Tuesday, August 23, 2011

Cita-Cita - Tercapai atau Terkapai??

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Wah, dh masuk minggu ke 3 Bulan Ramadhan yang penuh barakah neh :) Seminggu jee lagi Syawal akan menjelma.. Sayu hati apabila memikirkan Ramadhan yang bakal berlalu pergi.. Termenung seketika.. Adakah tahun depan akan ade lagi Ramadhan untuk kita? Mungkinkah Ramadhan kali ni Ramdhan yang terakhir buat kite? Perbanyakkan la dOa di bulan yang mulia neh, semOga masih diberi kesempatan kepada kita untuk bertemua Ramadhan di tahun hadapan :(

Back tO da tOpic :) Cita-cita - Tercapai atau Terkapai??? Hehehe.. 2,3 ari neh asek duk teringat zaman blaja dulu.. [Ni gara-gara semalam berbuka makan POPIA BASAH] Ape cita-cita kOrang mase kecik dulu erk?? Aku mase kecik-kecik dulu, mase mule-mule masuk skOlah, nk jadik DOKTOR.. pergh, bukan main lagik cita-cita yerk.. Pastu bile dah masuk dalam darjah 3, tetibe nengOk Org pakai unifOrm pOlis, nak jadik pOlis le pulOk.. padahal time tu manje berkededek ! Hahaha.. Mongots kan..

Bile lame-lame tu, rase cite-cite yang ade tu x bape best.. Yela, kengkawan sebuk nk jadik pOlis jugak.. Siap pikir lagik, xkan satu kelas nk jadik pOlis kan.. Dah tu, keje-keje lain sape nk keje.. [Mase tu katak bawah tempurung lagik.. Macam skOlah aku je wujud kan Malaysia neh] Masuk darjah, Otak dah matang, cite-cita pun dah berubah.. Nak jadik PEGUAM la pulOik ! Huh ! BesOr benOr cite-cite !

Cite-cite tu bertahan la sampai aku masuk skOlah menengah.. Haha.. lame jugak bertahan tu, Pastu, nak dijadikan cite, satu ari tu aku duk belek-belek la bOrang UPU [ mase tahun 2OOO pakai bOrang lagik utk kemasukan IPTA] tengOk le pulOk syarat-syarat kemasukan bagi cOurse Undang-Undang.. Maklumla, nak jadik peguam kan.. Belek punye belek, skali tengOk syarat :

LULUS CEMERLANG SUBJEK SEJARAH !

Hadoi, masak ! Dah le mase fOrm 2, sejarah jammed gilOs! Satu hapee pun xpaham, Padahal cikgu sejarah mase tu garang gilOss.. Cikgu Hanita Hanem Darus.. Pergh, ingat tu name cikgu ! Bile exam sejarah jek, markah mesti nyawa-nyawa tuntung jek.. Cam tu ke nak jadik peguam.. Masuk je fOrm 3, mule xde cite-cite dah.. Blaja untuk exam PMR je.. Pastu rase subjek sejarah tu makin payah, cancel nk jadik peguam.. Hahaha.. BengOng.. Bile kuar result PMR, dapat masuk Kelas Sains Tulen ! Huh, nak jadik ape plak pas skOlah neh.. Selama duk kelas Sains neh, Org asek cakap.. xpe, kelas sains neh cerah mase depan. Cerah hapenye kalu asek exam subjek Sains xpernah nk KREDIT pun. haha..

Gile tu, duk kelas Sains Tulen, tapi subjek-subjek yang berkenaan langsung x minat. Add Math?? Tiru Fizie, Pijen, Adi, Syila, Anis ngn Ina memanjang... Nak pinjam ngan Org lain segan.. Maklumle time tu, jiran terdekat ngan aku dalam kelas Achik ngn Zura -Otai Otai kelas aku neh- Achik jadik cikgu math rase skrg neh.. Kelas kimia, aku duk berangan.. Xberkenan  ngan cikgu..  Masuk kelas, duk perati muke cikgu jek.. duk berangan nk putih macam cikgu.. Ampun ye cikgu Wan Norizam :)

Bile result SPM kuar, Alhamdulillah subjek-subjek sains termasuk Add Math, kredit ! BijoK jugOk aku yerk.. Tapi aku xdapat masuk U. Tersalah isi bOrang. ni gara-gara ade seniOr bengOng tu la.. Dia g ajOr aku, kalu nk masuk Uitm. dalam bOrang UPU tu isi semua cOurse kat Uitm. Masuk le fOrm 6, duk kelas Ekonomi pulOk :) Sekali lagi bala menimpa idup aku ! Ye la, xpernah blaja ekOnOmi.. tetibe nak kene blaja.. Mase neh la, terpikir cite-cite baru..

Cite-cite baru?? Iyer ! Nak jadik PENSYARAH BAHASA ! Wah, Mabeles gile  cite-cite.. Alkisahnye, mase minggu Orientasi fOrm 6, kne amik signature cikgu-cikgu yang ngajOr fOrm 6. Memandangkan aku ni mmg asal budak SMK Tg Intan Zaharah, senang le aku nk mintak tandatangan cikgu, tambah lagik majOriti cikgu kat skOlah tu kenai aku.. Mane x kenai budak nakal tapi baik ati dan berkepimpinan la kate kan [ Aku x kate bekas Pegawai Pelajaran Dungun merangkap Ketua Sektor Pengurusan Sekolah, Jab Pelajaran Negeri Terengganu yang kate]... Mase nak amik tandatangan Cikgu Mohd nOr, cikgu BM merangkap Warden Asrama aku pun tanye le "Jannah, besOr kekgi nk jadik bende" Selamba labi-labi je jawab.. " Pensyarah Bahase cikgu" Bulat mate cikgu tu pandang aku.. Xtau lagik dat time yang BM fOrm 6 neh payah tahap babun.. Cikgu cakap bagus cite-cite aku tuh.. Bile dah mule blajO BM form 6, terus terpadam cite-cite tu. Huh ! BiOr le xde cite-cite cam tu.. Langsung xkene ngan jiwa.. Sampai le abes skOlah, xde  cite-cite dah.. Hahaha..

So, bile dah kuar UUM, dan keje ngan  jawatan sekarang., aku rase idup neh perlukan cite-cite untuk pandu kite ke kehidupan yang lebih baik.. Dengan syarat cite-cite tu disertakan dengan usaha, bukan setakat duk mencanak dalam Otak jek.. Macam Mat Jenin..  Hahaha.. Tapi, alhamdulillah, sekurang-kurangnye keje aku sekarang neh, ade la kene mengena  ngan hape yg aku blaja kat UUM dulu :) Walaupun x segempak keje Org lain, tapi aku puas ati sebab keje aku skrang BEST!

Kesimpulannya, cite-cite yang aku duk idam-idamkan dari umur 6 tahun setengah sampai fOrm 6 tu belum dicapai tapi aku tak terkapai-kapai.. Mungkin buat mase neh, cite-cite tu bukan sumber rezeki aku lagik.. Tapi sape tahu akan datang, aku jadik LECTURER kan.. Hahaha... InsyaAllah...

p/s : Tak salah untuk bercita-cita.. Janji cita-cita tu x tenggelamkan mase depan kite...

2 comments:

IeDa said... [Reply]

cita2 pertama aku: jadik cikgi! haha

Nuyue Jannah Bt Muhammad said... [Reply]

@IEDA : wah.. cita cita kamu tercapai :)

tt