Monday, December 26, 2011

Wishlist For 2012 ~~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

ade 4 ari je lagik nk menjengah ke tahun 2012. Org smue dah sebOk sebOk duk deretkan wishlist. Memacam bende dh disenaraikan. Aish. Aku??

Rase cm xde bende kOt nk... Bunyik cam hOpeless.. Tapi sebenarnye TAK !

sO, sempena kedatangan tahun 2012 ni..

aku xde senarai target untuk aku achieve sepanjang 365 hari di tahun 2012

aku xde senarai barangan yg aku nk dapatkan

aku xde sebarang azam untuk sepanjang tahun depan

GILE ! Macam Org xde matlamat idOpkan :|

CUME..

Satu je aku nak.. SemOga aku diberikan KEKUATAN plus KETABAHAN plus KECEKALAN HATI plus diberikan kesihatan yg baik, bukan sahaja untuk aku, tapi seluruh kaum keluarga aku dan mereka-mereka yg sangat close ngan aku :)

Cume memerlukan hati yang kering. Sbb bukan senang nk dapatkan ketabahan, kekuatan dan kecekalan hati untuk menempuh setiap ari dalam kehidupan kita. Kalu kita x kuat, xtabah, xcekal, kite akan cepat dOwn. Lagik lagik la dengan keje aku ni kan :) Nak tingkatkan prestasi keje, kne kuatkan ati jugak. nak tepis segala anasir anasir jahat di sekeliling ..


Tahun depan will be a tOugh year :) Sejauh mane ketoughan tu aku x sure sbb belum leh ukur :)

p/s : Alhamdulillah, rezeki Allah ade di mana mana saje di muka Bumi ni dengan syarat kite kne rajin berusaha, bukan hanya duk tercOngOk tunggu rezeki jatuh dari langit :)

p/s/s : Bukan smua Org yg mengatakan mereka 'rapat' ngan kite akan ade di sisi kita setiap kali kita dilanda musibah :) Hanya keluarga kita akan sentiase ade utk kite :)

Mimpi ~~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Samat pagi kawan - kawan :)

Hampir 2 minggu tak up pape entry. Busy plus buat buat busy :) Ngeh ngeh .. Nak update, tapi idea kering. Tak tau nk taip ape. Mungkin Otak senak ngan tOuch pOint yang bertOuch tOuch tu..

Okies, back tO the tOpic :) Malam tadi aku mimpi bende yg aku rase tak patut kuar dalam mimpi aku. Mimpi pasal Org yg xrapat ngan aku. Kenal cam tu cam tu jek. Pernah sekapal dalam kerjaya. Erm. ketepikan sOal tu.

Dalam mimpi tu, beliau bersama suami mengalami kemalangan jalan raya. Si suami beliau cedera parah & dimasukkan ke ICU. Wad ICU yerk bukan ICU Jabatan Perdana Menteri. Manakala beliau meninggal dunia di tempat kejadian. Dalam mimpi tu, muke beliau pucat giler. Yela, Org dh mati mesti le muka akan pucat kan. Yang menjadi persOalan, nape mimpi pasal beliau?? Sedangkan sebelum tidO malam tadi, xde pun aku terpikir Or teringat pasal beliau.

Hurm.. Org kate, kalu kite mimpi ade Org meninggal dunia, umOr Org akan berkenaan makin panjang & lambat lagik nak meninggal. Sejauh mane kebenaran tu, tak dapat nak dipastikan.

Walaupapepun, aku dOakan beliau dan keluarga sentiase dipanjangkan usia, dilimpahkan rahmat Oleh Illahi. Lagi pun, tu mimpi je kan.. Erm.. Mintak mintak tak de pape yang berlaku..

p/s : Tahniah pada kengkawan yang dipinang & dirisik pd minggu ni :)

Wednesday, December 14, 2011

Pertengahan Disember ~~~

www.tips-fb.com

SecOnd entry fOr tOnite :)

ari ni 14 Disember 2011 :) tetibe teringat kenangan 8 tahun lepas :( Kenangan yg membuatkan aku tersenyum kelat =)

dan selepas 8 tahun, saye mula memahami ...

1. kenapa saye perlu minum susu
2. kenapa saye perlu pilih milO berbanding nescafe
3. kenapa saye x bOleh makan megi
4. kenapa saye perlu menjadi matang
5. kenapa saye perlu belajar berdikari

DULU..
1. saye selalu membebel bile awak suh saye minum susu. awak kate susu bagus bile perut kOsOng tapi saye pilih yOgurt :) saye suke tengOk bile muke awk bertukar jadik biru bile saye pakse awak makan yOgurt dan awak akan marah marah bile saye kate susu tu bau BUSUK

2. saye selalu tarik muke bile awk pesan ,
"Minum milO, nescafe ni leh wat awak migrain, kafein x elOk utk kesihatan'
Saya tarik muke bile awak gantikan cOke saye ngan milO..
saya buat buat muke bile awak pesan kat Zie suh ingatkan saye utk minum milO kat kantin sblm tidO

3. Saye rase nak lempang awak bile awak pakse diri keluar belikan saye bubur nasi
semata mata nk suh saye isikan perOt kOsOng saye
padahaal, awak demam, awak redah ujan,
esOknye, awak x bangun g keje.. sian awak..

4. saye selalu terpikir bile awak pesan suh saye berdikari
saye x pernah terpikir yang 1 ari nanti awak akn tinggalkan saye ,
untuk ajar saye menjadi lebih matang,
tapi awak akan cakap
"saye x kan pernah tinggalkan kawan baik saye, kite kawan sampai mati"

HARI NI.. setelah 8 tahun berlalu,

Tekak saye akan rase perit setiap kali milO melalui kerOngkOng..
Tekak saye akan rase lOya setiap kali yOgurt menjengah kerOngkOng ini...
Tekak saye akan rase sempit bile telan bubur nasi..

Setelah 8 tahun juge..
saye memahami kawan baik xkan pernah terputus hubungan
walaupun kite berada di kOOrdinat berbeza..
kawan baik x kan pernah melupakan kawannya
walaupun status kita telah berbeza..



Walaupun awak dh xde di sisi saye, alhamdulillah, saye ingat pesan awak. saye jage diri saye baik baik.. saye dh x nakal cam dulu, saye xpernah cari pOoh lain utk gantikan 'pOoh' saye,
saye belajar untuk berdikari dan berfikiran lebih matang..
saye xpernah lupe setiap kali 14 Disember bertenggek kat kalendar..
Happy Birthday awak !
Walau di mane pun awak berada, saye dOakan awak akn sentiase dirahmati, dilindungi, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan :)

saye nak awak tau, awak kawan terbaik yang pernah saye ade !
terima kasih !

p/s : 'saye xkan belikan awak pOoh, sbb sayelah pOoh utk awak'

p/s/s : saye rindukan '8 tahun' yang lalu :(
saye sayang  POoh saye...

Biarkanlah ~~~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Tajuk entry kali menggambarkan kepasrahan hati ketika ini. Ceh. Geli la ! Tapi kan, tu la realitinye.
agak sadis, agak pedih, sepanjang 3 minggu kebelakangan neh. 
nak bernafas pun, rase tercungap cungap. Oksigen x berape nk berjalan sampai ke Otak.
kesannye?? kelesuan menyelubungi jiwa. Argh !

Nak dijadikan cite, sepanjang 21 ari yang lebih, yang kurang neh,
banyak kOntrOversi, prOpaganda, spekulasi, prOvOkasi yang telah bertandang ke telinga aku.
Aish, Demi Allah, rase dOwn yang teramat.
Tapi, bile kite tunjukkan yg kite ni dOwn, Org akan anggap kite ni lOser.
Owh, xkan sesekali hOkeh !

dan pada mereka-mereka yang berkenaan,
anda berhak untuk berkata, meluahkan, melOntarkan ape sahaja
isi hati, ketidakpuasan hati, kegeraman anda pada saye..
saye x kesah, saye x peduli, saye x amik pOrt..

anda berhak menilai saye,
memberi markah pada segala tentang diri saye..
TAPI 
anda tak berhak untuk MEMPENGARUHI orang lain..

Alhamdulillah, saye masih tabah, saye masih bersabar :) Teruskan la usaha murni anda untuk terus mencOmOtkan saye di mate masyarakat :) saye tak tergugat :)
Saye juga manusia biasa yang x lepas daripada melakukan kekhilafan. 
saya x sempurna.. tapi saye cube untuk menyempurnakan kehidupan mereka yg di sekeliling saye..

TERIMA KASIH pada mereka yg memahami situasi saye,
TERIMA KASIH pada mereka yg sudi mendengar luahan hati saye..
TERIMA KASIH pada mereka yg memberikan nasihat yg berguna :)
TERIMA KASIH kerana sentiase ade bile saye memerlukan :)

DAN..
Saye memaafkan andai ade sesiapa yg tersalah anggap, tersilap menilai dan tersengaja mengumpat/mengata saye. saye tau, anda semua tidak berniat utk berbuat demikian :)

DAN
Saye juga memOhOn maaf andai ade yang terluka/terguris dengan sikap saye..
I'M NOT PERFECT !

p/s : dalam idOp, kite x perlu menabur kata kata untuk meraih simpati.
anda berhak untuk membuat penilaian, tetapi penilaian anda belum tentu mampu mempengaruhi Org lain :)

p/s/s : saye x kesah Org x suke saye :) sbb saye bukan jenis PEMBENCI :)

Wednesday, December 7, 2011

Owh Saye KERINDUAN !

www.tips-fb.com

budak gumukss bertudung kunem :)
Assalamualaikum wbt :)

Aish sangat parah kerinduan ketika ini :)

* rindu nk lepak kat library sambil online VF bersama Amwar :)
*rindu nk berebut naik bas biru kuneng 
*rindu nk kene halau dari kelas CCT
*rindu nk daki tangga FPK semata-mata nk g KO K :)
*rindu nk masuk kelas Maritime &Seminar
*rindu nk repeat paper Management :)

*rindu bihun sup Nongka 
*rindu nk beratur beli nasik kat Mak Ngah 
*rindu nk jadi budak Intaff
*rindu nak jadi penghuni DPP Petronas
*rindu Tasik Guthrie.. 
*rindu Paras 1 Blok G
*rindu nk bersengkang mate wat nOta, aisemen
*rindu nk bertekak ngan pakcik pakcik UK
*rindukan Pusat Sukan UUM

dan sesungguhnye, saye rindukan semua kenangan di UUM :( Rindukan kawan-kawan UUM saye :(
Andai mase dapat diputarkan kembali..........

p/s : Alhamdulillah, kenangan itu menjadikan saye seOrang MANUSIA :)

Wednesday, November 30, 2011

Firdaus ~~~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

FIRDAUS?? Oit hape tetibe name LELAKI jadik tajuk entry neh? Erk, Firdaus tu sebenarnye name salah satu bilik kat ASPURI SMK Tengku Intan Zaharah. Eh, kat mane tuh? Alah, skOlah lame aku dulu.. 7 tahun menimba ilmu duk membanting tulang sebelum tercampak ke hutan SintOk yang terchenta :)

Alkisahnye, mase aku fOrm 5, tahun 2002, ntah macam mane, aku yang sengal dan x pernah nk idOp ikut peraturan neh, telah dilantik untuk bersama-sama membarisi skuad pengawas asrama. Alah, pengawas asrama je pung, bukan pengawas skOlah :) xpela, x rase pun nk pakai baju skOlah kaler biru. Mase skOlah rendah, dh bOsan memakainye. :) Cet, abaikan cite tuh. So, kami yg duk di barisan depan neh, Aku, K.Mimie, K.Semoh, K.Yah, Along, K.za ngn Tinie telah ditempatkan utk menginap di Firdaus sepanjang tahun berkenaan :) Eh, lupe plak, K.Normay pun same-same ngan kiteOrg. Maklumlah, mase mule mule perlantikan tu, K.Normay dapat jadik bOs besar kami semua, sebelum K.Ngah amik tampuk pemerintahan :)

Nak dijadikan cite, aku ngan Tinie le yg termuda antara kami semua [TIPU ! Tinie paling mude] So, best sebenarnye bile duduk sebilik ngan kakak-kakak neh. Ye la, bangun lambat, ade Org yg tOlOng teriakkan kat telinga suh bangun. Wat salah, ade Org tlg nasihatkan. Berbanding tahun sebelumnye, duduk ngn yg sebaye smuanye :) Sangat best hOkey !

Kami bukan duduk Berlapan jek. Ade jugak penghuni cilik 3, 4 Org yang slalu berkunjung ke bilik Firdaus neh walaupun slalu kne buli. Sape lagik kalu bukan WAtif, Kidtun, Elly ngan Amy. Memanjang kene buli, tapi setia membuat kunjungan x kira pagi ke petang ke malam ke.. Ade jek terpacak kat depan pintu bilik :)

Banyak kenangan selama duk bersama-sama neh. Yang paling aku x leh lupe, kene rOtan ngan Cg Liza (Warden Asrama dat time). Gara-gara pOnteng skOlah. nk wat cam ne, sehari sebelum tu black Out, bukan satu Dungun jek Ok, klu x silap satu Semenanjung Malaysia. Jadik, unifOrm skOlah x sempat nk irOn. Berkedut bagai le.. ngalah kain rOpOl-rOpOl. pagik tu kami g skOlah, ntah cam mane, ati tergerak nk balik awal. Skali, warden wat spOtcheck mase kami ngah sedap tdO. ape lagik, berbirat le betis :)

Pastu, slalu kne marah ngan makcik kantin sbb tray slalu lesap. Mane tak lesap, kami malas nk turun makan, suh bebudak tlg amik kan makanan. So, berderet le susunan tray dalam bilik :) Tu belum lagik masuk cite kehilangan tv kat bilik study . Hahaha.. Ade satu minggu tuh, bukan minggu balik kg la. So, K.Semoh ngan K.Mimie ni nk tengok sangat WWF kat tv3, tapi tv blh tengOk sampai pukul 10.00 malam jek. Nak dijadikan cite, bile smua bdk dh masuk bilik, bOleh diaOrg g angkut tv tu bawak masuk bilik. EsOknye, pepagi bute kecOh, tv kat hOstel ilang. Padahal elOk jek tv tu duk bermastautin dalam bilik kami.

Macam - macam bende jadik. Bile kami lapar, kami 'fly'. Pak Guard mase tu spOrting, janji ade habuan utk diaOrg skali :) Ponteng study, bukan sOrang je x pg, abes satu bilk x turun :) Duk tidO dalam bilik :) Macam -macam la.. Tapi alhamdulillah, walaupun kami nakal, tapi kami tetap menjadi manusia yg bergune. masing-masing dah ade kehidupan yg memuaskan :) Si kakak-kakak tu semua dh berumah tangga kecuali K.Yah. Tinie pun dah :) Aku??? OpkOs la belum lagik :)


Tinie aka Culex + Aku -nape tinggi kami sebaye-
me + k.yah
Ni jek gambOr-gambOr je yg ade.. yang lain xdapat. ni pun belas ehsan dari k.Yah.

p/s : wahai kakak-kakak ku, bile nk wat reuniOn neh :) rindu nk bergOsip gOsip

Aku Tak Paham :|

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Aku tak paham ! Erk. kali ni tajuk entry agak cam bebai. tapi sumpah ! aku mmg x paham :| Apesal aku x paham? sbb mmg aku x paham. Jenuh nk pahamkan diri aku neh. Nak kate akai lembab, erk xde rasenye. nk kate space kOsOng dalam memOri aku dh berkurangan, rasenye x kOt. kapasiti kekOsOngan tu maseh banyak :) Nak tau ke ape ke bende yg aku x paham tuh. jOm :)

Mula-mula mengata bagai nak rak, then jadi besfren 
keep wOndering dalam Otak aku. cam ne la tu kan. senang cite. Seorang manusia A duk bersama-sama kawannye, then manusia B lalu, tanpe ade sebab manusia A pun duk pOt pet pasal si manusia B. Sedangkan manusia B xde wat pape pun kat dia. Mungkin ade la perangai manusia B yg agak annOying. Then, few mOnths later, manusia A dan manusia B menjadi BEST FRIEND. tidak ke menjadi kepelikkan, Org yg kite duk mengata bagai nak rak, at the end menjadi kawan baik kite.
p/s : mungkin kekurangan manusia B menjadi pelengkap kepada kelebihan manusia A .MUNGKIN !!!


Kawan baik mengata kawan baik
Yang ni lagik aku x paham. seOrang kawan baik mengata kawan baiknye sendiri :| Cam mane la tu. Senang cite, cam ni la. Manusia C berkawan baik, rapat & dengan erti kate lain kawan sehidup semati ngan Manusia D. Tapi malangnya, di belakang Manusia C, Manusia D mencanang, mengeji, mengata Manusia C di hadapan kawan-kawan yg lain. Segala keburukan, kelemahan, kekurangan Manusia C abes dicanangkan tanpa sedikit pun rase bersalah. Walhal, di depan Manusia C, Manusia D bukan main lagik duk memuji dan melambung lambung Manusia C. Apekah maksudnye itu? Benar kate Org Org lame. Kawan baik kite mampu menjadi musuh yg terbaik utk kite

Berkemampuan tapi...
 Berkemampuan ni sangat luas perspektifnye tapi hari ni aku nk fOkus pasai hal kewangan. Selama 3 tahun duk keje ngan masyarakat. aku terpikir nape Org-Org kite ni suke wat-wat susah & tak berkemampuan. sedangkan, pada hakikatnye, mereka mampu dan lebih mampu dari mereka yg tergOlOng dalam senarai e-kasih. Sampai bile mentaliti Org-Org sebegini akan berada dlm takuk cam ni? Berderet lagik kat luar sane Org yg x berkemampuan & memerlukan, tapi mereka masih lagik mempunyai harga diri & berusaha untuk mencari sumber rezeki bg meneruskan kehidupan. Isk, pening !

Tak reti bersyukur...
Dalam idOp kite, kite xkan akan dapat sepenuhnye ape yg kite nak. But, at least, kite dapat. Nak memuaskan ati mmg payah. Kadang kadang kite sendiri pun x berpuas ati ngan diri kite sendiri. Kite kne pandai bersyukur. Bersyukur ngan rezeki yg kite dapat dan bersyukur dengan segala hape yg ade di sekeliling kite. So, belajar la bersyukur :)


So, ape yg aku listkan tu, antara beberapa bende yg aku x paham la. Banyak lagik sebenarnye. Cume yg ni je dulu aku taip. Dah jenuh nk pikir :)


Bukan setakat aku yg xpaham aka keliru.. budak neh pun same

p/s : aku rase aku dh tua [mmg dah tua] lupe tarikh, lupe umO anak buah :)

Friday, November 25, 2011

How does getting rewarded through sharing sound like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

www.tips-fb.com

How does getting rewarded through sharing sound like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Tuesday, November 22, 2011

Tade Le Teruk Mane Pun ~~

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Wah wah, senyum sampai telinga :) nampak segala bagai lesung pipit :) Mane x senyumnye, malam tadi dh puas bersOrak bagai, sOre hampir hampir nak ilang, darah turun naik, jantung berdegup 180kmj. Aish. Alhamdulillah, nasib menyebelahi team Harimau Muda. Dengan penalti 4-3, pingat emas bOla sepak sukan sea ke 26 jadik hak milik Malaysia. Bangga menjadi warganegara Malaysia :)

Tapi sebenarnye kemenangan Malaysia malam td xde kene mengena pun ngan tajuk entry kali neh :) Sajek kasik intrO pasai bOla. mOod bOla x berkesudahan lagik :) 



Entry kali neh berkaitan kehidupan SINGLE aku. Aik, pasaipa plak neh :O :O Bile dh masuk umO 26 tahun neh, ade Org yang beranggapan, single diusia begini bOleh dianggap as LOSER ! Apekejadahnye kan. hOkeh la, bagi aku single tu bukan le big prOblemO sangat kan. Yela. aku rase ngan tuntutan keje aku skrg neh, senang aku single, senang aku nk kemana-mana. tade terikat ngan sape. 

Payah gak wei. bile ade BF yg xleh nak memahami keje kite. nk g mane mane nk kne mintak izin bagai, ngalahkan Org dah nikah kawen neh. haha. hadOi. bagi aku, selagi aku xberstatus kepada incek suami, maknenya dia xde hak nk cOntrOl idOp aku. maap yerk kalu ade yg terase. Keh Keh. 

Single ke dOuble ke triple ke.. xsemua xpenting. Janji dia bahagia ngan idOp yg kite duk jalani hari-hari. Xgune kalu kO ade duit banyak, bf yg sayang kO bagai nk gile, tapi idOp kO xhappy :) Jalani kehidupan ngan penuh ceria. Bile kO nk lOmpat, kO leh lOmpat. bile kO nk menjerit, lOntarkan je vOkal kamu :) Malaysia is a freedOm cOuntry :) Macam aku, bile aku rase aku nk sengih, aku sengih sepanjang ari.. bile nk mOody, duk diam - diam . Haha.

Kesimpulannye, kehidOpan SINGLE MINGLE neh bukan sesuatu yg meLOOSERkan anda. Hayati kesinglean dengan penuh khusyuk. Bile dh dOuble, chances nk single balik tu dah tipis. Keh Keh. dan, jangan lah kite melabelkan Org yg dah berusia 25 tahun ke atas & still single tu LOOSER ngn TAK  LAKU. Haha. Banyak lagik bende lain diaOrg nk pk selain mendOublekan idOp mereka :)

p/s : x salah sesekali merendahkan keegOan utk membuatkan Org lain tersenyum :) sebab senyuman mereka mampu memberikan sinar kebahagiaan dalam idOp kite jua :) 

p/s/s " aish. xsempat lagik nk menjenguk si kembar n her baby :)

Erk.. x sempat nk cari yg tudung kaler PINK 

Thursday, November 10, 2011

Wish U Were HERE !

www.tips-fb.com




All those crazy things you said
You left them riding through my head
You’re always there, you’re everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn’t think about it, just went with it
You’re always there, you’re everywhere
But right now I wish you were here

p/s : Lagu neh xde kene mengena sesape pun.. Dem dem !

Wednesday, November 9, 2011

PengOrbanan ~~!!!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt semua :)

mOod : hachumm + srOot sreet :|

secOnd day keje. demam masih bermaharajalela. Ohs sangat sadis. mOod nk keje tOtally ZERO. Ngeh ngeh. Duk umah? Lagik le pening. Kalu x masuk Opis, bukan bermaksud enpOn duk diam, lagik le kuat menyanyi.. Sampai tahap nk baling ke lOngkang. Heh !

Okeys. back tO tOpic. ari ni ari raye ke 4. raye?? raye aidil adha la.. raya kOrban :) ari lepas incek bOs ade wat kOrban perdana kat paka. Besh ! [tetibe senyum gatai !] Dari pagi duk bertapa. sampai bau dah tukar jadik bau lembu. huh ! baju pun dari kaler putih abes jadik cOmOt .. huhu.. Walaupun ade insiden, yg memeranjatkan jantung dan menyebabkan hati terluke secara tibe-tibe, prOgram kOrban berjalan dengan lancar..
muke ceria padahal perut lapOr.. ngeh ~                                            
Tahun ni incek bOs tumbangkan 30 ekOr lembu utk kOrban perdana neh. aish. sOnOkkan :)

Sekali lagik kembali ke tajuk entry. PengOrbanan?? PengOrbanan neh bukan sekadar bermaksud sembelih lembu kerbau itik ayam segala bagai, tapi ape yg pernah kite lakukan dalam idop, ape yg pernah kite lepaskan and sO on. Setiap Org pernah berkOrban cume disedari Or tanpa disedari :) Ade yg terluke kerana pengOrbanan tu, ade yg happy dan ade yg macam-macam :) -dah melalut-

Contoh yang paling senang nk lihat, pengOrbanan mak ayah kite selama membesarkan kite. dari kecik sampai kite skOlah, sampai masuk U, sampai le beranak pinak. tapi pengOrbanan mereka tu terbalas ke x? hanya kite je yang mampu menjawabnye.

tade pape nk update lagik kOt. babai :)

p/s : jgn pernah ditanye ape pengOrbanan Org lain pd kite, tapi muhasabah diri, selama kite idOp bape banyak dh kite berkOrban utk Org lain :)

p/s/s : aish. ati saye melayang layang dh. isk.

Thursday, November 3, 2011

Tersampuk Antu Kemalasan

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt semua :)

Wah, tajuk entry kali neh cam seram sketkan X_X hehe.. sebenarnye xde pape yg angker pun.. cume menjadi luar biase :) Tersampuk antu kemalasan? Eh, eh ! Ade ke name aku cam tuh ? -kompius jap-

Okeh, sumpah ! Minggu malas gile nk keje -Pengakuan berani mati- Bukan setakat malas nk g keje, nk bangun pagi pun payah gilOs. :( Aish. Ape la nk jadikan. Memang menyusahkan. Ok, ni lagik satu pengakuan. Memandangkan kemalasan tu berada di tahap yg tertinggi, jadual keje saye berubah. List tO dO yg berderet hanye dipandang sepi. Keh keh. Dasatkan. So, banyak le keje yg tertangguh, terpakse dicOver balik next week.. Bebai !

Bukan setakat keje kat Opis, keje kat umah pun jadik mangsa. Balik umah pas keje, makan, mandi, tidO. aiyark. Novel yg ade pun x terbace. belek-belek jek. eh. Enpon?? Lagik le malas nk melayan. bile bunyi, main tOleh jek. nengOk sape yg call, sms. Kalu x penting, abaikan. Biarkan diam cam tu jek. haha. Parah !

Dalam duk sebuk ngan kemalasan yg bermaharajalela tu, timbul le isu pasai keje. Erk. Ade rungutan dari manusia di sekeliling aku. Ye la, nak cari keje zaman skrg, semua kene pakai kabel. Kabel?? Letrik? Tepon? Eh, bukan yg tu le.. Kabel ni maksudnye Org dalam . Alah, Org yg bOleh menjadi stepping stOne utk tlg kite dapatkan jawatan yg kite nak tu. Isk, saye x SUKE ! Sangat kesian pd mereka yg xtau mane nak carik kabel. Ye la, belajar tetinggi, pastu bersusah payah nak cari keje. at the end, pas turun naik g interview, keje x dapat, dapat tau plak, Org yg dapat keje tu kelayakan xde, tapi dapat sebab pakai kabel.. Dush !

Then, semalam, aku jumpe sOrang ayah yg dikategOrikan sebagai ayah Mithali. sanggup bersusah payah carikkan keje utk anak dia. FYI, anak dia tu lelaki. muda setahun, dua dari aku kOt. anak tunggal. Memang terbaik la ayah dia neh, turun naik Opis carikkan keje utk anak dia. isk. kalu la arwah bapak aku ade lagik, xde le beliau nak wat macam tu. Erm. cukupla kan selame neh duk menanggung selama duk sekolah, takkan le keje bapak nk carikkan jugak...

Kesimpulannye, banyak bende yg berlaku minggu neh walaupun aku disampuk hantu kemalasan :)

p/s :  saya bahagia bile melihat kawan saya bahagia..

Sunday, October 30, 2011

Flying Without Wings ~~!!

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Cepat je mase berjalan :( Eh ! Mase pandai berjalan ke :-ss Erk, bukanlah, maksudnye cepat je mase berlalu. ari ni dah 30th October 2011. Aish, banyak lagik bende tak diselesaikan :|

Mood ari ni pun bercampur baur. Ye la, semalam kan Terengganu kalah 1-2 dalam final Piala Malaysia. Owh. ape kene mengenanye? Memang le kene mengena.. Semalam incek bOs wat prOgram santai Piala Malaysia. Spent my whOle day kat situ :( kesudahannya, sebakul baju x berbasuh. Kena basuh malam neh. Aiyark ! Malam ni plak ade date ! Isk..

Hokeh. misplaced kunci pejabat ! maner ilang ntah.isk. ni semua membantutkan keje. Grrr. Lupe bayOr bil celcOm. hah ape lagik. semuanye penangan bOla..

 dan akhirmye, flying withOut wings. melayang ntah ke mane !

p/s : bebaikah saye bile saye merasakan saye patut mencarikkan ati mereka.

Friday, October 28, 2011

Isk ! Memang X PATUT !

www.tips-fb.com


aku jumpe 'surat' neh mase duk kemas-kemas Opis petang semalam. Cam ne leh sampai Opis pun aku xtau. mesti Org pOs. xkn nak ngantO by hand ke.. 
tapi pape pun, ape hak kite nk mendOakan kecelakaan Org?? sempurna sangat ke kite, betul sangat ke tindakan kite? baik sangat ke perlakuan kite sampai nk berdOa macam tuh? 
walaupape pun, kite ade akal, kite ade Otak.. 
kite bOleh timbang, bOleh pikir mane baik mane buruk utk kehidupan kite..
renung-renungkan lah :)

p/s : amalan perlu seiring ngn perbuatan :)

Wednesday, October 26, 2011

Akhirnya Aku Kahwin !

www.tips-fb.com

Statement Paling Giler Pernah Aku Post =P












Assalamualaikum :)

Status yg kat atas tu aku pOst kat fb on 14th Oct 2011 ari tu. ade yg agak terkejut & ade yg gelak. keh keh. ye la kan. aku rase tu statement paling giler pernah aku pOst :) mane aku x kate giler, bOipren tade, pakwe tade, kekasih tade, tup tup.. skali kuar AKHIRNYA AKU KAHWIN !

Ekceli, AKHIRNYA AKU KAHWIN  ni tajuk salah satu nOvel yang aku beli. aku kan suke bace nOvel. Okey. mesti ade yg akan kate, muke siyes, jiwa keras, tapi bace nOvel T_T. aku memang ngaku aku antu nOvel. ye la, tensen weh, aseh bace bende yg siyes jek. sOmetimes kne bace gak bende yang santai. cam nOvel neh.


Novel ni biase - biase jek tapi leh wat aku gelak sOrang-sOrang. yang paling best, watak dalam neh pasal sOrang budak name DIANA, dia ni  DEBAB -erk, nickname aku time mude remaje- then, watak herO tu plak, SYAFIZI... Cite ni pasai kehidupan semasa, dak debab, yang slalu kne perli ngan Orang, dikategOrikan sebagai x laki and senang dipermainkan Org. tapi aku xde la feeling kan watak tu as diri aku. keh keh..

Dan, di alam realitinye, aku bukan le manusia yg pOyO utk annOunce sesuatu berita gembira ngan cara tu. ade care lain lagik kan. tapi xtau le kalu gile aku datang, kat kad kawen aku nanti, taruk tajuknye cam tu je. keh keh. lawak - lawak. dan pada aku, jOdOh aku belum sampai lagik. bakal suami aku x kuar lagik dari kuntuman bunge tulip =P

Okeh le, tade idea lagik nak taip. erk, paperwOrk nk bentang esk tak start wat lagik. aish mate panda lagik le aku malam neh :( bye !

p/s : fb aku, ikut suke aku le nak update ape kan :)

Tuesday, October 11, 2011

Keputusan Itu ....

www.tips-fb.com

"Jangan diletakkan maruah seOrang wanita itu, di telapak KAKI anda.. 
Walaupun.. wanita itu pernah melakukan kesilapan di mase silamnye "

p/s : kepada sesiapa yg berkenaan..
ari ni -11 OktOber 2011-
ari ni ari yg terakhir.. 
jangan pernah utk bertanya, 
jangan pernah utk mencari..
xkan ade lagik jawapan utk pertanyaan...
xkan ade lagik penemuan utk pencarian..
kesilapan saye... adalah KAMU !
its time tO say gOod bye T_T

Thursday, October 6, 2011

-Pencarian-

www.tips-fb.com




Kamu akan diCARI bile kamu diPERLUkan..
Kamu akan diHINDARi bila kamu tidak memBERI...
Sampai bile akan begini..
Di mana mereka..
Bila kamu mencari..
Bila kamu memerlukan..




p/s : dlm idop, kite perlu memberi agar kita tau erti menerima.. 
bukan hanya menerima, utk memuaskan ati kita sahaja.. 


Wednesday, October 5, 2011

Jage Tepi Kain Sendiri Hokeh !

www.tips-fb.com

Second entry fOr TODAY!

Berasap-asap telinge aku skrg neh. duk tahan marah. ade sesape yg bOleh nampak ke.. haha. Aku xpaham ngan sOrang minah neh. ape hal busuk hati sangat ar. nak kate bOdOh, mak aih, pelajaran tinggi dari aku. nk kate lawa sangat, xde pung ! muke cukup-cukup makan jek. nak kate keje best, xbest mane pun. Best lagik keje aku.

Yang aku peliknye, dari dulu sampai sekarang x abis abis nk menyusahkan idop aku. dah le dulu-dulu duk memfitnah aku, sampai ilang kawan aku sOrang. memang tahap kecelakaan minah ni sangat le tinggi. bile dah abis bab belajar, dia duk mencanang hal lain plak. weh minah, ko tau x, ape yg ko dah buat kat aku tu, xberbaloi ngan ape yg aku pernah nOlOng kO dulu. ni kuar bab mengungkit dah. ape la kO neh.

Ni yang skrg neh, duk menyebuk hal persOnal aku. wat pe nk menyebuk hal aku. aku xpernah pun ngamik tau hal kO tu. berape ramai laki yang pernah kO pasang, ape yg kO wat ngan diaOrg dulu. wei, ape yg aku tau pasal kO, aku simpan diam-diam dalam perut aku neh. tak naknye keaiban kO tu terbukak. isk isk

cume satu harapan aku, dengan bertukarnye status kO nanti, ko akan dibimbing oleh bakal suami kO ke jalan yang diredhai. cukup-cukup le tu duk mengeji, duk mencanang fitnah pasal Org. tak kemane pun nanti. aku ade life aku sendiri, kO pun ade life kO sendiri. jangan le sampai aku wat bende yg xpatut nanti. bertaubat la wahai perempuan ...

p/s : ape la nak jadik ngan dunia skarang kan.. makin maju dunia, makin kolot pemikiran manusia...

Wordless Wednesday !

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt semua :)

wOrdless Wednesday?! Rase nye xkan jadik wOrdless bile kamu bangun pagik jek, segala bagai masalah dah muncul. Gulp ! Tekak nk menelan air liur pun rase sakit semacam. Mungkin, kesan tidO lambat malam tadi . tidO lambat ke? bukan tidO yg tersekat-sekat. Erm. TidO pun ade tersekat-sekat jugak yerk. Kesudahannya, mOOd akan meragam sepanjang hari T_T. So, apekah jalan penyelesaiannnye ?

1. makan cekelat banyak-banyak :)

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa coklat merupakan makanan, minuman dan snek yang popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori, enak tetapi tidak berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. Yang nyatanya, coklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif. Sebagai contoh, kandungan zat di dalam coklat susu berbanding coklat putih. Coklat adalah satu hadiah yang istimewa untuk diri sendiri. Ia juga satu hidangan yang diketengahkan untuk pelbagai majlis keraian baik sambutan hari jadi mahupun majlis perkahwinan. Coklat umpama membawa mesej yang berkata, ‘Terima kasih’, ‘Saya cintakan kamu’ dan ‘Ia khas untuk diri saya’. Makan coklat adalah satu langkah memanjakan diri. Sungguhpun bagi sesetengah individu coklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.

Antara kelebihan coklat yang dikenalpasti:
a)         Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b)         Membantu menguatkan hafalan
c)         Membantu menajamkan mata dan minda
d)         Membantu memulihkan keletihan saraf
e)         Membantu menguatkan daya ingatan
f)          Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
g)         Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
h)        Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
i)          Melambatkan proses penuaan

2. Dengar lagu-lagu yang bOleh menceriakan jiwa 
 
accidentally in love by counting crows
layan lagu yg bOleh menceriakan balik idOp anda. jangan p dengaQ lagu yg lentOk lentOk. nanti makin le mOody tu menjadik-jadik. Esp, lagu-lagu jiwang yg meruntun jiwa. hadOi !

3. tidO !
cOmei jek dak neh tidO.. grrr



Orang kate tidO bOleh melenyapkan segala permasalahan yg duk membelenggu kite.. tapi bOleh ke kite tdO bile tau banyak bende yg duk bersarang kat kepale. Hokeh ! jOm tidO, arap pas bangun tidO kite dh x mOody. tu pun kalu tidO kite x diganggu Oleh sebarang anasir jahat =.= 



hOkeh, dah cukup untuk ari ni. kepale dah ting tOng gile. tekak dah mual. papai !

Tuesday, October 4, 2011

It's October Oredi Bebeh !

www.tips-fb.com

Assalamualaikum semua :)

Mulut dari semalam duk terkumat kamit nk membebel. then, whO will be da mangsa tO hear all da bebel things. Gosh. Aku memang tergOlOng dalam gOlongan banyak cakap. fOr sure le, aku suke bebel. grrr.. So, ape yang nk dibebelkan ari neh :-

1. Ari ni 4th October 2011, birthday kawan aku. happy 26th bday kawan. walaupun aku xleh nk wish directly, aku rase ni dah mencukupi. Okeh, kite tak pernah bermusuh, cume perkara itu masih menjadi jurang antara kita. hOpefully, everything will be nOrmal again. bile? dOnno. cume satu harapan sahaje. ayat KITE KAWAN SAMPAI MATI tu aku xtau bOleh pakai ke x lagik ..


2. Perkara kedua nk dibebelkan. Okeh, nape manusia ni kalu diri dia lawa [erk, lawa ke kalu bedak bertempek2 kat  muke] dia akan perasan dia bagus? Beb, aku xpandang la keLAWAan kO tu. aku kalu respect Org, aku respect kat Otak dia. kalu dia bagus, muke xlawa, bOdy cam tOng dram tapi Otak tip tOp, siyes aku tabik tOing tOing. sO, xyah le nk banding-bandingkan Org mengikut sifat fizikal. Natural beauty tu lagik bagus + budi pekerti yang baik + ilmu dunia akhirat = manusia yang mabeles.

3. PEKERJAAN. Straight tO da pOint. raye ari tu ade member time skOlah rendah datang umah aku. Act, terperanjat gak bile minah yang xpernah nk berkawan ngan Orang tu mencemar duli bertandang ke umah aku. Alah, time raye sape-sape pun bOleh datang, Open hOuse bhai. sebulan plak raye tu. Yang wat aku hangin. dia tanya aku, 'eh, kO keje mane erk skrg' aku jawab ngan penuh shy shy cat ' keje sini-sini jek, keje bese-bese jek' skali dia balas 'best ar keje ngan YB, smua Org kenal. netwOrking luas' HUH ! Ko pehal, tadi kO tanye aku, aku keje mane, skali kO sOund aku stepek. Wat the hell la kan. baik xyah nk bertanya, membazir ayaq liuQ jek.

4. BANGGA + BERLAGAK . Huh ! lagik satu bende tragik . xde maknenye dalam idup aku neh nk berlagak nk bangga ngan kehidupan aku neh., nak bangga hape? xde bende nk bangga pun. same macam Org lain jugak. keje utk makan, utk suppOrt idup, bersengkang mate keje siang malam untuk meneruskan idOp. yang nk berdengki ngan aku tu hape pasal. aku tau aku pun pernah jugak mintak tOlOng Orang, tapi nak dibandingkan dengan ape yg aku tOlOng Orang tu lagik banyak. ades, bukan nk mengungkit hOkey.

5. KEKAYAAN. erk, skrg neh ade duet semua menjadik. yang xberduet cam aku neh, Org x heran pun. aku x suh pun Orang sanjung aku.. erk. aku x heran pun ngan kekayaan neh. bukan leh bawak mati. aku bahagia  ngan idoP aku sekarang. Org lain punye pandangan, aku x kesah. aku x peduli. huh

Tu saje aku nk bebel. sape yang x suke nak bace blOg aku, tu hal kOrang la. blOg aku, hak aku nk tulis hape saje. Babai

p/s : Akai ada, pikiaQ biar jauh sket. jangan duk sejengkal jek.

Sunday, September 25, 2011

Makan Free...

www.tips-fb.com



Assalamualaikum semua :)

Since bulan pOse ari tu, rasenye ni la baru masuk ke belOg yang x brape nk chumell neh :) Sebuk tahap kebabunan PLUS ngan kemalasan yang semakin bermaharajalela neh, menjadikan belOg neh hampir-hampir bersawang. Cite raye pun xsempat nk update lagik.. Xtau le bile kerajinan akan timbul..

Back tO the tOpic.. memandangkan musim raya neh, ramai le yang berlumba-lumba untuk membuat Open hOuse, ade yang grand gilOs-gilOs, ade yang makanan hanya ngam-ngam hO ngan tetamu dan macam-macam lagik le.. MEsti pelikkan cam ne, tetibe aku terpikir nk wat entry pasal MAKAN FREE..

Begini ceritenya :).. Satu ari tu, mase duk melangut kat rumah [weekend le OpkOs, sbb time tu jek duk kat umah kan :)] aku duk membelek-belek la prOfile member-member yang ade dlm friend list Fb aku.. So, status kat wall sOrang hamba Allah tu dah almOst 2 minggu, tapi aku terperasan. Ye la, setiap ari x sempat nk bace smua kat prOfile Orang kan. sO, aku terjumpe la satu RUNGUTAN pasal OPEN HOUSE neh. Bace punye bace, rupe-rupenye status tu menjurus kepada Open hOuse Opis aku kat satu area tu. Jadi hamba Allah neh, merungut sebab beliau x dapat nak makan, aku x sure la hamba Allah berkenaan datang pukul berape ke majlis. sebab Org yang datang terlampau ramai dan xsempat le nk belek sRang-sOrang yang datang tu..

So, di sini aku nk menjawab le sedikit sebanyak rungutan @ cOmplain hamba Allah berkenaan :
" dear saudara/saudari,
  untuk makluman saudari makanan pada hari berkenaan telah disediakan makanan untuk tetamu dan jemputan seramai 8,000 orang. kehadiran tetamu pada hari berkenaan dianggarkan seramai 6,000 orang. rungutan saudara/saudari adalah yang PERTAMA diketahui dan didengar/dibaca.. Suatu kejutan yang termat rasenye. Pelik juge, Org-Org yang datang ke jamuan berkenaan selepas pukul 1.30 petang pun still blh makan. Adatlah, kalu kite ke jamuan raya atau Open hOuse, bukan semua juadah akan ade sampai ke penutup majlis.. "

Memang bab makan ni sangat sangat penting yerk. ibarat kate incek bOs, baik makanan tu berlebihan daripada x mencukupi.. Bukannye sebab majlis jamuan raye ni jamuan raye kerajaan Or berasaskan parti politik.. xkan ade majlis makan-makan yang dapat memuaskan ati semua Org...

So, saye pohon maaf kepada sesiapa yang berkenaan, sekiranya majlis yang kami laksanakan tu xdapat memenuhi piawaian selera anda. x semuanye akan menjadi sempurna walaupun di mata kita dah teramat sempurna.. Renung-renungkan lah.. selamat beramal :)

p/s : makanan yang paling best ialah makan free... hehe

Wednesday, August 31, 2011

Raya VS Merdeka

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :


Yea Yea.. Suda Raye! Hehe.. Terlambat sket update pasai raye neh.. Btw, rasenye belum terlambat lagik nak ucapakan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1432H.. Maaf zahir & batin andai ade tersalah cakap, terkasar bahase, terkutuk Org ke, termakan sesape ke.. Or ape-ape je la :)

Okeyh, ari tu ade la duk bersembang-sembang ngan member aku.. Skalu terkuar la cite pasai mintak MAAF dan MEMAAFKAN... Aku heran, nape la bile time raye je bukan main beria lagik manusia-manusia neh nak mintak maaf.. Pada aku, maaf ni perlu sentiase dipohon dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian.. Yela, setiap ari kita ade wat salah secara sedar, sengaja Or tak.. tak kan la nk kumpul salah tu sampai ari raya baru nak mintak maaf... Andai kata la, raye ni x wujud, sO, xdela kemaafan yg dipohon agakanye..

Lepas neh, mesti ade yang cakap "Ek eleh minah neh, pOyO jek.. Macam le dia tetiap ari duk mintak maaf ngan Org" Yes, u r rite.. memang le bukan tetiap ari aku duk mintak maaf, tapi sedar atau x kOrang mesti kOrang akan sentiase sebut SORRY bile kOrang tersalah langgar Org Or ade wat salah pape dan perkataaan SORRY tu akan spOntan keluar.. MELAINKAN, kOrang bukanlah jenis suka mengaku kesalahan sendiri T_T.. Enough pasai maaf neh.. Kang ade plak yang duk menyembur..

Dalam kite duk excited duk menyambut raye, kite terlupe dengan sambutan ulang tahun kemerdekaan negara kita :( So sad kan .. Sebagai anak yang lahir selepas merdeka, aku bangga menjadi rakyat MALAYSIA.. SeriOusly, mmg sangat-sangat bersyukur menjadi rakyat negara neh walaupun ramai lagik di luar sana yang masih x tau nk berterima kasih dan bersyukur.. Oppss, ni bukan prOpaganda Or trick pOlitik.. tapi aku tau nape aku patut rase bangga jadik Orang negara neh.. Kompem ade yang duk mengata belakang pas neh.. Kate aku neh saje nk cite hal pOlitik.. Cube la kOrang pikir, yang duk membangkang kat luar sane tu, asal skOlahnye dari mana? Skolah yang kerajaan bina.. Pastu dah la skOlah kat skOlah kerajaan, dapat subisid buku teks, subsidi makanan, tu tak termasuk lagik biasiswa, tapi bile dh besar panjang, berapa sangat la yang tau menterjemahkan erti terima kasih dan bersyukur kepada pihak kerajaan? Sangat menyedihkan hOkey.. Ni luahan ati seOrang rakyat Malaysia yang dah naik muak ngan perangai manusia-manusia hipOkrit di sekeliling AKU !

Dah dah, malas nk taip panjang lebOr, karang Orang x nk bace dh blOg aku neh, Kang Orang cOp blOg aku neh blOg pOlitik.. Pape pun, lagik skali aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 54.. Berusahalah untuk mempertahankan ape yg kite ade pada hari ni..

p/s : aku rase cm nk bakOr je manusia-manusia yang duk main mercun tuh !

Saturday, August 27, 2011

Lawatan Bermaklumat Di Bulan Puasa :)

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt & Salam 1 Malaysia :)

Lawatan bermaklumat di Bulan Puase??? Aish, sape le yg biyOl nk wat program cam tuh? kekeke.. Sebenarnye bukan lawatan pun :) tapi kunjungan mesra di Pasar Besar Dungun sempena Bulan Puasa dan Bulan Syawal yg nak menjengah in few days lagi tu..

Boleh dikatakan hampir setiap minggu le aku menjenguk ke pasOr tu. Walaupun pada hakikatnye, aku kenai 2,3 jenis ikan jek.. cOntOhnye,

Ikan Selayang - kenai rapat ngan ikan ni pun sebab dulu arwah-arwah kucing aku melantak ikan neh je + ikan neh digunakan utk membuat kuah laksa & yg paling tepat, lauk kegemaran & wajib bagi jiran sebelah umah aku [erk, aku rase jiran aku xde FB]

Ikan Kembung - ikan neh hampir serupa ngan ikan selayang tapi besOr sket jek pastu rege pun lebih lagik :)

Cukup le 2 cOntOh kan :) Okey, last week bOs aku cakap dia nk menjenguk ke pasOr memandangkan last lawatan ke sane mase tahun 2009, tahun aku memule masuk ke.. aku just say YES ! walaupun dalan ati berdebOr. maklum le, selame neh x kenai sesape pun kat pasOr tu.. Nak dijadikan cite, incek kabOr kuneng ade kat situ. adeh, kantOi le pas neh :( Arap-arap dia x pasan le nanti yerk :|

Start dari tempat jual kueh, masuk ke tempat sayur, buah-buahan sampai le ke tempat yg aku x berape nk gemOr.. tempat JUAL IKAN ! Hah ! Mati ! aku ingat incek kabOr kuneng xde le perasan, memandangkan ari ni fOrmal sket pakaian aku. Maklum le selame neh kalu dia nengOk pun, asek ngan baju tshirt putih + track bOttOm.. Dah tu, yela, jumpe kat track jOgging, xkn nak pakai baju kurung pulOk kan.. Kang Orang cakap aku ni buang tabiat plak :| Dalam duk sebOk duk menSNAP gambOr, skali incek kabOr kuneng menegur ''Wat bende sbenOrnye ari ni" - menegOr dengan penuh kesOpanan :)) Aku cakap le bOs aku turun nak jumpe ngan semua peniaga kat pasOr [kOmpem dia dah leh agak aku keje kat Opis mane pas neh ] Boleh dijawabnye dia xkenai bOs aku.. Hangin tOi la X_X.. Hampagas betOi le, tu le asek duk ngadap muke ikan-ikan tuh, mane la nk kenai Org lain..

Lepas bOs aku bersalam + kasik dia kueh raye, kiteOrang mOve ke tempat lain :) Dalam kul 11.45 settle la lawatan bermaklumat kat pasOr tu.. then, heading tu rumah-rumah Orang sakit plak.. Dalam kul 12 lebih sampai umah.. Mase nak balik tu bOs aku pesan " Petang neh, kite melawat kat bazar ramadhan plak " Hah sudah ! So, pas Asar gerak ke rumah beliau, then terus ke destinasi.. Agak kelakar bile sampai ke bazar tu, selame neh bile sampai jek terus carik puding karamel ngan rOti jOhn.. Tapi ari neh sOpan je ngekOr incek bOs beli kueh... Hehehe.. Mane yang perasan kewujudan kami kat situ kire Ok la kan.. Jalan punye jalan, terserempak ngan classmate aku dulu Hadi :) Dia xtau pun aku kat bazar tu wat ape sebenarnye :) good !

Kejap jek rasenye kat bazar tu -walaupun sebenarnye kaki aku dah sakit- Mase balik tu, nampak kabOr kuneng ade duk tersadai kat tepi jalan kat bazar tu, Haha.. Masuk balik bazar, carik tuan empunye, tapi x jumpe ! Hampa ! Hahaha.. MengOtskan..

Moral Of da stOry : Aku xtau ape sebenarnye aku nk cite dalam entry kali neh :) Mungkin nak cite pasai keje seharian aku kOt :))

p/s : Jijie, kalu mung tau la pasal bende hOk jadi ari ni, mesti mung kate aku giler.. haha.,..

p/s/s : Agak-agak pas incek kabOr leh trace x aku keje kat mane :((

Wednesday, August 24, 2011

Kacang Lupekan Kulit....

www.tips-fb.com

Bile kamu BUSY mendOngak ke atas..
Jangan LUPE tempat yang paling bawah...

Bile kamu mendOngak ke langit..
Mencari awan untuk memayungi kamu...
Jangan lupekan tanah yang kamu pijak..
Rumput yang menjadi alas kaki kamu..

Jika kamu berOleh kesenangan..
Jangan kamu mencebik pada mereka yang kesusahan..

Jika kamu bermegah dengan kepandaian kamu..
Janganlah kamu menghina mereka yang bOdOh..

Kerana, kamu bukan siapa-siapa..
Dan jika kamu bermegah, mencebik dan menghina..
Kamu... Kacang Lupakan Kulit....

p\s  : xde kaitan ngan sesiapa....
cume aku slalu terpikir.. Nape kacang dikatakan lupe pada kulit???

Tuesday, August 23, 2011

Cita-Cita - Tercapai atau Terkapai??

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt :)

Wah, dh masuk minggu ke 3 Bulan Ramadhan yang penuh barakah neh :) Seminggu jee lagi Syawal akan menjelma.. Sayu hati apabila memikirkan Ramadhan yang bakal berlalu pergi.. Termenung seketika.. Adakah tahun depan akan ade lagi Ramadhan untuk kita? Mungkinkah Ramadhan kali ni Ramdhan yang terakhir buat kite? Perbanyakkan la dOa di bulan yang mulia neh, semOga masih diberi kesempatan kepada kita untuk bertemua Ramadhan di tahun hadapan :(

Back tO da tOpic :) Cita-cita - Tercapai atau Terkapai??? Hehehe.. 2,3 ari neh asek duk teringat zaman blaja dulu.. [Ni gara-gara semalam berbuka makan POPIA BASAH] Ape cita-cita kOrang mase kecik dulu erk?? Aku mase kecik-kecik dulu, mase mule-mule masuk skOlah, nk jadik DOKTOR.. pergh, bukan main lagik cita-cita yerk.. Pastu bile dah masuk dalam darjah 3, tetibe nengOk Org pakai unifOrm pOlis, nak jadik pOlis le pulOk.. padahal time tu manje berkededek ! Hahaha.. Mongots kan..

Bile lame-lame tu, rase cite-cite yang ade tu x bape best.. Yela, kengkawan sebuk nk jadik pOlis jugak.. Siap pikir lagik, xkan satu kelas nk jadik pOlis kan.. Dah tu, keje-keje lain sape nk keje.. [Mase tu katak bawah tempurung lagik.. Macam skOlah aku je wujud kan Malaysia neh] Masuk darjah, Otak dah matang, cite-cita pun dah berubah.. Nak jadik PEGUAM la pulOik ! Huh ! BesOr benOr cite-cite !

Cite-cite tu bertahan la sampai aku masuk skOlah menengah.. Haha.. lame jugak bertahan tu, Pastu, nak dijadikan cite, satu ari tu aku duk belek-belek la bOrang UPU [ mase tahun 2OOO pakai bOrang lagik utk kemasukan IPTA] tengOk le pulOk syarat-syarat kemasukan bagi cOurse Undang-Undang.. Maklumla, nak jadik peguam kan.. Belek punye belek, skali tengOk syarat :

LULUS CEMERLANG SUBJEK SEJARAH !

Hadoi, masak ! Dah le mase fOrm 2, sejarah jammed gilOs! Satu hapee pun xpaham, Padahal cikgu sejarah mase tu garang gilOss.. Cikgu Hanita Hanem Darus.. Pergh, ingat tu name cikgu ! Bile exam sejarah jek, markah mesti nyawa-nyawa tuntung jek.. Cam tu ke nak jadik peguam.. Masuk je fOrm 3, mule xde cite-cite dah.. Blaja untuk exam PMR je.. Pastu rase subjek sejarah tu makin payah, cancel nk jadik peguam.. Hahaha.. BengOng.. Bile kuar result PMR, dapat masuk Kelas Sains Tulen ! Huh, nak jadik ape plak pas skOlah neh.. Selama duk kelas Sains neh, Org asek cakap.. xpe, kelas sains neh cerah mase depan. Cerah hapenye kalu asek exam subjek Sains xpernah nk KREDIT pun. haha..

Gile tu, duk kelas Sains Tulen, tapi subjek-subjek yang berkenaan langsung x minat. Add Math?? Tiru Fizie, Pijen, Adi, Syila, Anis ngn Ina memanjang... Nak pinjam ngan Org lain segan.. Maklumle time tu, jiran terdekat ngan aku dalam kelas Achik ngn Zura -Otai Otai kelas aku neh- Achik jadik cikgu math rase skrg neh.. Kelas kimia, aku duk berangan.. Xberkenan  ngan cikgu..  Masuk kelas, duk perati muke cikgu jek.. duk berangan nk putih macam cikgu.. Ampun ye cikgu Wan Norizam :)

Bile result SPM kuar, Alhamdulillah subjek-subjek sains termasuk Add Math, kredit ! BijoK jugOk aku yerk.. Tapi aku xdapat masuk U. Tersalah isi bOrang. ni gara-gara ade seniOr bengOng tu la.. Dia g ajOr aku, kalu nk masuk Uitm. dalam bOrang UPU tu isi semua cOurse kat Uitm. Masuk le fOrm 6, duk kelas Ekonomi pulOk :) Sekali lagi bala menimpa idup aku ! Ye la, xpernah blaja ekOnOmi.. tetibe nak kene blaja.. Mase neh la, terpikir cite-cite baru..

Cite-cite baru?? Iyer ! Nak jadik PENSYARAH BAHASA ! Wah, Mabeles gile  cite-cite.. Alkisahnye, mase minggu Orientasi fOrm 6, kne amik signature cikgu-cikgu yang ngajOr fOrm 6. Memandangkan aku ni mmg asal budak SMK Tg Intan Zaharah, senang le aku nk mintak tandatangan cikgu, tambah lagik majOriti cikgu kat skOlah tu kenai aku.. Mane x kenai budak nakal tapi baik ati dan berkepimpinan la kate kan [ Aku x kate bekas Pegawai Pelajaran Dungun merangkap Ketua Sektor Pengurusan Sekolah, Jab Pelajaran Negeri Terengganu yang kate]... Mase nak amik tandatangan Cikgu Mohd nOr, cikgu BM merangkap Warden Asrama aku pun tanye le "Jannah, besOr kekgi nk jadik bende" Selamba labi-labi je jawab.. " Pensyarah Bahase cikgu" Bulat mate cikgu tu pandang aku.. Xtau lagik dat time yang BM fOrm 6 neh payah tahap babun.. Cikgu cakap bagus cite-cite aku tuh.. Bile dah mule blajO BM form 6, terus terpadam cite-cite tu. Huh ! BiOr le xde cite-cite cam tu.. Langsung xkene ngan jiwa.. Sampai le abes skOlah, xde  cite-cite dah.. Hahaha..

So, bile dah kuar UUM, dan keje ngan  jawatan sekarang., aku rase idup neh perlukan cite-cite untuk pandu kite ke kehidupan yang lebih baik.. Dengan syarat cite-cite tu disertakan dengan usaha, bukan setakat duk mencanak dalam Otak jek.. Macam Mat Jenin..  Hahaha.. Tapi, alhamdulillah, sekurang-kurangnye keje aku sekarang neh, ade la kene mengena  ngan hape yg aku blaja kat UUM dulu :) Walaupun x segempak keje Org lain, tapi aku puas ati sebab keje aku skrang BEST!

Kesimpulannya, cite-cite yang aku duk idam-idamkan dari umur 6 tahun setengah sampai fOrm 6 tu belum dicapai tapi aku tak terkapai-kapai.. Mungkin buat mase neh, cite-cite tu bukan sumber rezeki aku lagik.. Tapi sape tahu akan datang, aku jadik LECTURER kan.. Hahaha... InsyaAllah...

p/s : Tak salah untuk bercita-cita.. Janji cita-cita tu x tenggelamkan mase depan kite...

Tuesday, August 9, 2011

Kawan VS Politik..

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt.. Selamat pagi semua :)

Ari ni entry lain skit.. Kawan VS Politik... aku rase selama blOg ni wujud, aku x pernah laguik tulis pasal pOlitik walaupun pada hakikatnye, kehidupan seharian aku di kelilingi oleh POLITIK.. Okey, straight tO da pOint.. al kisahnye cam neh.. Tadi  rase bOsan duk wat claim supplier, aku pun merayap rayap la kat blOg kawan-kawan.. Saje nk tengOk ape perkembangan yg terbaru mereka-mereka semua.. Sekali, terjumpa la satu entry kat blOg kawan aku neh.. Hal pOlitik.. pasal isu hangat skarang neh [ hangat la kOnOn after kes BERSIH ] rupenye kawan aku neh mengate aku.. HadOi sabOr je la.. aku malas nk bertekak ngan mereka yang kurang pengetahuan neh. Setakat duk bace blOg-blOg anti kerajaan, duk layan grOup2 pOlitik yang aktif membangkang kerajaan, bagi aku tu belum cukup pengetahuan. Ibarat kate sOrang pOlitician ari tu,. gOlOngan muda neh mudah naik darah.. Tak tau hujung pangkal terus kebabOom.. padahal sebelum x amik tau hape hape pun hal negara.. Sangat sedih hOkey..

Aku ni plak jenis malas nak mewujudkan isu pOlitik dalam sesuatu persahabatan tu.. Walaupun aku keje ngan Org yg menjadi medium pengantaraan antara rakyat dan kerajaan memerintah, aku still kawan ngan anak2 Org PAS/DAP/PKR Or mane-mane parti yang menentang kerajaan. Oii, nak berkawan. kawan je la.. isu pOlitik taruk tepi la.. Sedih tau bile kne kutuk dalam blOg member sendiri..

Tapi aku xde la sampai nk remOve kawan aku tu kat fb Or mane mane jek.. Sbb dah bertahun aku kawan ngan dia.. Kawan tetap kawan walaupun kne kutuk. Politik tOlak tepi, xkan disebabkan pOlitik, ukhwah yang terjalin tu perlu diputuskan.. Pada sape sape yang terase tu, aku mintak maaf.. Bukan senang nk menegakkan benang yang basah, lebih teruk dari menarik rambut dalam tepung.. Lebih payah nk menerangkan daripada mendengar penerangan..

Dah la aku ni x abes lagik panas ngan sOrang malaun tu, ade plak Orang lain yang carik pasal... hadOi..

p/s : kite semua ni same jek. xyah nk mengata Orang itu ini, xde lebih xde kurang..

Wednesday, August 3, 2011

Oh ! Jatuh Chenta....

www.tips-fb.com

so Yummy =P~

Hye.. My 2nd Entry fOr tOday.. Mesti semua tau ape bende dalam pic tu kan.. Puding Caramel.. ..
Owh, sejak masuk bulan pOse neh dah jatuh chenta same puding berkenaan.. Duk terbayang bayang jek puding tu.. Isk, bOleh kurang pahala pOse neh.. nak wat x payah pun sebenarnya.. Tapi kemalasan yang melanda diri tu, xleh nk diperkatakan pape la lagik kan..

So, fOr thOse yang nk try puding neh, leh amik resepi..

utk caramel:
1/2 cwn gula
sedikit air panas mendidih

utk kastad:
1 tin susu cair
1 tin air ( sukat guna tin susu tadi)
5 telur
1/4 cwn gula (atau secukup rasa)
1 sudu besar vanilla
Sedikit pewarna kuning jika suka
Utk buat caramel: masukkan gula ke dalam periuk yg agak tebal dan masak di atas api sederhana sehingga gula cair dan bertukar warna keemasan (jangan dikacau gula tersebut). Dengan cepat dan berhati tuangkan air mendidih dalam suku cawan dan kacau. Masak sehingga larut ketulan2 gula (jika ada). Tuang caramel ke dalam loyang atau bekas yg tahan panas. Ketepikan 
Satukan bhn2 utk kastad dan kacau sehingga gula larut dan adunan sebati. Tapis ke dalam acuan yg berisi caramel tadi. Kukus selama lebih kurang 45 minit hingga masak. Sejukkan di dalam peti ais dan terbalikkan ke dalam bekas hidangan sebelum di hidangkan
Selamat Mencuba :)

p/s : ari ni nak beli lagik la :)

Ade Tapi Cam Tade..

www.tips-fb.com

Assalamualaikum & Hye Semua.. :)


Pejam celik Pejam celik dah masuk ari rabu, bermakna dah 3 ari kite semua berpuasa. Alhamdulillah, sampai ari ni puasa masih lagik berjalan lancar walaupun dah 2 ari aku x bersahur.. Penat sangat kOt, sampai terjaga.. Even my mOm sendiri cakap, dah cam nk terkeluar anak tekak duk kejutkan aku bangun sahur.. tapi still xbangun bangun jugak.. 

Dah le pagi tadi x sahur, pastu bOleh plak aku terlupe pagi ni ade meeting kul 9.00 am. Pergh, awal gile kan meeting :) Sib baik sampai awal.. Hehe.. Tapi ni bukan la berkaitan dengan tajuk entry neh. Ok, straight tO da pOint, pernah x kOrang rase Ade Tapi Cam Tade.. Payah kan, mase tade, nak sangat sangat biar lah ADE tapi bile dah ade tu SERIOUSLY macam TADE ! Ouch, sungguh stress hOkey. Dah la ni bulan pOse... Sabar je la kan.. 

So, jalan penyelesaian?? Duk diam diam dalam bilik [ erk, i mean bilik kat Opis la ] wat keje sendirik.. jangan peduli ngan hape jadik di sekeliling .. erk jangan peduli?? hOit, camne tak nak peduli, kalu hape yg jadik tu menyusahkan a.k.a membebankan aku.. 



Erm.. sib baik la pOse sekali je dalam setahun kan :( kalu sepanjang tahun, mesti xleh nk kumpul pahala lebih.. Ye la, asek mOody jek.. 

chOw.. 


Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan Kembali Lagik...

www.tips-fb.com

Assalamualaikum wbt.. Salam 1 Malaysia.. :)

Hye semua, Ramadhan dah menjelma kembali. Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk berjumpa Ramadhan tahun ni.. Semoga Ramadhan tahun ni bukan Ramadhan terakhir buat kite semua.. Ari ni dah secOnd day berpOse. Dugaan??!! Memang banyak dugaan dalam duk menahan kesabaran.. Standart la kan keje ngan Orang ramai neh. Ade jek yg nak mencabar keimanan kite kan.. Tapi dalam duk bersabar tu ade la jugak terlepas.. kekekeke..

Walauapapun.. bulan pOse ni la bulan untuk kita mempertingkatkan amal ibadah :) Selamat menunaikan ibadah pOse, berterawih dan bersahur pada semua yer :)

p/s : tahun ni masuk tahun ke 5 kami berpuasa tanpa incek muhammad bin awang
     *seriOusly, i miss him tOo much*

Wednesday, July 6, 2011

Selepas Setahun..

www.tips-fb.com

Assalamualaikum semua.. Oh hari ni ati berbunge bunge riang :D tatau nape.. Semalam duk belek belek kalendar, baru terperasan dh masuk JULY.. Oh cepatnye mase berlalu.. Dalam duk kire kire hari tu, teringat la pasal sesuatu yang jadik tahun lepas.. 3rd July 2010.. Alhamdulillah.. syukur..

Allah Maha Adil.. Kite sebagai manusia, hanya mampu merancang, merencana, plan itu ini, tapi yang menentukan hanya Allah swt.. Bile sesuatu dah terjadi, kite akan anggap itu sebagai takdir.. Dan kerana takdir itu, saye masih lagik di sini [erk di sini, tu merujuk kat mane erk, Dungun ke???] masih lagik dengan status yang same.. dan yang paling penting.. Ati saye dah bOleh menerima segala yang terjadi..

Kite tau ape yang terbaik untuk kite.. Bile kite gagal mendapatkan ape yg kite hajati, tu x bermaksud kite gagal, tapi ade yang lebih baik menanti kite di mase depan [ ayat sedapkan hati =P ] Kite dah cube jadik yang terbaik, tapi mungkin TERBAIK tu belum cukup TERBAIK di mate Orang lain..

Mesti Orang tertanya-tanya ape sebenarnye yang dah jadik setahun lepas tu.. Xpe la, ape yang dah jadik tu kite anggap sebagai Ketentuan. Perjalanan idOp kite ni masih panjang, teruskan berjalan, jangan tOleh ke belakang.. Once kite tOleh ke belakang, kite akan terus dihantui mase lalu.. Sejarah perlu diingati, tapi hanya sekadar penunjuk untuk kite mara ke depan, bukan untuk terus menghantui diri kita.. Kita akan lebih kuat bile kite mampu untuk terus berjalan untuk membahagiakan idOp kita dan Org di sekeliling .. Yang berlaku, biar la.. Yang penting, idOp perlu diteruskan..

Haha.. aku pun tatau ape aku merepek neh... Papai kawan kawan =P

p/s mulut asek duk kunyah cekelat jek. mane la x membulat..
  [ mekasih pakcik bagi cekelat erk ]

Tuesday, June 28, 2011

Ukur Baju Di Badan Sendiri..

www.tips-fb.com

Hye semua :D da lame x update blOg.. tetibe ari neh ade idea plak.. memanjang busy [ busy le sangat kan..]
Ujung bulan 5 ari tu, g antO alOng a.k.a Ridzwan Rosli daftar kat UTEM.. niatnye sambil menyelam sambuil minum air.. Like my sis cakap, dh lame x berjalan - jalan.. Tapi hajat nk berjalan x kesampaian :D Tapi sempat le jugak menyinggal kat Jakel Segamat.. Mencurah curah duit kuar.. Kekeeke... Tapi tu bukan pOint yg berkaitan ngan tajuk entry neh...

Citenye cam neh.. ari tu ade la terbace kat FB ade la sOrang minah neh.. Duk MENGHINA Orang lain .. Daripada cara tu, cam di tersangat sangat PERFECT.. Owh, mane la ade manusia yang sempurna kat Dunia neh... Kalau semuanye sempurna xde la plak yang wat salah kan.. Minah tu naik angin, mungkin sebab dapat tau BF dia sebuk duk melayan Orang lain kOt.. keke.. kesian dia kan.. Yang xleh blah, minah tu cakap la Orang yg duk kacau BF dia tu ''DAH LA HITAM, GEMUK, MUKA BURUK, BUSUK ATI, MACAM BERUANG'.. 

Walaupun xde kene mengena ngan aku, tapi terpikir le jugak kejap.. Beruang tu buruk ke? ati beruang busuk ke? bile pikir balik, minah tu macam mempersendakan ape yg telah dijadikan Oleh Allah SWT. Sempurna sangat ke dia sampai nk melabel Orang lain cam tu? Maksum ke dia? Aku pun duk peratikan la minah tu.. Orangnye BIASE BIASE jek.. xde la lawa mane pun.. Cume pakai bedak je tebal 4 inci .. keke.. pelajaran pun x tinggi mane.. bukan anak Orang berada, anak Orang kebanyakkan je jugak.. sO, ape hak dia nk cakap cam tu kat Orang lain kan.. 
sO, pada mereka mereka yang suke rase diri mereka bagus yang teramat, cube la muhasabah diri.. Ingat balik dari mane kite berasal.. Renungkan segala kelebihan dan kekurangan diri kita.. Kekurangan tu bukan la kelemahan, tapi sebagai pemangkin kepada kelebihan yang bakal kita gilap.. Bukan le niat aku nak cOndemn minah tu, tapi cube la berpijak di Bumi yang nyata..

p/s : setinggi mane pun kite terbang.. Ingat la Bumi mane yg bakal kite mendarat :P

Thursday, May 26, 2011

TERIMA KASIH !!!!

www.tips-fb.com

tetibe ari neh rase cm nak merepak kat blOg. sbb tatau nk merepek kat sape sebenarnye.. hehe.. ari ni nak merepek pasai TERIMA KASIH. isk cam bOsan jek bunyinye kan.. citenye cam neh, last week Opis kite Org ngan kerjasama Suruhanjaya kOmunikasi multimedia Malaysia (SKMM) ade wat penyerahan netbOok 1 Malaysia Parlimen Dungun bagi fasa ke dua.. then lepas majlis tu duk le bersembang-sembang ngan pengetua-pengetua yang hadir. kebanyakkan pengetua sekolah kat Daerah Dungun ni terkebetulan cikgu cikgu yang pernah jadi cikgu aku mase kat SMK Tengku Intan Zaharah dulu.. dalam duk sembang-sembang tu ade la sOrang cikgu tanye aku.. 'awak rase awak dapat kepuasan x dengan keje awak sekarang neh. ye la, setiap ari berdepan dengan kerenah Org ramai, mesti tensiOn kan'...
aku jawab kat cikgu tu ' saya akan rase PUAS bile saya dapat tOlOng selesaikan masalah Org.. dan kepuasan tu akan menjadi berganda-ganda bile mendengar ucapan TERIMA KASIH'..
cikgu tu senyum jek... mungkin dia paham maksid tersirat di sebalik jawapan aku tu. ye la. zaman sekarang neh payah benOr nk dengOr Org ucap terima kasih. wei, payah sangat ke nk say thanks?? ke nk ucap terima kasih tu kne bayOr kOmpaun dulu? eh, tade kan.. sO, why nOt kite amalkan prinsip berterima kasih tu dalam kehidupan kita. bukan payah pun kan... sO, amalkan la ucapan terima kasih tu dalam kehidupan seharian kite.. especially, bile ade Org menghulurkan bantuan kat kite...

p/s : setiap bantuan yang diberikan xdiharapkan balasan, cukup la sekadar ucapan TERIMA KASIH... 


 

Monday, May 9, 2011

I'M 26 !

www.tips-fb.com

i'm 26??!!! cam xcaye jek.. hahaha.. sekejap je mase berlalu. 4th May 2011 ari tu, dah genap umOr aku 26 tahun.. my mOm cakap aku dah tua.. haha TUA?? my mOm lagik tua hOkey.. back tO tOpic.. thanks la pada semua yg wish my birthday.. sangat sangat TOUCHING hOkey.. tade hadiah, tade surprise, tade cake.. tapi cukup bahagia ngan semua birthday wishes tu.. wishes tu dah terlampau mencukupi.. yela, umOr dah masuk 26 neh, xkan le Org nak kasik teddy bear Or cOklat lagik kOt.. eieie dah besOr panjang le.. erk panjang ke? rase cam makin kementOt jek skrg neh >.<...

walaupun just sekadar Org wish 'HAPPY BIRTHDAY' tu dah wat aku tersenyum sampai telinga... bukan hape.. tu tandanye Org ingat dan menghargai kewujudan kite di sisi mereka.. tapi mase birthday tu rase agak chaOs sebab incek big bOss ade kat Office plus ngan claim supplier yang menimbun kat meja.. cam terkejar kejar jek.. my dearie niece, AISHAH, called me On the afternOon and tanye what day was On that day.. maybe dia nk wish my birthday, tapi when i said 'ari ni ari rabu' dia terus speechless.. alahai.. haha.. 

being 26 is nOt easy as i thOught befOre.. ade 365 hari untuk ditempuhi ngan full Of happiness.. walaupun kite dah bOleh agak, tak kan semua hari kite akan bangun ngan senyuman.. tapi kite bOleh cube senyum untuk wat Org lain rase bahagia ngan kewujudan kite... tapi bile dah masuk 26 neh, ade few things yang aku cube nk wat menjelang kemunculan usia ke 27 next year :D

1. aku dah x mampu nk kejar ape yg aku duk kejar selama 5 tahun neh..
2. aku dah x mampu nk bersabar untuk tahun ke 4 selepas ape yg jadik 3 tahun lepas..
3. aku dah x mampu nk menunggu day by day cam aku wat befOre 3rd May 2011..

ape yg jadik sebelum 3rd May 2011, adalah SEJARAH.. Owh, i hate HISTORY.. tapi kalu x de sejarah, xkan ade mase depan ! ingat tu.. then, ape yg aku harapkan.. dOa-dOa mereka-mereka yang wish birthday aku akan jadi kenyataan tapi tak termasuk yg bab nk makan nasi minyak tuh.. aku nak kebahagiaan dunia akhirat.. 

p/s : aku sayang semua kawan aku !!!

Monday, April 11, 2011

Kesabaran Itu Penting ~~!!

www.tips-fb.com

Tetibe rase dOwn segale bende yg berlaku dalam few weeks neh. kesabaran itu penting, lagi la bile kite terpakse berdepan dengan segala bagai kerenah manusia di sekeliling. bukan semua Orang akan suke ngan diri kite, sO dO i. bukan semua Orang akan be sO sweet ngan dia, begitu jugak kite kan. tapi bile yg menjadi sangat annOying ialah ade manusia yang berlagak gile berada di sekeliling kite? Of cOurse la kite kene banyakkan bersabar, tapi sampai bile? kite bOleh bersabar dengan kerenah Orang tapi belum tentu kite leh bersabar ngan kerenah Orang lain. think pOsitive !ala, walaupun kite cakap 'eh, its Ok la dat guy wat cam tu, nk wat cam ne kan' tapi deep inside Our heart Orang tau ke ape kite rase?

Cube letakkan diri kite ditempat Orang lain.. cube paham keadaan Orang lain, lebih lebih lagi Orang yang selalu bertOleransi, cOnsider ngan keadaan kite. bukan nak mengungkit Or nak tunjuk kite pernah wat baik ngan Orang. tapi Once dah terase ati Or 'terkena' ngan Orang macam neh, memang kite akan terase. aku x tujukan kat sape sape. aku tau aku bukan manusia PERFECT. aku tau aku x kaye, aku x lawa, xde harta nk dibanggakan, tapi aku tetap ade ati ngan perasaan. same cam Orang lain. 

betOl kate Orang, kalu kite pernah wat baik ngan Orang berpuluh-puluh kali, Once kite ade tersilap langkah Or wat Orang sakit ati, Orang dh xkan pernah nk ingat segala kebaikan yang pernah kite taburkan, tapi yg tetap akan dicanang, dijaja kesilapan Or kesalahan yg pernah kite lakukan.aku bukan mintak Orang sanjung gile segala kebaikan yg aku pernah wat, bukan nak suh Orang hargai sangat pertOlOngan Or segala kebaikan aku. ye la aku tau, aku ni bukan baik sangat. tapi aku neh ibarat cam tempat untuk dilepaskan dari segala bebanan. WTF!
setiap ari aku bangun ngan a new hOpe, nk puaskan ati semua Org n  nk jadi sweet untuk semua Orang, tapi setiapa ri ade je yg merencatkan mOod aku. x ke rase cam suck gile ! eieie please la ! sile la behave ur wOrds, jangan cakap ikut sesedap ati... pikir sebelum nak cakap.. mulut aku pun leh jadik celake gak kalu asek Org wat aku ilang sabar. banyak bende aku nk pikir. bukan nk jage ati Orang je. ati aku pun aku nak jage jugak. aku pun manusia biase jugak. same cam Orang lain.

then, bile wat Orang wat cam ni ape lagik nk kite wat? tarik muke?? ala lagik la banyak bala yg melanda !
nak diamkan diri? cam buduss la plak rase kan :(
nak balas balik? ala, sOrry bukan jenis aku le... 
nak mengadu kat Orang lain? alamatnye, berbakul bakul plak cerita iringan yg lain. aish !
dan akhirnya, pendam sOrang sOrang jek dalam ati.. wat cam xde bende pernah berlaku... alahai, sweet jek bunyikkan.. dalam ati, Tuhan je tau....


Tuesday, March 8, 2011

Love & Hate RelatiOnship ...

www.tips-fb.com


mesti pelikkan nape tetibe gambO kat atas tu kuar.. tak relevan langsung ngan tajuk entri neh.. 
sebenarnye, mmg ade kne mengena.. aku mmg addicted ngan nescafe.. tapi memandangkan tahap kemigrainan aku ni terlampau tinggi, terpakse la skip minum nescafe.. 
pergh.. cube bayangkan arOma nescafe.. lagik lagik kalu minum time breakfest, leh segarkan mate sampai ke petang.. tapi skrang aku dh kurang minum nescafe..sampaikan setiap pagi, bile g kedai blakang Opis aku neh nk breakfast, tatau nk Order air ape dah.. slame neh senang jek, 'akak, nescafe suam satu erk' 

memandangkan ari ni gile gile ngantuk -sampai mate pun dah tak leh nk bukak- terpakse la jugak menapak ke dapur Opis semate mate nk wat a cup Of nes.. aish, lepas seteguk telan nes neh, segar terus mate.. impactnye, kOmpem ptg neh aku sakit kepale.. haha.. teruk teruk.. 
dats why aku call ni semua LOVE & HATE RELATIONSHIP.. 
memerlukan tapi terpakse benci.. aish.. 

tapi yg pasti ade satu bende klaka di sebalik nescafe neh.. teringat Org pernah tanye aku..
'eh awk, nape awak mengigil erk'
aku jawab.. 'Ooo sbb saye minum nes banyak sangat kOt ari ni'
dia balas.. 'aah kan, nes banyak kafein.. dats why awak gigil'..
tapi hakikat yg dia xpernah tau.. 
saye mengigil setiap kali saye berdepan ngan awk.. 
bukan sebab saye banyak minum nes.. 
dan.. saye arap pas ni saye takkan lagi menggigil bile jumpe awk..

p/s : congratulatiOn fOr ur wedding :) nanti saye datang erk... 

aish, dah banyak melalut.. sbb ati dah pecah pecah .. aish nape la bank rakyat berlaku kejam kat custOmer yg sangat lOyal neh.. haha.. en Z, sile jawab persOalan neh.. 
chOw,.. e khas da duk memanggil...


Sunday, February 27, 2011

Pergi Yang Tak Kan Kembali..

www.tips-fb.com

she's gOne :((




tade pape yg akan kekal dalam dunia ni.. 
sampai mase semuanye akan pergi meninggalkan kite.. 
termasuk diri kite sendiri.. 
akan pergi meninggalkan dunia ni bile dah sampai mase.. 





Sunday, February 20, 2011

The MemOries...

www.tips-fb.com

Seven Of  Us..
tetibe pagik ni terase rindu ngan mereka berenam dalam gambOr kat atas tuh.. Fizie, Adi, Pijen, Aniz, Syila, Ina.. aku tatau bile last kiteOrang get tOgether. rasenye mase fOrm 5 la kOt.. yang slalu aku jumpe Pijen jek.. sbb pijen jek yang slalu balik Dungun.. 
Masing -masing dah besar panjang... semua dah nak masuk 26 this year, esOk, 21st feb.. birthday aniz.. masing amsing dah ade kehidupan sendiri.. 3 Org gals yg kat atas tu dah bertukar status.. dah jadik Wife.. tinggal myself jek terkulat kulat mencarik arah.. tak jumpe kOmpas kOt.. x pun kOmpas tu x leh nk tunjuk da rite directiOn.. kekeke.. what ever it is, me tersangat happy bile kawan kawan dah jumpe their sOulmate & idOp ngan happy.. mendOakan dari jauh jek.. 
Bile ingat balik.. masing masing semua ade kenakalan sendiri.. rindu rase kat kOlam ikan dalam 5 sc1 dulu.. tetiap ari ade jek ikan mati sebab kne buli ngan budak budak kelas.. Rindu nak belajar Add Math ngan Teacher Hay.. walaupun time dlm kelas beliau, aku slalu jek lOst in space.. sbb tak minat kOt.. haha.. then rindu nak dengar Teacher Linda bebel pasal sejarah, anOther subjek yg aku tak brape nk minat dan bile jadik Dak Intaff baru aku tau betape pentingnyer sejarah tu dalam kehidupan kite.. Sejarah yg jadik panduan idOp untuk mase depan.. Part yang paling best, kelas tambahan Yayasan Al Bukhari.. Kelas Tambahan yang banyak bagi bantuan untuk kami berjaya dalam SPM.. menunggu nk masuk kelas, panjat pagar beli kOpOk lekOr sbb lapOr.. masing masing tak balik umah, xsempat..

Da banyak sangat kOt bebel ari ni.. tapi pape pun, aku rindu nk ber7 cam dulu dulu.. walaupun keadaan dah berubah... 

a week agO...

www.tips-fb.com

da lame x menjenguk blOg aku neh.. termasuk le jenguk blOg blOg Org laen memandang last week quite busy ngan preparatiOn fOr sambutan maulidur rasul peringkat Parlimen Dungun.. start 10th feb 2011, da xleh lena tidO malam memandangkan mase yg ade utk wat persiapan less than 7 days @ a week.. aku terpakse kOrbankan mase berpOya pOya untuk siapkan keje.. credit tO nini, my pembantu tadbir at Opis cOz tulun aku siapkan kad jemputan [ kad jemputan kami dah siapkan awal awal tp despatch yg ngantOr tu plak wat hal.. grrrr].. then, duk fax all da surat jemputan kepada jabatan-jabatan yg ade kat Parlimen Dungun ni.. then, On 17th February 2011.. majlis dah berlangsung ngan jayanya.. walaupun, kami berlima [ aku. nini. en malek, pOk ya & bibi] terlewat sampai pada pagi tu.. sampai sampai Org dah berarak =)) 
banyak bende yg jadik ari majlis tu berlangsung.. tapi fOr me, aku amek tu sebagai pengajaran & as guide line utk next event.. and nObody's perfect.. tade ape yg perfect, mest akan tetap ade terselit sedikit kecelaan & tOo many peOple yg kite nak jage ati.. Ooo.. bile sebut pasal tOo many peOple ni, aku teringat kat sOmeOne yg aku jumpe On dat day... almOst 2 years aku carik Org tu... pOmpuan yg pernah busukkan name aku mase PRK Kuala Terengganu.. aku nengOk muke pOmpuan tu dah semacam, asek larik dari aku jek.. sO, nampak sangat le kan dia ade wat dOse ngan aku.. sOrry la beb, lu bukan tandingan wa la.. wa lagik best dari lu.. wa ade keje best.. lu tade wat hape kan.. wa dak graduate, lu?? wa rase lu spm pun x lepas kan.. sO, len kali kalu nk wat fitnah tu, sila check dulu le.. jangan men redah jek kan.. 
tapi tade la aku nk berlagak ngan keje & pendidikan yg aku pernah dapat.. 
stOp pasai pOmpuan yg tak sedar diri tuh.. pape pun, thanks tO semua yg terlibat ngan majlis perarakan & sambutan maulidur rasul peringkat parlimen dungun ari tuh..

tt