bersaye saye neh T.T

Sindrom 'M' yang pertama --> MENGANTUK... Nowadays kan, asek mengantuk je. Dah le ujung minggu diabeskan dengan tidO, ari bekerja pun mengantuk. Kekadang tu, kat Opis time keje pun bOleh mengantuk tahap gaban..Nak kate tak cukup tidO, aku rase cam dah terlebih tidO. Peghut stitch ngan peghut aku dah nak same besar, mane tak nye.. asek tidO je kan.. T_T Kalu pagi, tak yah nak cite la, jenuh Puan Emak nak kejutkan aku bangun. Kalu datang mengantuk teruk tu, siap tertidO dalam bathroOm :P

SindrOm 'M' yg secOnd --> MALAS.. Sepanjang tahun ni aku rase malas. Teruk kan penyakit aku neh. Semua bende aku malas, termasuk makan. Kalu dh datang penyakit malas aku tu, tak yah dipaksa la aku wat pape, tak kan dibuatnye.. Kang aku tenung je. Kalu kene wat keje, aku pandang je kertas atas meja. Agak agak kertas tu keluar air mate darah, baru le aku terhegeh hegeh nak buat. Haha.. Paraaaahhhhh

Yang ketiga sindrOm 'M' --> MOODY.. Ade mase dalam sebulan aku akan moody tahap gaban. Bukan setakat mOody kat Org lain, kat diri sendiri pun jadik mangsa. Time ni, keje aku nak menangis jek. Bibir tu mencebik je. Air mate duk bertakung. Haha.. Cam buduss je rase. Tapi ni la kenyataan. Aku tak suke la mOody moOdy neh. Ingat best ke. Org sekeliling tak suke tau. Tak pepasal kang ade Org yg stress ngan mOody aku neh. Sape?! Biar la aku sOrang je yang tau. Haha *Gelak Setan*

Aku rase tu je kOt sindrOm 'M' yang kritikal kat diri aku sekarang neh. Sesape yg tak mampu nk bersabar hadapi sindrOm 'M' aku ni, dipohon agar menerjunkan diri mereka ke dalam cawan kopi O yg berasap. Tak pun, gantungkan leher kat pOkOk tuageh. *Tetiba teringat ticer Hay*

Ala, tak payah layankan sindrom 'M' yg melanda diri aku tu. Kang dilayang ade yg lebih tension daripada aku kang. Aku rileks je duk kat umah, kang tak pepasal kOrang plak yg masuk wad. Lalala..

Aku tengah rajin, nak irOn baju siap siap sebelum sindrOm 'M' aku datang. Chooowww :P

p/s : samat bekerja pd sesape yg bekerja esOk. aku keje tapi rase nak cuti je Senin ngan Selasa :P

Friday, December 14, 2012

Roti Canai Untuk Dinner ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Fuh.. Sepatutnye entry ni malam tadi dah publish pun tapi sebaris ayat pun x siap siap ditaip. Malam ni baru ade rase rajin nk siapkan balik :) Minggu ni, ade  dalam 2,3 kali jugak aku makan roti canai for dinner. Oh bukan diet yerk. Tekak jenis mengade kan. So, beli yg frozen siap siap. Pepagi tekak dh terase nak makan roti canai, tapi tahan. Telan lempeng kedai Kak Long laju laju sambil imagine tu roti canai. Sob Sob..

So, disebabkan keinginan itu, balik je keje terus singgah kedai Kakak. Ops, bukan kedai kakak aku hokeh. Ni kedai yg sebelah Pejabat AADK Dungun tu. Selongkar peti, cari roti canai frozen. Jumpe!!

Ni la roti canai frozen tu
 Tak mahal pun 1 pek tu. Dalam RM 7.50 je gamaknye. Ade 10 keping. Cukup la untuk 2 kali goreng :) Umah aku kan tak ramai makhluk :)

Sedikit rentung T_T
 Nak masak roti canai frozen ni x payah mane pun. Panaskan kuali, taruk minyak sikit pastu letak le roti canai tu. Terbalikkan nak kasik masak dua dua side.. Tu aku punye ade sedikit rentung. Aku kan suke 'bakar' makanan T_T Tapi best, ade rase rangup rangup :)


Nom Nom Nom 
Tu dalam pinggan tu siap ade side dish. Hehe.. Ade chicken fingers, ati ayam goreng + daging masak kicap. Roti canai tu 2 keping tau T_T berlambak lambak pertambahan kalori :)

Bukan payah pun nak settlekan masalah tekak aku tu. Tambah tambah lagik kat area umah aku ni ade bukak ke Kedai Rakyat 1 Malaysia. Dh g survey, memacam frozen food ade.. suke! Suke!

Dah dah, aku nak g isi perut. Len kali aku taruk lagi makanan lain :P

Selamat makan :)

p/s : Ari ni 14 Dec 2012. Happy 27th birthday wak :) Saye tak pernah lupe :) Semoga awak sentiase bahagia dgn jalan yg awak pilih :)

p/s/s : Tengah ari tadi tido sampai tak hengat dunia. Terjaga sebab ade Org call tapi mamai punye pasal p tendang lappy sampai tergOlek bawah katil :P

Monday, December 10, 2012

A.K.U ~ Part One

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Hari ni nak bercerita pasal diri aku. Tak banyak sangat entry dalam ni berkisar pasal aku kan. Eh maksud aku yg personal aku la. Yg entry dalam ni banyak berkisar pasal kehidupan seharian aku. Ape yg aku buat, ape yg aku lalui, sape yg aku jumpe. So, ari ni aku nak cite a lil bit pasal diri aku.

1. Aku anak bongsu. Ramai yg tak tau. Selalu kalu orang tengok aku Org akan kate aku anak sulong sebab muke aku ade sedikit nur kegarangan :) Lagi satu, aku bukan spesis 'dene'. Sebab tu la org tak tak leh nk trace status aku ni bongsu ke, tengah ke, sulong ke :P

2. Aku jenis banyak cakap. Tapi depends pada situasi dan Org la. Bukan dengan semua Org aku banyak cakap. Ye la, 1st time jumpe tak kan nak bersembang gile gile kan. Simpan la dulu sket sifat peramah tu kan :)

3. Aku suke minum milo 2,3 menjak neh. Nescafe aku dah ceraikan talak 3. Pandang nescafe 3 in 1 langsung tak bernafsu. Sebelum ni, kalu tak dapat nescafe rase cam nak sepak sepak je dinding. Sekarang tak kesah pun. Nes, I dah buktikan I boleh hidup tanpa U. *Incek Nes, U pun dah jarang jarang I ingat*

4. Aku spesis panas baran. Tapi cepat sejuk. Cume bergantung pada situasi. Tak de le manjang nk baran kan. Ikot time la, Org cari pasal memang le aku baran kan. Tapi xde la lagik Org mati sebab panas baran aku tu. Aku memang cepat sejuk bile marah tapi payah nak lupekan jek

5. Aku suke makan ayam, telur ayam. Hari hari aku makan ayam. Ikan pun aku makan yer. Dan, aku bukan spesis memilih bab makan yer..

6. Aku tak makan durian. Bukan aku tak pernah makan. Dulu mase aku kecik kecik aku makan durian. Since aku form 5 rasenye, aku stop makan durian. Sebab aku tak tahan 'panas' bile makan durian. Pernah skali tu aku sampai demam makan durian. Then, aku paling tak leh tahan bile terbau Org sendawa bau durian. PITAM!! Tapi skarang, kalu durian tu bau kuat sangat pun, aku rase dah nak bertukar kaler muke. Alahan gamaknye.. Keh keh

7. Aku suke kaler biru ngan pink plus soft colour. Owh dulu kan mase aku skolah ade kawan aku cakap aku suke warna warna yg berkaitan ngan parti yang memerintah kat Malaysia jek. Haha.. Tapi baju aku kaler macam macam ade.. tak de la straight ngan peberet kaler je la kan..

8. Aku suke menulis pakai hurup kecik. Tak suke hurup besar. Bile tulis hurup besar, tulisan aku jadik buruk cam cakar ayam. Eh, cakar ayam tu buruk ke? aku nampak cam berseni jek.. Lagi satu, bile menulis kat kertas yg bergaris, aku akan tulis tengah tengah garisan. Hehee.. memang tak jejak garisan.. Jangan tanye kenape..

9. Aku suke bace novel. Setakat ni peberet novelis aku Nurul Syahida. 4 bijik nove beliau ade dalam milikan aku. Tetiap kali stress, aku bace novel novel tu. Walaupun kakak aku kate pening bace novel tu , tapi stress aku ilang :)

10. Aku suke wat keje last minute. Kalu aku buat awal awal aku akan buat sambil lewa. sebab aku rase aku ade banyak mase nk check balik. Tapi kalu wat last minute aku akan wat betul betul dan pay full attention kat keje tu. Org lain pun tak leh usik time tu.

11. Aku dari kecik ade masalah ngan tatabahasa Bahasa Malaysia. Mase aku Darjah 6, markah kertas BM Pemahaman aku mesti lagik rendah dari kertas BM Penulisan. Tak pernah aku rase aku dapat markah BM Pemahaman 92 ke atas. Mesti paras paras 78 hingga 84 jek. Tu kire dah cerdik benor la aku tuh. Haha.. Penyakit tu berterusan la sampai aku SPTM. Tapi dari UPSR sampai SPM, BM aku mesti dapat A. Time STPM jek kalu tak silap aku dapat C+. Haha.. Parah!!

12. Aku wat degree majoring International Affairs Management. Minoring International Law, Politics and Diplomacy tapi aku wat praktikal kat Pesama Timber. Tak de kaitan tapi aku bagi alasan kat supervisor aku leh duk kat bahagian admin. aku kan blaja management. Kononnnnye la kan :P

13. Aku payah nak senyum tapi suke senyum. Senyum bertempat. Dulu pernah bile aku asek senyum, Org label aku spesis gatal. #Erk

14. Aku suke bunge matahari tapi alergik ngan bunga ros. Haha. Nasib baik le bf aku dulu bukan spesis suke bagi bunge. Mase aku skOlah rendah, ade sOrang budak laki tu pernah bagi aku bunga Alamanda. Tapi skarang dh jadik laki Org pun budak tu. Haha..

Ni je dulu 'rahsia' idOp aku. Lain tahun aku karang lagik. Malam ni busy sket. Ade 2 kali dating. Pukul 10 ngan Am, kul 11 sambung ngan Mc Garret pulak #Gatal!

p/s : ni untuk kaum Adam di luar sane..



Samat Malam

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt :)

Tak mo update panjang panjang :) Just nak say good nite :) Mimpi indah indah yerk :) Semoga malam anda akan membawa senyuman di esOk pagi :)

Aku tak tido lagik. Kalau dah tido cam mane nk type entry kan :) Tengah layan Hawaii Five-O season 3 :) Paksa anak sedara temankan aku :) Ngeh ngeh ...

Nak tatap muke ensem Mc Garret dulu before tido. Mintak mintak muke Mc Garret leh tukar jadi muke Insp Firman Ebrahim dalam mimpi nanti #EH

Haha.. Dah dah, pegi tido.. Jangan lupe bace doa tido :) Bace 3 Qul, Al Fatihah sebelum tido :)

Adios. Wassalam :)

p/s : tu pic mase kat Jeli :) sempat lagi snap gambor bandor Org ngah memalam bute.

p/s/s : ujan renyai renyai.. hati bergelora #Eh

Sunday, December 9, 2012

Bila Aku...

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt ;)

Theme Song :

Eh eh siap ade theme segala bagai :P

Oh seriously, mood aku tak berape okeh. Keje yg tak pernah nak siap-siap. Emosi yg kacau bilau. Penyebab?? Entah. Mungkin disebabkan makhluk itu. Mungkin rase malas yg makin menjadi-jadi. Petang tadi masuk Opis. Incek bos nak dokumen. Urgent. Petang semalam pun same. Lupe kasik soft copy yg Incek bos nak kene present. Penyakit lupe pun makin menjadi-jadi.

Tadi ade update kat fb pasal rase kecewa. Ye, aku tengah kecewa yg amat. Dulu mase Z buat pilihan nak kawen ngan Org lain, aku tak kecewa. Geram je tapi dalam mase yg same aku rase bersyukur sebab aku dapat peluang untuk teruskan cita-cita aku. Okeh. Ade terselit jugak sedikit kekecewaan. Tapi tak de teruk mane sebab aku ngan dia still kawan sampai skarang.

Satu hari aku bagitau Z, aku met someone dan aku rase aku suke budak tu. Satu pengakuan yg agak berani. Selame aku kawan ngan Z aku tak pernah berani mati bagitau dia aku suke Org lain. Tapi kali ni aku berani mungkin disebabkan our love-hate-relationship. Dia cakap untung budak yg aku suke tau. Dia paham dan dia tau aku bukan jenis aku suke sebarangan org. Tak main redah je bab hati perasaan. Pheww ~

Tapi petang tadi aku rase tetibe kecewa yg teramat. Rase suke tu dah terbang ke langit biru dan terhempas di Lautan Hindi. Gagal dikesan di mane tempat yg sebetulnye rase itu jatuh terhempas. Dalam idop aku, aku rase tu pertama kali aku beranikan diri buat pengakuan aku sukekan seseorang. Berbulan bulan rase suke tu dijeruk tapi tak sempat bertukar menjadi kimchi :P

Perasaan suke tu tak berbalas (MUNGKIN!) aku tak pernah dapat respon. Tapi hubungan aku ngan makhluk yg aku suke tu berada dalam keadaan OK. Aku boleh berdepan dengan dia walaupun aku tau jantung aku dipam laju sampai aku tak mampu nak wat ekspresi muke dalam keadaan yg sepatutnye. Dan, aku pun tak mengharapkan rase suke itu berbalas !

GILE ! Ye, memang gile. Setiap kali aku suke seseorang makhluk tu, mesti name makhluk tu akan ade huruf Z! Mungkin secara kebetulan. Tapi aku memang suke huruf Z!Haha.. Penyakit ape pun aku tatau. Lepas ni kene carik huruf lain untuk dibuat peberet. Keh keh..

Dan, aku rase lepas ni segala 'hubungan' yg ade hanye akan wujud hubungan keje semata-mata, xkan ade yg sampingan lagik. Mungkin nampak tak berape pro tapi tu la jalan yang terpaksa dipilih. Aku ade hati dan aku sendiri yg terpakse jaga hati aku tu. Org lain tak kan mampu untuk menjaga hati aku sebaik yg aku lakukan.

Dan untuk awak, mungkin satu kesilapan utk saye sebab pernah sukakan awak dan meluahkan segala perasaan yg wujud itu. Sepatutnya saye pendamkan saje dan awak memang tak patut tahu walaupun sebesar tahi kuman. Persahabatan kite dah saye cemari dengan rase yg tak sepatutnye wujud. Maafkan saye T_T

Jalan penyelesaian yg ade sekarang neh, busykan diri dengan segala mak nenek keje. Sepahkan meja ngan macam macam kertas dan mulekan balik misi yg tertangguh. Semoga segala kesibukan itu mampu merawat hati yg terluke ini. Cewaaaaahhhh ~!

Tak pe la, baik kecewa sekarang daripada merana di mase depan  kan :) Amik langkah awal, angkat kaki awal awal sebelum keadaan semakin meruncing. Haha..

Tu je kot bebelan hari ni. Tak larat nak membebel panjang-panjang.

Sekian, terima kasih.

Ni pengubat hati yg terluka :)

Manggis terbaekk dari kebun :) Mekasih Cg Azizi :)



p/s : Ni entry semalam tapi ari ni baru publish :)

p/s/s : 'Awak istimewa tapi jgn ditanya ape keistimewaan itu' ~ Incek Z, time kasih :)

Wednesday, December 5, 2012

Tak De Topik ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt ;)

Samat pagi dan tengah hari yg hampir menjelang =P

Seminggu tak berupdate blog. aku tak de pape nk update. Life macam biase-biase jek. Tak busy, x sebOk , xde kecoh mane.. Ujung minggu pun Ok-Ok je la. Nak kate bosan tak de la pun. Okeh. aku ujung minggu lepas bermastautin di Dungun jek. Tak ke mane-mane. Duk abeskan bace Novel Awak Suke Saye Tak by Melur Jelita. Novel tu best. Duk terbayang je watak Hilman Yong tu <3 <3

Minggu ni cam biase jugak. Tak ade ape yg best. Melainkan menanti sesuatu yg tak 'kunjung tiba'. Ni baru start part nak bebel. aku bukan spesis Org yg akan call Or sms Org sesaje.. aku paling nyampah kalu aku call seseorang tu banyak kali atas urusan yg URGENT dan Org tu tak reti nk pick up call. Okeh. maybe dat time dia busy, tido Or etc. Tapi bOleh x tolong return balik call tu. Kalu Org call / sms lebih dari 1 kali bermaksud ade mende yg penting la tu kan..

Phewww.. Dah, stop pasal cite tu.. Aku tengah amik mood nak re-type report yg aku ilangkan soft copy. Sungguh menyeksakan. Nak taip satu satu hoi. Alahai.. Nasib la kan. Sape suh aku ilangkan. Padan muke utk diri sendiri.

Okeh. Ni ade lagik 1 cite. Semalam ade sorang makcik datang Opis aku. Ade hal keje. So, hal keje tu melibatkan anak dia. Mase aku tengah duk terangkan hal tu kat makcik tu, anak dia boleh bangun dan blah cam tu jek. Oh my... Dah la hal tu berkaitan dengan dia. Yg paling aku bengang, anak dia bangun cam tu je tanpa tunggu maknye, Dah la makcik tu punye la payah nak bangun dan jalan, anak dia tak de nak tunggu or bantu mak dia pun.. Kesian makcik tu.. dan pagi ni pulak, pepagi lagik makcik tu call, tanye hal semalam tapi x cakap ngan aku, cakap ngn Che Mat Nor. Mak cik tu a lil bit tensen ari ni, so terlepas tempias kemarahan kat Che Mat Nor. So, pade aku la kalu ye pun berserabut ngan segala macam hal, tak boleh ke kalau tak lepaskan kat Org lain.. Dah le nak mintak tolong Org, pastu marah plak.. kecik ati tau..

Stop cite pasal makcik anak beranak tu. Fesbuk aku dh macam terbiar. Aku update status, tapi aku tak balas ape yg Org komen. kecik ati kot. eh eh, bukan kecik ati kat Org yg komen tau.. tapi kecik ati bab lain..

Esok, last day keje utk minggu ni. Hoooreeeeey..

Adios. K.Bai

p/s : aku still duk tercari mood rajin aku selame ni yg dah lesap ke ceruk Bumi

p/s/s : aku jenis tak suke manusia yg tak reti nak bagi respons. grrr

Wednesday, November 28, 2012

Anak Kampung ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

Meh layan lagu ni ..

Mesti korang tau kan lagu ni :) tipu la kalu tatau, tak pernah dengarkan.. lagu ni glamer skarang. hari hari duk ulang siar kat radio. aku minat la jugak kan. wat ilang bosan.

kembali kepada tajuk asal entry neh. anak kampung. yer, aku anak kampung. memang aku budak kampung. sebab aku tinggal kat KAMPUNG tok kah. dan hari-hari aku balik kampung. kan umah aku kat kampung. kalau kat BANDAR, maknenye balik bandar la kan..
Jalan Kg Bemban
 Hari hari aku lalu aku duk lalu jalan kampung. Ye la, nak sampai umah aku tu kene lalu 3 kampung dulu. kawasan kampung aku tu bukan le hujung dunia tapi kawasan pinggir bandar. tak de la kawasan pedalaman mane kampung. cukup infrastruktur semua.

Kat bawah tu jalan yg hari hari aku duk lalu ulang alik nak g  keje balik keje.. Best woo pepagi nak g keje ade kera,monyet duk meneman sepanjang jalan. Lembu pun ade.. tu yg bOleh aku tabrak ari tu.. Kalu ari 'bernasib baik' macam pagi tadi kan, terserempak ngan wild boar :( Menggigil lutut kering aku neh.. Ye la, menatang tu kan tak reti nk wat u turn.. jalan straight je ke depan.. yang dirisaunye aku ni tak sempat nak u turn ke mana-mana.. hehe..




Ini Kampung Saye !


Bangga ape weh jadi Org kampung neh. aku kekadang rase meloya jugak tekak  ngan manusia yg keje setahun dua luar dari kawasan kampung halaman, balik sekali sekala ke kampung berlagak ya hammpunnnn ! Nape la nak buat buat lupe asal usul kan.

aku paling menyampah bile org duk persoal apepasal aku keje kat dungun je. tak cari keje luar dari Dungun. Kononnye duk Dungun ni otak tak berkembang. sebab hari hari ngan environment yang same.dah rezeki aku kat sini. at least aku kuar jugak dari Dungun ni nak timba ilmu. 3 tahun duk Sintok dan aku rase same je cam aku duk kampung sendiri..

Dungun ni tak de la mundur dari segi pembangunan. Infra cukup semua walaupun tak de shopping complex besar-besar, cukup le ngan pasaraya yg ade untuk jual segala keperluan harian tu. Ade Uitm, ade politeknik, ade skolah asrama penuh, ade skolah teknik, ade skolah premier. tak de ketinggalan pun.. sebab aku rase sesuai la kan dengan institusi pendidikan yg banyak kat Dungun ni, bab 'hiburan' tu jadik kurang sket..

so, tak perlu la nak meremehkan org yg duduk kat kampung ni. same je. memasing ade asal usul sendiri. bukan lekeh pun kami orang-orang kampung. kami blaja kat skolah jugak. masuk u jugak. keje best-best jugak..

mase kecik dulu, aku rase cam bebas je nak masuk 'parit' tangkap ikan, ikut mak aku masuk kebun sayur. yes, dulu mase aku kecik-kecik mak aku tanam sayur, ubi kayu, ubi itik, ubi badak dan memacam ubi lagik. skarang, dah tak tanam sayur. kawasan kampung aku sekarang dh penuh dengan kelapa sawit. mane-mane tanah terbiar, buat tanah berkelompok tanam kelapa sawit. dapat untung jugak orang kampung kan. belakang umah aku ade pokok getah. tapi bukan hak milik kami. hak orang lain. dulu zaman kecik-kecik, ikut mak aku cari kayu api, sesambil kutip biji getah. balik umah, badan berbintat kene gigit ngan nyamuk. ala, tak de heran pun mase tu..

ade mase, ikut mak aku g cari lembu. kawasan tempat lembu lepak tu ade tali air. kekadang sesambil cari lembu yg tak reti nak balik umah tu, sempat jugak kutip buah kemunting. sekarang punye la susah nak jumpe buah tu. kekadang ade makcik makcik bebudak yg duk mancing ikan kat tali air. aku memang fail bab pancing mancing ni. kalu tangkap ikan kat dalam parit, yg tu memang aku reti.

tapi sekarang tak leh dah nak wat semua tu. aku kan dah tua. tak kan le di usia cam ni aku nak turun masuk parit tangkap ikan lagik kot. dats why aku suke jadi budak kampung. life bebas. banyak menda boleh blaja secara tak langsung.

tu pandangan aku la. kompem ade yg tak puas ati pas ni kan.. walau mane skali pun kite pegi, ingat asal usul kite.. sebab jauh mane pun peginye, nanti kembali pada asalnye jugak.. aku tak tuju kat sesape.. peringatan untuk diri sendiri jugak ni..

Okeh. tutup mulut. menguap tak sudah sudah.
Adios

p/s : jasad aku kat Opis, jiwa dh sampai mane tatau

Tuesday, November 27, 2012

Cite Minggu Lepas

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

Mood : suam suam kuku rajin

Hye uolls :)

Seminggu tak berupdate :) Ari ni baru ade rase nak update sket-sket. Kang update ari-ari, ade plak yg bOsan kan. So far, mOod rajin aku memang tak de la. keje aku berlambak neh, tapi satu pun tak jalan neh. Malas giler khinzir neh.

Last week, ari Khamis pas Office hour, Incek Abang call bagitau malam tu kami semua akan ke Jeli, Kelantan. Oh berjalan jauh di ujung minggu. Suka bercampur tak berape suka bile memikirkan keje yg bakal ditangguhkan. Suka sebab bOleh berjalan-jalan melihat alam kan. KiteOrg bertolak jam 9 malam . Tujuan utama ke Jeli tu sebenarnye nak melawat ayah sedara kami yg tak berape sehat tapi arwah dah kembali ke rahmatullah pada ari Jumaat jam 5 pagi. Malam tu sampai tido kat Taman Kifayah, Jeli. Kira-kira 5 minit je la dari taman tu ke rumah arwah.

aku tak pernah jumpe arwah ni. arwah ni suami kepada kakak arwah ayah aku. Yela arwah ayah aku kan merantau ke Dungun, diaorang plak tinggal kat Jeli. First time sampai umah diaorang. Selesai semua urusan pengebumian, dalam pukul 12 lebih kiteorang check out dari homestay. Next destination -----> Rantau Panjang!


Pandai Incek Abang Ipor candid gambor T_T

Rombongan Cik Kiah ke Jeli
 Puan Kakak aku kate alang-alang dah dekat ngan Rantau Panjang, baik le singgah jenguk-jenguk kejap. Ye la singgah singgah jenguk jenguk T_T
Sempat le jugak aku bOrong Stitch sekOr. yang besar bagak tu T_T Tapi ari tu pegi Rantau Panjang tak best sangat nak berjalan sebab ujan lebat. Orang pun ramai jugak ari tu. Si sepupu aku tu kemain lagik borong tudung bawal. aku memang tak memborong la sangat.
awan mendung berarak perlahan =.=

Welcome to Rantau Panjang


Ari tu tak de menawaf mane sangat la. Ye la bile dh ujan kan, memang mood melayang-layang la.
dulu mase 1st time aku sampai Rantau Panjang ni kemain lagik excited.Sanggup pusing-pusing kedai dalam kompleks tu. Tapi skarang kan, xde le semangat sangat. Nasib baik le Puan Kakak tak de memborong periuk belanga. Puan Emak pun xde ari tu, kalu beliau ade skali kan......

Kali ni aku rase balik ke Kelantan cam rushing je. Ye la sebab balik nak melawat Org sakit bukan dengan niat nak berjalan-jalan kan. Incek Abang kate akan ade next trip untuk berjalan-jalan pusing Kelantan sambil menziarah semua sedara mara..

Bile?? Tunggu memasing ade kelapangan mase :)

so, pade sesapa yg nak melawat Kelantan especially time cuti skOlah ni memang dialu-alukan. ala kat Kelantan berlambak homestay yang rege memang menawan kalbu. Ni pun mase kat Jeli, kiteorang sewa homestay tu RM 120/day. Umah besar, 3 bilik siap ngan peralatan semua. Memang puas hati :) Kalau kat area Kota Bharu lagik la banyak. Memang berbaloi-baloi...

Dah panjang aku taip. Nak cari makan. Perut aku dh bunyi.

Adios.

p/s : Sebelum ade yg tanye, mak bapak aku memang asal kelantan. ic 03 kat tengah, tapi aku adik beradik memang semua lahir kat Terengganu dan ic 11 kat tengah tu. Parents aku memang dh mastautin kat Terengganu lebih dari 47 tahun....

p/s/s : aku memang terer kecek klate sebab area kampung aku ni majoriti org klate yg migrate ke Terengganu. so tak yah nak pelik sangat la..

Monday, November 19, 2012

It's Monday BUT It's Ok :)

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt ;)

Yeay, Isnin lagik ! Esok Selasa, Lusa Rabu, Tulat Khamis and Friday is after Thursday !
YIPPIEY !!!!!

1. Ari ni result UPSR bebudak Darjah 6 tahun ni dah kuar. Achik dapat 3A 2B. subjek ape yg dapat A, ape yg dapat B aku tak tau detail lagik. Tu pun tau sebab Incek Abang sms. Then, confirm kan balik ngan Along. Tak pe la Chik, xde rezeki lagi setakat ni kan.. Leh duk dekat lagik ngan mama kan.. tak perlu nk 'merantau' memuda cam Along ngan Angah. Bukan Achik tak pandai, tapi rezeki sampai situ jek. UPSR bukan jalan terakhir. ala, tak dapat straight A's dlm UPSR tak bermaksud Achik xleh berjaya in future kan.. Persetankan pandangan Org lain. Bagi Mok Yu, Achik tetap cemerlang. Lipat gandakan usaha di masa akan datang. Lawan Along Angah.

2. Ari ni duk siapkan keje yg tak berkesudahan. Bab edit mengedit ni la aku lemah gemalainye. Nak bagi imbang nombor-nombor. Nasib la duk tak amik course accounting kan..

3. Pagi tadi pepagi Incek Abang dah sampai umah. ari ni beliau tak keje. Pepagi tu kalu sampai cam biase la nak jenguk ayams peliharaan beliau. Ayams tu sebab plural okeh! Tapi yang paling tak menahan kene sound 'Oit lewat g keje? G keje cepat' .. Haha memang time tu dah lambat pun. Dah 8.15 am tapi aku masih terpacak kat umah. Bangun lewat T_T Pagi semalam, 'alarm clock' tak de, reti je aku bangun awal. Mentang-mentang ari ni Puan Emak dh 'punch card' balik as 'alarm clock' lewat plak aku bangun yerk =P

4. Pagi tadi jugak, nak g keje, lalu depan Mekdi, selalunye time pagi cam ni ade sorang je pelanggan tetap. Akak yg keje RHB Bank tu. Tapi ari ni kemain lagik ramai Org beratur, sampai ke luar tu. Penangan breakfast free. Aku? tak singgah. Bukan boikot Mekdi tapi aku bukan jenis bangsa yg reti nk berebut kalau bab-bab mende free ni. Tak pe la, esOk pagi leh g beli. Bile bab boikot ni kan, buat aku terpikir sesuatu tapi biar la.. Banyak cara lagi nak protes, ari ni kite boikot, esok lusa kembali cam biase jugak. Boikot pun ade musim kan =P Kang tak pepasal plak ade yang banned aku pas ni.

Okeh. Cukup la setakat ni untuk ari ni. aku tak rase rajin pun ni. tak de mood nk wat keje walaupun aku tengah duk pulun wat keje T_T

Saturday, November 17, 2012

Pasar Payang -> Kole Berang -> Giant

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Hye kengkawan :)

Ari Khamis lepas kan, ala mase cuti 1 Muharram tu, kami anak beranak merayap rayap ke Kuala Terengganu. Oh, mase tu kan aku tak berape nak sehat lagik. Tekak still lagik bengkak. Hari ni pun bengkak lagik. Tak tau le ape masalah..

Ari tu kiteOrg kuar tak de la awal sangat. Dah nak tengah hari pun. 1st tempat yg dituju, Pantai Batu Burok untuk isi perut. Memasing kuar rumah ngan perut kosong
.



Fuhh.. kecur air liur nampak lauk =P~ Ikan keli tu, peberet :) Lepas makan terus g Pasar Payang. Gile ramai Orang ari tu. Maklumlah cuti umum kan.. Ramai pelancong dari luar. Ye la kan, plus plak cuti sekOlah. Lagik ramai pelancong luar yg wat trip ke sana kan.. G Pasar Payang sebab Puan Kakak nak mencari sutera katenye..

Spoil le Mat Didin neh T_T

Terkepit??

Menunggu si Ayah Teh

Nampak kueh ni teringat kat Cik Adza :)

Sibuk cari blanket untuk anak teruna

Budak berdua neh memang dh flat time neh

Tak leh murah lagik ke pakcik?
Sudahnye, sutera tak dibeli tapi menda lain yg diborong. Biase la Puan Kakak.. kami tukang mengekor je :) Mane aku time neh? Duk kat tepi kedai, cari kedai yg ade kipas, duk rileks sambil minum mineral water.. Oooohoii panas giler ari tu..

Lepas kuar dari Pasar Payang tu, ,bOleh lagik duk lepak-lepak kat tempat duduk mengadap ke laut tu. Best woo, lepak-lepak sambil cuci mate.. Eh lupe plak, aku ade beli key chain kekure punye sampai 60 hengget T_T  nak sedekah jariah kat anak -anak sedare :) tu je yg mak sedare kamu ni mampu nak Oii.. Keh keh ..

Settle kat Pasar Payang, kiteOrang Solat Zohor, then menuju ke Kole Berang :) Bile sebut Kole Berang neh, Opkos le nak g melawat Angah kan. Angah still tak dapat balik umah since aidil Adha ari tu. Memang kene kuarantin betul la mamat tu..
Tenang je kan ..

Langit petang di Kole Berang

Lahai mudenye mak dia :)

Rindu mamat neh T_T

Mase Otw ke Kole Berang, Angah text aku, ''Mok Yu, belikan susu Dutch Lady Full Cream" Hehe.. Singgah 7E kat Kole Berang belikan susu tu 10 kotak. Mase nak balik tu cakap ngan dia, 'Minum molek susu Mok yu tu, jangan bagi ngan Orang lain, kang ramai pulok anak susuan Mok Yu" Korang tau ape dia jawab?? "Gile Mok yu neh". Nah ko. sejibik aku dapat gile. Haha.. angah ni dia lain sket dari along. Dia skema sket tapi kadang-kadang tu ayat yg kuar dari mulut dia bOleh tahan pedass.. #Oh tetibe terbayang Firman Ebrahim a.k.a Abg Pedas ILUS :P

Caca 1st time datang Maktab angah. Ye la, selama ni kan kalu cuti skOlah semua ade kat umah. Tapi kali ni angah je yg tak balik cuti. SPM Punye pasal kan.. Selesai kat Kole Berang, kiteOrang pusing balik ke Kuala Terengganu. Puan Kakak nak g merayap kat Giant..

Mase kat Kole Berang singgah Solat Asar kat Masjid Kg Gaung. Kebetulan time tu Org ramai kat masjid sebab nak selesaikan urusan Solat Jenazah dan segala urusan pengebumian. Nasib baik le kami tak buat 'perangai' petang tu. Haha.. Psst : Mase masuk toilet masjid tu aku dah rase tak sedap ati, rase cam org meninggal, skali betul :)

Sampai Giant, Puan Kakak beli barang, aku ngan Caca duk merayap je. Pusing-pusing dalam tu Pastu g Solat Maghrib. Nampak Famous Amos, rembat yg tu, then balik.. Ye la, nak merayap lame-lame kat Giant tu tak berape nak selesa gak, Orang ramai kan.. Cuti skOlah. Sempat lagik kiteOrang singgah kat Pantai Batu Burok, bebudak neh nak naik kete kuda. aku tak naek sebab mase tu duk On the PhOne ngan Nor.. 3 round diaorang duk pusing. Menjadik je korang kan..


Lepas tu, kiteOrang terus balik ke Dungun tapi singgah jap kat Kelulut for Dinner. Singgah kat Restoran Dang-Dang Dut..
Sib baik tak de pasang lagu dangdut mase makan

Untuk 2 Orang makan, SIKIT giler !

Tomyam campur, Telur Dadar, Ayam Goremg Kunyit, Kailan Ikan Masin

LICIN !
Makanan kat kedai ni not bad la. Service pun laju cume panas la sket kan. Kebetulan malam tu memang full hOuse la.. Malam tu Caca jadi mangsa yg kene abiskan makanan. Nasib la ko Caa =P
Balik umah semua dah ZERO, badan memang penat giler.. Mandi, sOlat terus tido :)

Tu je la cite untuk ari ni. Kat Terengganu ni banyak tempat yang best. Kekadang tu g merayap, tapi tak sempat nk review. So pade sesiapa yg nak datang melawat Terengganu meh la. Tahun depan Tahun Melawat Terengganu. Confirm banyak la acara-acara yg best akan menanti pelawat-pelawat di tahun depan :)

Penat dh menaip. Ade Keje lain nak kene sambung :) Babai

Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday #Funny

www.tips-fb.com


Sunday, November 11, 2012

Heh? Erh?

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

                                                                       Halooo semua :)

           Don't judge me until you know me. Don't   underestimate me until you challenge me. And don't talk about me until you talk to me!


HEH?

Eh tetibe ade pesanan penaja kan :P
Keh keh.. Pesanan penaja ni tak de sesape taja pun. Tak de la pesanan untuk sesape pun. Sekadar menggambarkan ape yg patut digambarkan walaupun tak de sekeping pun gambar yg bertempek kat dalam entry kali ni :)

Kan.. Kite tak patut nak judge seserOrang tu selagi kite tak kenal true colors dia cam mane kan. Tapi kan kekadang, dh bertahun kenal, makan sepinggan, tido 2 bijik bantal pun belum tentu lagik kite paham luar dan dalam seseOrang individu tu..

So, amik mase untuk mengenali semua yg ade di sekeliling kite :)
bukan ape, senang untuk berurusan harian :) tak de le nanti Org asek mark kite sombong kan..

Same jugak macam Org yg tak berape reti nk melemparkan senyuman.. Bukan Org tu sombong. Ade le sebab nape dia payah nak senyum kan.. tak pun, senyuman dia sangat eksklusif :) Or maybe dia senyum bertempat. tak de le main senyum sengeh-sengeh kat semua Org. kang tak pepasal Orang kate dia gile kan :)

Dan sesungguhnye, jangan la kite menilai seseorang dari luaran nye sahaja :) yang gelap tak semestinye buruk, yang putih melepak belum tentu lagi mulutnye berbau harum semerbak limau kasturi :) *ni tak de mengate sesape hokeh*

*ketup ketap ketup ketap*

dah, cukup banyak tu dah bebelan ari ni :)
adios ..

p/s : ye, kamu 'garang' tapi garang-garang comei :)

Thursday, November 8, 2012

Ragam ~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt =)

Samat Petang kengkawan yg budiman comei lOtte semua ;)

Khamis datang lagik ! *intonasi same cam Tora Datang Lagi!* Sudah tentunye kegumbiraan sedang bermaharaja lela di dalam jiwa. Dirah is in da hOuse Okeh! So weekend ni ade teman walaupun tak kOmpem lagik Incek Boipren kesayangan balik ke tak. Then, itu bukan la persoalan yg ade kene mengena dengan tajuk entry.

Lately aku rase aku banyak 'meragam'. Keh Keh.. cume tak sampai tahap sawan. Tapi ari ni bukan nak cite pasal ragam keragaman meragaman aku le. Ni nak cite hal lain.

1. Ni kejadian petang raye Aji ari tu. Kan befOre raye aji ari tu sepatutnye keje half day kan. Tapi tak de half nye pun. Sampai ke 6.30 pm gak. so petang tu, sebelum balik umah, singgah jap kedai runcit kedai Opis aku neh. Kedai ni ade jual barang-barang basah. Kebetulan Puan Kakak pesan suh beli ayam, katenye nak masak nasi minyak pagi raye tu kan. So, pegi le beli. mase tunggu ayam nak siap potong, ternampak la kelibat junior aku time skolah dulu. Okeh. Pandang. Sengih. Dat time dh lewat petang, kompem la muke dh cam cencorot kan. Sengih pun cam rupe kekura dh. dia tegur, aku jawab. Tak jawab kang Org kate kite sombong. Okeh. Then, budak tu tanye aku anak dah berape. Aku cakap le aku tak de anak lagik, aku tak nikah kawen lagik. Time tu memang ramai Org. ye la semua pakat duk beli barang basah memandangkan esOk nak raye. Yg paling tak menahan, depan-depan Org ramai tu dia sOund 'la, ko tak de anak lagik erk. apesal badan cam Org dah anak 5-6 org arh?' aku diam. Bile tengok aku diam. dia bukak soalan lain plak. 'Ko ni nape ar. aku tengok macam org bermasalah jek. muke x ceria langsung'. Okeh. aku hargai 'kepekaan' 'kecaknaan' beliau tu. Tapi soalan yg ditanye tu tak kene tempat dan situasi. Boleh nak tanye, datang elok-elok, tannye elok-elok. Bukannye duk sebatu jauh, pastu main laung-laung cam tu jek. Pikir la sensitiviti Org lain jugak. Memang aku bengang time tu. amik barang-barang yg aku beli, terus blah cam tu jek.

Pada Org yg berkenaan, idOp kite ni biar ade etika sket. jangan main nak sOund jek. aku hargai sangat-sangat kecaknaan ko tu. tapi tak perlu la nk bertanye dengan 'semeriah' macam tu depan Org ramai.. aku pun ade malu jugak..

2. Yg second neh pasal manusia yg bawak kenderaan tapi tak reti nak bagi signal bile nak masuk mane-mane simpang. Ohiohoi alergik weh. aku ni dah la manusia yg jenis rabun tahap siput. Sekarang memang le tak merempit mane la sangatkan. Fobia menjadik-jadik. tapi aku memang hangin ngn manusia yg bawak kete sekecik-kecik kete sampai sebesar-besar lori. nak masuk simpang tak reti nk bagi hint. sampai mase main masuk jek. Bahaye tau x. Ingat jalan raye tu kamu sorang je lalu, duk gune hari-hari? Weh, aku pun bayor roadtax le jugak !

3. Erm, yg lagik satu ni kan, jangan fenomena la untuk wanita-wanita kat Malaysia skrg neh. Okeh. ni pasal tudung satu jenama tu. Ye, aku pun pakai tudung jenama berkenaan dan tak de la sampai tahap obses gile-gile. Harga memang cun la, bersesuaian dengan rekaan tudung tu yg agak eksklusif untk para pemakai. Ni bukan pasai tudung tapi pasai pemakai tudung berkenaan. Bukan semua ye. cume segelintir. Tudung berkenaan memang gojess dan kalu ade kat area public memang mate akan tertumpu la kan. Yg jadik tak bestnye, ade segelintir pemakai tudung berkenaan yg agak kekwat. aku tatau la, tudung je pun kan. Segelintir yg pakai tudung tu kan akan jadi kekwat dan agak 'gong' sedikit. Jalan dabik-dabik dada , pastu tengOk Org sekeliling ngan sebelah mate je. Yg paling tak gOod, siap tanye lagik kalu nampak Org lain yg pakai same tudung berkenaan "ni tudung tett ke?" Tanya dengan penuh annoying. Mungkin dipemikiran dia, Org lain tak mampu nk pakai tudung berkenaan kot.

Pada pandangan aku la kan, tak perlu la nk macam tu skali kan. aku pun pakai gak tudung tu. Siap pakai g pasar, pastu pakai je tudung tu ngan selipar jamban. tak de la nak buat muke bile tengok orang lain yg pakai tudung tu. Dah le tu, aku akan siap tegur cakap tudung Org tu lawa. Puji weh.. Bukan wat muke sombong. Ingat Org lain tak mampu ke nak pakai tudung berkenaan tu? Memacam kan manusia neh..

Memacam ragam manusia kan :P Ala, diri sendiri pun ade ragamnye jugak. Boleh nak meragam, tapi biar la kene pade tempatnye.. Jangan main taram je kan :P Meragam ngan aku, aku meragamkan lebih lagik.. Nak tengok aku meragam??

!
!
!
!
!
!
!

Ni budak suke meragam bile dia busy =.=

Tak leh taip entry panjang-panjang, karang aku 'meragam' tetibe..
selamat berhujung minggu. aku nak angkut keje bawak balik umah :)
Okey.Bai.

p/s : perut aku ni selalu je meragam bile lapor =.=
p/s/s : terima kasih pade mereka yg suke melayan aku yg banyak ragam neh :)


Tuesday, November 6, 2012

Musim Exam ~

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt =)

Hye kengkawan :) *mood ceria*

Semalam budak-budak SPM ngan SPTM dah start exam memasing.. Yg amik STPM Modular pun dah start exam untuk sem 1. Tahun ni Puan Emak ade 4 Org cucu yg ade berexam. Achik exam UPSR (dah settle, tunggu reslut je ujung minggu neh), Caca exam PMR (pun dah settle jugak, tunggu result akhir tahun neh), Angah exam SPM ngn Mira exam STPM Modular Sem 1. Haish. Tak pernah plak dalam satu tahun tu reramai gini cucu Puan Emak yg amik exam..

Dan aku pulak, bile sehari sebelum anak - anak buah nak exam, mule la kalut nak call, membebel + bagi nasihat + wish gOod luck segala bagai. Ye la, nak bagi semangat kat semua, sebab nk diaorang dapat result yg gempak kan.. Tapi dalam reramai cucu Puan Emak, Caca yg paling kuat touching. Menangis kemain lagik. Hehe *Sorry Ca, mOk yu kutuk Ca sket ari ni* Bile duk calling-calling diaorang tu, tetibe attitude bertukar jadik cam mak-mak. Ye la, memang dah ade pangkat EMAK pun kan walaupun setakat EMAK SEDARA ! Bebudak anak sedara tu dah macam anak aku sendiri dah.. Aku kan kekadang kejenye banyak, tak de mase nak menanya anak sedara pelajaran macam mane. Tak denye setiap bulan aku nak check result test diaorang. Ape yg diaorang kaborkan, itu le yg aku tau. Tapi sebagai mak sedare ni kompem la nak sesuatu yg terbaik utk diaorang kan..

Dah la cite pasal diaorang. Nak cite pengalaman aku amik exam SPM plak. Aku exam SPM tahun 2002. dah sepuloh tahun berlalu. Rase cam baru semalam pakai baju sekolah. Lencana skolah taruk kat dalam tudung, bile Teacher Hay masuk kelas, baru sibuk nk tempek kat tudung kan. Mase skolah dulu aku bukan la budak cerdik pun tapi aku pandai. Kelas memang depan la kan. Mase nak SPM tu aku rase aku tak kalut mane pun.. Cam biase-biase jek. aku boleh tido lena. tak de masalah pape pun. Cume yg paling aku tak leh ingat, mase exam paper English, cam mane ntah pen aku boleh tercabut satu-satu, dah le tu, pen tu siap 'lompat jauh'. Pergh, terkena la Org sebelah aku.. Hehe..

Mase form 5 tu, ade satu subjek tu aku tak pernah wat latihan cikgu bagi. Subjek Modern Math. Haha. Dah le bile masuk skOlah menengah cam teruk sket Math aku. Tapi mase form 5 tu yg ngajor tu Cikgu Azman. Haha. Aku memang tak leh nak blaja Math mase tu. aku cakap ngan Cikgu Azman aku tak nak blaja tapi aku nak bagi dia 'A' untuk Modern Math. Yes, i made my words. Aku dapat 'A' dan mase tu jugak kelas aku hanye 18 Org je. 17 Org dapat 'A' dan sorang je yg dapat 'B'. Hehe.. Keajaiban tu dapat 'A'..

Mase exam STPM pun aku relax gak. Tibe time exam paper Ekonomi je aku gelabah. Sumpah memang aku tak minat subjek tu. Ekonomi 2 aku boleh la catch up, yg paper lagik 1 memang hancuss la. Memang tak minat gile-gile la. Jenuh aku cari mood nak study paper tu dulu. Bile result kuar, Alhamdulillah, ade jugak rezeki aku untuk masuk U :)

so, untuk student-student SPM, STPM, STPM Modular sem 1, take it easy. Jangan tensen-tensen pasal exam. Study tu biar berpada-pada, jangan paksa diri. bile dalam keadaan terpaksa, ilmu yg kite nak tu tak kan sampai ke tahap yg kite harapkan. Cikgu jangan lawan, kang tak berkat ilmu :) Tido kene cukup. Jangan paksa diri stay up untuk study, kang mase exam tertido tak tentu pasal plak. Biar diri cukup rehat dan Otak dalam keadaan tenang :) Jangan harapkan spot questions semata-sama. Soalan past years penting.. Then, bile dah abes exam tu, jangan duk gatal-gatal nak buku semak balik jawapan. Kang ade yg makin tensen. usaha dah, doa dah, so, tawakkal je la lepas tu. Benda dah dijawabkan :)

Incek Abang aku slalu pesan kalu time exam. sebelum jawab exam, bace doa penerang hati + al-fatihah + Surah al-insyirah. Jangan gooph-gopoh. bace soalan betul-betul. cari soalan yg mudah dijawab dulu, yg susah kemudiankan :) *Ni la pesanan beliau dari aku UPSR sampai le aku exam final sem kat UUM dulu. Sweetkan abang saye :) *


So, GOOD LUCK untuk semua yg duk kalut ngan exam ..


p/s : aku bukan spesis exam-oriented :) tapi aku plak yg berdebar tunggu result UPSR achik kuar :P
p/s/s : gagal exam tak bermakne korang akan gagal dalam idop :)
p/s/s/s : ade ilmu + kepakaran tapi kalu korang tak reti nk gune + share ngan Org lain, tak gune jugak

Monday, November 5, 2012

Sayang ~ Shae

www.tips-fb.com

Sayang by Shae <3



Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

p/s : ni lagu peberet aku buat mase ni :) cam mane ntah bOleh terjebak :) tapi lagu ni catchy je. Layan je. Tak menyesakkan Otak sangat bile dengar *senyumsenyum*

Mungkin lagu ni kene ngan situasi aku sekarang kot kecuali part 'Ku harap cintamu tak kan berubah*
sebab tak de sape-sape pun yg berkaitan ngan auat tu *sedih*

Okeh, kali ni 'jatuh tangga' lagik. dah buat confession. aku rase cam ngok ngek je mase buat confession tu. Maybe Org tu tak expect situasi cam tu akan terjadi. Ade benda yg berlaku tanpa memerlukan sebarang sebab :) dan saye pun tak de sebab musabab untuk pengakuan berani mati tu *pitam*

Ape yg aku rase, lebih lega sekarang neh. Walaupun tak de sebarang respon *sabar menanti*
Tapi keadaan masih terkawal dan tak de 'jurang' yang wujud
Alhamdulillah. tak de pape yg berubah :) dan semOga keadaan akan kekal begitu selamanye :)

*senyumsenyumsorangsorang*

Dear awak, saye masih waras dan saye tau ape yg saye perkatakan :) saye tak memerlukan sebab untuk menyukai awak  :P
Setiap manusia ade kelebihan, ade tarikan tersendiri tanpa kite sedari semua tu :)
Walaupun kadang-kadang saye rase awak la makhluk paling garang kat dunia ni :P *ampun*
saye selesa dengan keadaan sekarang.

 saye tak tau mane datang  perasaan tu :)
saye tak pinta perasaan tu wujud dalam diri saye :)
saye tak mintak perasaan ni berbalas..
saye sayangkan persahabatan kite :)

p/s/s : ni bukan sesi luahan perasaan cume saye nk express ape aku rase skarang neh :)

p/s/s : awak, saye pernah cube 'buang' awak, tapi saye tak 'mampu' T_T

Addin Lagik !

www.tips-fb.com


Assalamualaikum wbt :)

Lame kot tade cite pasal Addin :) So, ari ni special untuk Incek Boipren kesayangan neh :)

Incek Boipren kesayangan neh dah masuk 1 tahun 10 bulan :) Dah pandai lari-lari *Incek Boipren jenis tak suke berjalan dalam keadaan lemah gemalai* Tetiap hari kejenye duk berlari je ke sane sini..

Tak larat nak mengejar dh :) 

Sekarang Incek Boipren ni dah reti makan macam-macam bende.. Asek berebut makanan je kan. Dah pandai makan sendiri.. Cume malas nak pegang bOtOl susu jek.. Tapi yang paling tak menahan, kalau bab mintak air. Lambat je kasik, dia jerit mintak air macam kene dera @_@ Kalu kat umah bOleh consider lagik la, tapi kalu kat kedai makan, tebal 4 inci leh muke T_T

Mulut pun cam masak popcOrn. Pong pang pong pang. Asek ajakl menyembang jek. Ade few words yg dah clear sebutan. Cam Air, ayah, mama, ika, gajah, nak.. tapi yg menyedihkan beliau still tak leh nak sebut name aku. Asek duk panggil 'WU' jek T_T

Yang bagusnye Incek Boipren ni, beliau bukan jenis bangsa suke meragam. Seminggu Ibu tinggalkan kat Tok Kah, tak de pun duk meraung terkenang kan Ibu or Ayah. Selamba jek. Bagus benOr leh. Kalau bab memanggil Org, bile beliau sedar tersalah panggil name sesape, cecepat je tukar panggilan :) Good bOy :) 

Kejap je mase berlalu kan, rase cam baru semalam Incek Boipren jOin family kiteOrang. Lagik 2 bulan cukup 2 tahun :) 

Jom Layankan gambOr Incek Boipren kesayangan neh :) 



Bulat je muke. yg belakang tu kompem bukan aku :) 

Ni muke mintak dikasihani :) *membodek*

Harta Boyu, harta Addin n_n

"Aish, lembab siot internet"

Nak landing tu, pOrt mesti baekkk punyer la 

Haip, pandang camera la !

Muke inesen gile !

ni je cite pasal Incek Boipren kali ni. Beliau dah balik Chendor ari Sabtu lepas. Sunyi sepi umah..
Meh balik Tok Kah, meh :)

p/s : Hate to be da last 'Option'

tt